Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Επίσκεψη - αυτοψία Τατούλη στο λιμάνι - Δήμος και περιφέρια θα αναζητήσουν ευθήνες

Ουσιαστική ήταν η επίσκεψη-αυτοψία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου στο λιμάνι της Κυπαρισσίας προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά το μέγεθος του προβλήματος με το τμήμα του προσήνεμου μώλου που υποχώρησε. Παρουσία του Δημάρχου Τριφυλίας και αυτοδιοικητικών, των Αντιπεριφερειαρχών κα Νικολάκου και Παναγ. Αλευρά και εκπροσώπους από τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας περπάτησαν κατά μήκος του λιμενοβραχίονα για να δουν από κοντά την πραγματική εικόνα. Ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κώστας Κόλλιας αρχικά τόνισε στο www.kyparissianews.com ότι η τοπική αυτοδιοίκηση εναποθέτει τις ελπίδες της στην Περιφέρεια για την διαχείριση και επίλυση του προβλήματος. Πρόσθεσε ότι το θέμα έχει αναλυθεί σε συσκέψεις με τους αλιείς και φορείς του τόπου για ένα έργο από το οποίο ο τόπος προσδοκά τουριστική ανάπτυξη αλλά η υποχώρηση των υποδομών του έθεσε επι τάπητος την εκτέλεση του έργου. Επέμεινε ότι υπάρχει άψογη συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για την αποκατάσταση του τμήματος ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα, ενώ δήλωσε ότι ο Δήμος θα δίνει στοιχεία για το λιμάνι ως φορέας παρακολούθησης.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης ήταν εξ αρχής ξεκάθαρος σε ότι αφορά την βούληση της Περιφέρειας για σύντομη αποκατάσταση του προβλήματος καθώς ανατέθηκε σε μελετητικό γραφείο η εκπόνηση ουσιαστικής μελέτης που λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα. Εκτίμησε ότι αμέσως μετά από λίγες ημέρες καθώς ολοκληρώνεται θα αναζητηθεί το χρηματοδοτικό εργαλείο για την ένταξή του με το κόστος να υπολογίζεται στα 2.5 εκ. ευρώ, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη του στόχου. Μάλιστα επιβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια σχεδιάζει και υλοποιεί με πρωτοβουλία της τις μελέτες και αναζητεί πόρους σε ανάλογες περιπτώσεις. Χαρακτήρισε στρατηγικό εταίρο τον Δήμο Τριφυλίας και τη περιοχή που έχει τουριστική και αναπτυξιακή ταυτότητα ενώ στάθηκε στα χαρακτηριστικά του έργου.


ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου χωρίς περιστροφές μετά από ερώτησή του Ράδιο Κυπαρισσία 936, για τις διαχρονικές ευθύνες του έργου εξήγησε ότι η Περιφέρεια κληρονόμησε την κατάσταση από τις διορισμένες Διοικήσεις με αγκυλώσεις που δημιουργήθηκαν σε πολλά έργα. Υπογράμμισε ότι μαζί με το Δήμο θα προσφύγουν στην Δικαιοσύνη για την κακή εκτέλεση του έργου αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα στήσει Λαικά δικαστήρια αποδίδοντας ευθύνες και σε όσους δεν επιθυμούν την ανάπτυξη αλλά και την διαιώνιση κακών έργων υποδομής. Σε ότι αφορά το υπόλοιπο κομμάτι του λιμανιού έδωσε προτεραιότητα μετά την αποκατάσταση τόσο στην εκτέλεση της τρίτης φάσης που διαθέτει έτοιμη μελέτη όσο και στην διαμόρφωση της χερσαίας ζώνης του λιμένος που αποτελεί αντικείμενο προγραμματικής σύμβασης. Πάντως για τις διαχρονικές ευθύνες του έργου έδωσε αναλυτική εικόνα ο εκπρόσωπος των αλιέων κ. Ροιλός τόσο για την κακή εκτέλεση του έργου όσο και τα τεράστια σφάλματα στην εκπόνηση της αρχικής μελέτης, ενώ έθεσε υπόψη του παραμέτρους του έργου.

ΙΩΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ


Πηγή : radio 936