Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Επαγγελματίες εναντίον δημοτικής αρχής Τριφυλίας για τον τουρισμό

Η αγωνία των επαγγελματιών της Τριφυλίας για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μέσα από τον τουρισμό εκφράστηκε και συζητήθηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο ξενοδοχείο "Natura Club" στο Καλό Νερό. Οι επαγγελματίες διαφόρων κλάδων από την ευρύτερη περιοχή συζήτησαν για τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και για το πώς ο τουρισμός μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης για την Τριφυλία.

Ευθείες βολές και έντονη κριτική ασκήθηκε στην δημοτική αρχή η οποία χαρακτηρίστηκε απούσα από τα προβλήματα του τόπου. Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Πάνου Παναγιωτόπουλου ότι για όλα τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής μπροστά έχει βρεθεί ο Εμπορικός Σύλλογος και όχι η δημοτική αρχή.

Επίσης παρουσιάστηκε ένας τουριστικός χάρτης της περιοχής στον οποίο μπορούν να συμμετέχουν και να προβάλονται οι επαγγελματίες, ενώ έγινε αναφορά και στην συνεργασία που έχουν καταφέρει 5 ξενοδόχοι της ευρύτερης περιοχής μέχρι την Ζαχάρω, προκειμένου να προσεγγίσουν την αγορά της Ρωσίας από όπου φέτος αναμένονται αρκετές αφίξεις.

Αυτό που τονίστηκε είναι ότι χρειάζεται συνεργασία από όλους καθώς μόνο έτσι μπορούν να υπάρχουν προσδοκίες από τον τουρισμό, από την άλλη όμως υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις υποδομών. Οπως υπογραμμίστηκε δεν θα πρέπει να περιμένουν πολλά από τη δημοτική αρχή και την κεντρική διοίκηση, για αυτό και θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν μόνοι τους οι επαγγελματίες σε ένα πνεύμα συνεργασίας και υποστήριξης του προϊόντος που λέγεται τουρισμός.

Μάλιστα στο τέλος αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια ακόμη σύσκεψη, πιο διευρυμένη, μέσα στον Απρίλιο ώστε να υπάρξει κοινός συντονισμός δράσεων για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Το "παρών" στη σύσκεψη έδωσαν αρκετοί επαγγελματίες διαφόρων κλάδων της περιοχής, που μπορούν να έχουν προσδοκίες από την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα.

Καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Πάνος Παναγιωτόπουλος έκανε αναφορά στο γενικότερο οικονομικό πλαίσιο που υπάρχει και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι οι επαγγελματίες λόγω της οικονομικής κρίσης. Μιλώντας για την Τριφυλία είπε ότι είναι από τις ομορφότερες περιοχές, η οποία αναπτύσσεται αν και πολλές φορές οι γραφειοκρατικές διαδικασίες έχουν σταθεί εμπόδιο. Ασκησε δριμεία κριτική στην δημοτική αρχή την οποία χαρακτήρισε απούσα από όλα τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής. «Πιπιλίζει συνέχεια πως δεν έχουν χρήματα, εμείς όμως για να τα βγάλουμε πέρα πάμε στα μαγαζιά μας από τις 8 το πρωί, το ίδιο να κάνουν και αυτοί και να αφήσουν τα βιλαέτια που υπάρχουν» είπε χαρακτηριστικά. Μίλησε για τις δράσεις του Εμπορικού Συλλόγου, οι οποίες ενοχλούν μερικούς και ανέφερε πως αυτοί ήταν μπροστάρηδες στις κινητοποιήσεις για την Εφορία και το νοσοκομείο, για να έρθει το τρένο στην Κυπαρισσία, αυτοί ανάδειξαν το θέμα της "Νatura" στην περιοχή, σημειώνοντας σ' αυτό το σημείο πως δεν θα επιτρέψουν να γίνουν γκρίζες ζώνες στην περιοχή. Σημείωσε ακόμη πως μόνο μέσα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες έρχεται ανάπτυξη: " Η περιοχή είναι φιλόξενη και το έχει αποδείξει, λείπουν όμως η υποδομή και η υποδοχή". Καταλήγοντας τόνισε πως χρειάζεται αλληλεγγύη μεταξύ τους ώστε να έρθουν καλύτερες μέρες για όλους.

Ο ξενοδόχος Αντώνης Τζαναβάρης, από τους διοργανωτές της σύσκεψης, σημείωσε πως στόχος είναι η τουριστική ανάπτυξη όλου του άξονα κατά μήκος του Κυπαρισσιακού Κόλπου, από την Ζαχάρω μέχρι και τον Μάραθο. Επέρριψε και αυτός ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση σημειώνοντας πως δεν έχουν χρήματα αλλά ούτε και φαντασία. Αιχμές άφησε και για τον Σύλλογο "Αρχέλων" σημειώνοντας πως πίσω του αφήνει πολλά ερωτηματικά. Μίλησε για την συνεργασία που έχουν αναπτύξει 5 ξενοδοχεία της περιοχής και τα θετικά αποτελέσματα που έχει φέρει αυτή. Επισήμανε και αυτός την έλλειψη υποδομών στην περιοχή, ενώ έκανε διάφορες προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η περιοχή.

Για τις δυνατότητες προβολής που υπάρχουν μίλησε ο μάνατζερ μάρκετινγκ Κώστας Ματζουνέας, παρουσιάζοντας παράλληλα ένα χάρτη που έχει σχεδιαστεί για την περιοχή και ήδη έχει κυκλοφορήσει, μέσα από τον οποίο προβάλλονται και οι επιχειρήσεις, ενώ έχει δημιουργηθεί και ένας ιστότοπος. Υπογράμμισε τέλος πως σήμερα ο μόνος τομέας που δουλεύει στην Ελλάδα είναι ο τουρισμός ο οποίος και έχει προοπτικές.

Στην συνέχεια τοποθετήθηκαν αρκετοί από τους παρευρισκομένους ανταλλάσσοντας απόψεις και αναδεικνύοντας ζητήματα της περιοχής.


Πηγή : eleutheria online