Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Δυναμικά στον αγώνα για τυποποίηση του ελαιολάδου

ΕΝΑΣ νέος σύλλογος, που αποτελείται από παραγωγούς ελιά και λαδιού της Μεσσηνίας, εξαγωγείς, τυποποιητές και ελαιοτριβείς, δημιουργήθηκε με σκοπό να διεκδικήσει καλύτερους όρους προστασίας της ονομασίας ΠΟΠ και την τυποποίηση των προϊόντων εντός των ορίων ΠΟΠ. Ο Σύλλογος ονομάζεται Σύλλογος υπέρ Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ).

Σε συνέντευξη χθες οι Αθανάσιος Μαυρούλης, Δημήτρης Γυφτέας, Αντώνης Κορακάκης και Σταύρος Αδαμόπουλος τόνισαν ότι είναι κρίμα να μην τυποποιούνται τα προϊόντα εντός της περιοχής ΠΟΠ και να χαρίζεται η υπεραξία του προϊόντος όχι μόνον σε Έλληνες, αλλά και σε ξένους που εισάγουν τα εξαιρετικής ποιότητας μεσσηνιακά προϊόντα. Συμφωνούν στην επέκταση ΠΟΠ λάδι Καλαμάτας σε όλο τον Νομό, αλλά διαφωνούν στην επέκταση του ΠΟΠ ελιά Καλαμών γιατί: Η διεύρυνση της γεωγραφικής ζώνης της ΠΟΠ ελαιόλαδο Καλαμάτα καλύπτει μια αρχική έλλειψη φέρνοντας τη να συμπέσει με την ισχύουσα οριοθετημένη ζώνη παραγωγής της ΠΟΠ ελιά Καλαμάτα ενισχύοντας έτσι την εικόνα και των δυο προϊόντων. Αποκαθιστώντας έτσι την αλήθεια σχετικά με την δημιουργία της ονομασίας Καλαμάτα και για τα δυο προϊόντα . Η επέκταση τουναντίον της γεωγραφικής ζώνης της ΠΟΠ ελιά Καλαμάτα στους όμορους νομούς, εκτός ότι μειώνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που παρέχει ευρωπαϊκή νομοθεσία στους μεσσήνιους παραγωγούς του γεωργικού και του επεξεργασμένου προϊόντος, διασπά αυτήν την ενότητα, υποβαθμίζει τον ρόλο του δεσμού μεταξύ των δυο αυτών ΠΟΠ καθώς και τον δεσμό τους με το περιβάλλον και την κουλτούρα του. Ενώ ενισχύει επίσης την αντίληψη ότι είναι περισσότερο προϊόντα της ποικιλίας παρά του περιβάλλοντος ανοίγοντας τον δρόμο για νέες διατριβές και διεκδικήσεις μέχρι την υπονόμευση ακόμη και της ΠΟΠ ελαιολάδου Καλαμάτα δεδομένου ότι η ποικιλία κορωνέικη καλλιεργείται εκτεταμένα σε όλη την Ελλάδα.

Στην ανακοίνωσή τους για την ανάγκη τυποποίησης εντός των ορίων ΠΟΠ επισημαίνουν: Προέχουν ο περιορισμός της κάθε μορφής επεξεργασίας και τυποποίησης στην οριοθετημένη γεωγραφική ζώνη παραγωγής, ο σοβαρός καθημερινός έλεγχος των εισροών και εκροών και η πραγματική προστασία του προϊόντος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αποτελούν αυτά τα βασικά εργαλεία αποκατάστασης και ανάπτυξης της καλλιέργειας της επιτραπέζιας ελιάς στην Μεσσηνία. Όπως δεν μπορεί να λείψει από την τροποποίηση των προδιαγραφών η υιοθέτηση ενός σήματος του προϊόντος, εργαλείο απαραίτητο για μια πολιτική προώθησης του στις εθνικές και διεθνείς αγορές. Πολιτική που έλλειψε ολοκληρωτικά όλα αυτά τα χρόνια από την έγκριση του θεσμού των ΠΟΠ».


Πηγή : simaia news