Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Λαική οργή στη Τριφυλία για περιστατικά κακοποίησης ζώων

Λαϊκή οργή κατακλύζει την Τριφυλία με αφορμή τα κρούσματα κακοποίησης ζώων συντροφιάς που δείχνουν ότι έχουμε κατάπτωση πολιτισμικού αγαθού στο τόπο μας μετατρέποντας πλέον τον Άνθρωπο σε...ένα ιδιόμορφο τέρας.. Τις τελευταίες εβδομάδες όλο και περισσότεροι πολίτες συσπειρώνονται γύρω από την Φιλοζωική οργάνωση Τριφυλίας αλλά και τις εθελοντικές μορφές που δημιουργήθηκαν με σκοπό όχι μόνο την προστασία των τετράποδων αλλά κυρίως να διατηρήσουμε τον πολιτισμό μας.

Η επιστολή εθελοντών Φιλόζωων από τους Γαργαλιάνους ήταν αποκαλυπτική εξοργίζοντας εκεί αρκετούς κατοίκους ενώ περιστατικά θυμίζουμε ότι έχουν καταγραφεί πολλές φορές στην κεντρική πλατεία Φιλιατρών. Όπως καταγγέλλουν, «με αγανάκτηση, λύπη και θυμό γινόμαστε το τελευταίο διάστημα μάρτυρες μιας προσπάθειας μαζικής εξόντωσης σκύλων στην περιοχή μας». Άνθρωποι (;) ρίχνουν δηλητήρια όπου βρουν, με αποτέλεσμα να θανατώνονται τα ζώα με απάνθρωπο τρόπο, αλλά και να κινδυνεύουν μικρά παιδιά, αφού φόλες έχουν βρεθεί σε αυλές σχολείων, πλατεία, πάρκο.

ΕΓΙΝΕ ΠΙΟ ΑΥΣΤΗΡΗ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ-ΑΦΑΝΤΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ

Η κακοποίηση ζώου – παθητική ή ενεργητική – είναι ποινικό αδίκημα και διώκεται αυτεπαγγέλτως. Αυτό, όμως, δεν αρκεί. Πρέπει να καλέσουμε την Άμεση Δράση και να καταγγείλουμε το περιστατικό. Η Αστυνομία υποχρεούται να παρέμβει άμεσα και να προχωρήσει στη σύλληψη του δράστη. Δε χρειάζεται να υποβληθεί μήνυση. Η αυτεπάγγελτη δίωξη ενεργοποιεί τη διαδικασία του αυτόφωρου. Αν το περιστατικό είναι επείγον και η Αστυνομία αδυνατεί να ανταποκριθεί, πρέπει να ενημερωθεί ο εισαγγελέας. Στην περίπτωση που χρειάζεται να απομακρυνθεί το ζώο από τον ιδιοκτήτη του, ενημερώστε τη φιλοζωική οργάνωση της περιοχής σας, ώστε να υπάρχει μέρος να φιλοξενηθεί.

Αν πρόκειται για αδέσποτο ζώο, θα πρέπει να ειδοποιηθεί ο Δήμος, ο οποίος υποχρεούται από το νόμο 4039/12 να έχει πρόγραμμα περίθαλψης, ώστε να επέμβει και να στηρίξει την καταγγελία. Άλλωστε, η εμπλοκή τους προβλέπεται από τον ίδιο το νόμο. Την ίδια ώρα ο Δήμος Τριφυλίας έχει αναφέρει σε Δ.Σ. ότι έχουν δοθεί 5.000 ευρώ για αποστείρωση ζώων αλλά δεν διευκρινίστηκε που έγινε η διαδικασία και φυσικά γιατί δεν ενεργοποιεί την πρόταση για συγκέντρωση και στείρωση ζώων σε ειδικό χώρο στα Φιλιατρά...Τέλος να επισημάνω ότι τα ζώα έχουν το προτέρημα να σε κοιτούν στα μάτια, όταν οι άνθρωποι δεν το κάνουν σχεδόν ποτέ..


Πηγή : radio 936