Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Η διαδρομή των παλιόλαδων και στη Μεσσηνία- Ακόμα δεν βάλαμε μυαλό

Από τους 18.000 τόνους ηλιέλαιου που έχουν εισαχθεί στη χώρα μας μόνο οι 11.000 φαίνεται ότι έχουν εντοπιστεί, ενώ 7.000 αναζητούνται, για να αποσυρθούν. Το θέμα που τίθεται βέβαια είναι ότι, όσο περνά ο καιρός από την πρώτη επίσημη ειδοποίηση για την εισαγωγή του επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία προϊόντος, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να έχουμε ήδη καταναλώσει το ηλιέλαιο, το οποίο έχει... εμπλουτιστεί με ορυκτέλαιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχές του χρόνου η χώρα μας έχει εισαγάγει συνολικά 40.000 τόνους ηλιέλαιου. Οι 18.000 από αυτούς εισήχθησαν από την Ουκρανία και σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων οι 9.082, δηλαδή οι μισοί, ήταν επιμολυσμένοι με ορυκτέλαιο. Και ενώ η αγωνία για τους 7.000 τόνους επικίνδυνου ηλιέλαιου που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί μεγαλώνει, υπάρχουν δημοσιογραφικές πληροφορίες -οι οποίες ωστόσο δεν έχουν διασταυρωθεί- ότι πιθανόν να έχουν εισαχθεί στη χώρα μας και πρόσθετες ποσότητες ύποπτου ηλιέλαιου, οι οποίες είχαν αποσυρθεί από τις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Ύποπτη παρτίδα στη Μεσσηνία

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην αγορά η είδηση ότι σε έξι τυποποιητήρια ελαιόλαδου της Μεσσηνίας κατασχέθηκαν 120 τόνοι ηλιέλαιου. Εκτιμάται ότι η ποσότητα αυτή, που δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, εάν είναι επιμολυσμένη με ορυκτέλαιο, θα χρησιμοποιούταν για νόθευση ελαιόλαδου. Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες της νομαρχίας Μεσσηνίας η ανάμειξη του ελαιόλαδου με σπορέλαιο εφαρμόζεται, για να μειωθεί ο βαθμός οξύτητας του ελαιόλαδου. Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκάλεσε η δήλωση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Βλάχου στη Βουλή για την κατάσταση των ελεγκτικών μηχανισμών. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βλάχος, κάποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί που υπήρχαν τη δεκαετία 1994-2004 ουσιαστικά χάθηκαν.

Το “Έθνος της Κυριακής” έφερε στη δημοσιότητα δύο επιστολές-βόμβες του πρώην προέδρου του ΕΦΕΤ Ιωάννη Βλέμμα -η μία προς τον Κ. Καραμανλή στις 31 Νοεμβρίου του 2006 και η δεύτερη σχεδόν έναν χρόνο μετά, στις 30 Οκτωβρίου 2007, προς τον υπουργό Ανάπτυξης Χρ. Φώλια- με τις οποίες προειδοποιούσε για τους κινδύνους που εγκυμονεί η επικάλυψη αρμοδιοτήτων του ΕΦΕΤ και του υπουργείου Ανάπτυξης. Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, όσοι κατανάλωσαν το επικίνδυνο ηλιέλαιο δεν κινδυνεύουν. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων οι πολίτες που κατανάλωσαν το ένοχο ηλιέλαιο στη χειρότερη περίπτωση δεν θα έχουν ξεπεράσει το 10%-20% της αποδεκτής πρόσληψης ορυκτέλαιου.


Πηγή : kyparissiotis