Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Ενεργό μέλος της Μεσογείου η περιφέρεια Πελοποννήσου

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο της εξωστρέφειας συμμετέχει σε πολλά όργανα, διεθνή και περιφερειακά. Είναι πλέον μια ευρωπαϊκή περιφέρεια που έχει λόγο, παρουσία και προτάσεις. Διαμορφώνει νέο Στρατηγικό σχεδιασμό με όραμα και καινοτομία. Ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη κο Πέτρο Τατούλη και την περιφέρεια Πελοποννήσου μετείχε στο 3ο Φόρουμ (Forum) των πόλεων και Περιφερειακών Αρχών της Μεσογείου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, στη Μασσαλία στις 3 & 4 του Απρίλη του 2013. Στο Forum προήδρευσαν ο πρόεδρος της περιφέρειας (Provence-Alpes-Cote d’Azur) κος Michel Vauzelle, ο δήμαρχος της Μασσαλίας κος Jean-Claude Gaudin, συμμετείχαν επίσης δήμαρχοι, περιφερειάρχες και αιρετά μέλη συμβουλίων, αξιωματούχοι, βουλευτές, επιστήμονες, επιχειρηματίες ,δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλοι φορείς. Στο 14μελές πολιτικό γραφείο της Μεσογειακής Επιτροπής μετείχαν, ως μόνιμα μέλη, ο κος Απόστολος Ε. Παπαφωτίου και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κος Κων/νος Ασκούνης από τη μεριά της Ελλάδος.

Το πολιτικό γραφείο συνεδρίασε ξεχωριστά με ειδική θεματολογία, με κύριο στόχο το συνεχή διάλογο με τα μέλη – κράτη, με τις επενδυτικές τράπεζες και τα διεθνή ινστιτούτα. Τα θέματα του Forum αφορούσαν την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στη Μεσόγειο, τη δημοκρατική διακυβέρνηση στη Μεσόγειο, την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, τις θαλάσσιες βιοτεχνολογίες, την υδατοκαλλιέργεια, την αλιεία, τη θαλάσσια ασφάλεια, την καταπολέμηση της μόλυνσης, την ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιων περιοχών καθώς και θέματα θαλάσσιας στρατηγικής, επιχειρηματικότητας, ανεργίας νέων και γυναικών. Τα συμπεράσματα από το Forum ήταν ποικίλα και σημαντικά όπως:

 Η Μεσόγειος αποτελεί το λίκνο του πολιτισμού, η οποία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, για αιώνες υπήρξε το κέντρο του κόσμου. Η Μεσόγειος υπήρξε για χιλιετίες η θάλασσα που ένωνε τους λαούς. Η "θάλασσα στη μέση της στεριάς" υπήρξε ανέκαθεν τόπος – σύμβολο για τη συνάντηση λαών, πολιτισμών και θρησκειών. Αποτελεί σημείο συνάντησης του Δυτικού και Ανατολικού πολιτισμού. Οι μεσογειακές χώρες διατηρώντας την εθνική τους ταυτότητα και τη διαφορετικότητα μετέχουν στη συνολική πολιτιστική δημιουργία της Μεσογείου. Η πολιτική για τη Μεσόγειο είναι ουσιώδης, όχι μόνο γιατί αποτελεί την κοιτίδα της Ευρώπης, αλλά και γιατί μπορεί να έχει δεσπόζουσα παγκόσμια σημασία. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη, προώθηση και η προβολή της φιλίας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών της Μεσογείου. Να αξιοποιηθεί το οικονομικό, το κοινωνικό και το πολιτιστικό δυναμικό των χωρών της. Η θάλασσα αυτή ήταν και θα είναι ένα σταυροδρόμι διακίνησης εμπορευμάτων, ανθρώπων και ιδεών. Συγχρόνως οι επιμέρους στρατηγικές που εφαρμόζονται ήδη στην Ε.Ε., όπως στρατηγική της μακροπεριφέρειας Αδριατικής – Ιονίου, στρατηγική για την αειφόρο ανάπτυξη της Ε.Ε., στρατηγική της Λισσαβόνας, κοινά προγράμματα, πολιτικές για τουρισμό, αλιεία, εμπόριο, ανάπτυξη, αποτελούν σταθερά εργαλεία στη διαμόρφωση της νέας πραγματικότητας στη λεκάνη της Μεσογείου.

 Όσον αφορά τη δημοκρατική διακυβέρνηση, θα πραγματοποιηθεί από συγκεκριμένους, εφικτούς και ρεαλιστικούς στόχους. Δεδομένων των νέων φορέων στον αραβικό κόσμο, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι δυνατότητες να ασκηθεί εξωτερική επιρροή θα είναι οριακή σε πολλούς τομείς. Η δημοκρατική διαδικασία θα πρέπει να καθοδηγείται κυρίως από εγχώριους παράγοντες. Επομένως, είναι απαραίτητο να αναπτυχτεί μεταξύ των χωρών θεσμική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα πού περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα των φορέων που εργάζονται προς την κατεύθυνση της δημοκρατικής διακυβέρνησης.


Πηγή : simaia news