Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Διαγωνισμός τον Μάιο για το "οικόπεδο" Κατακόλου

Την ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, πιστοποίησαν τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών στο υπέδαφος του Ιονίου Πελάγους και της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης. Τα πρώτα αποτελέσματα της επεξεργασίας των σεισμικών ερευνών που έκανε η νορβηγική εταιρία PGS παρουσιάστηκαν σε επιστήμονες – στελέχη του ΥΠΕΚΑ, τα οποία με τη σειρά τους ενημέρωσαν τον υπουργό ΠΕΚΑ, Ευάγγελο Λιβιεράτο. Σύμφωνα με τον κ. Λιβιεράτο έχει γίνει το 30% της πρώτης φάσης επεξεργασίας επιλεγμένων γραμμών που θεωρούνται ως αντιπροσωπευτικές της περιοχής που διερευνήθηκε.. Τα πρώτα αποτελέσματα της επεξεργασίας αυτής, όπως παρουσιάστηκαν στον Υπουργό ΠΕΚΑ, πιστοποιούν ότι πληρούνται οι στόχοι της προκήρυξης που αφορούσαν στην υψηλή ποιότητα των δεδομένων, σε συνδυασμό με την ικανότητα καταγραφικής διείσδυσης σε μεγάλο βάθος.

Οι πρώτες απεικονίσεις, αν και όχι ακόμη πλήρως επεξεργασμένες, αποτυπώνουν ευκρινείς και ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων. Βασική επιδίωξη και των δύο μερών (Ελληνικού Δημοσίου και PGS), είναι η τήρηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος, ώστε η προκήρυξη του επίσημου γύρου παραχωρήσεων να πραγματοποιηθεί εντός του α' εξαμήνου του 2014. Ακολούθησε αναλυτική ενημέρωση του υπουργού από τα στελέχη της Διεύθυνσης Πετρελαϊκής Πολιτικής, αναφορικά με την εξέλιξη της αξιολόγησης των επιλεγμένων προσφορών για τις τρεις προς αδειοδότηση περιοχές σε Ιωάννινα, Πατραϊκό και Κατάκολο, με τη διαδικασία της ανοικτής πρόσκλησης (“open door”).

Οι εργασίες του προγράμματος αυτού εξελίσσονται απρόσκοπτα, ακολουθώντας το δοκιμασμένο και επιτυχημένο πρότυπο αξιολόγησης του διαγωνισμού για τις θαλάσσιες γεωφυσικές έρευνες, με βασικό στόχο την διαφάνεια και την αποτελεσματική θωράκιση των διαδικασιών και του αποτελέσματος της επιλογής αναδόχων.Βασική επιδίωξη και των δύο μερών (Ελληνικού Δημοσίου και PGS), είναι η τήρηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος, ώστε η προκήρυξη του επίσημου γύρου παραχωρήσεων να πραγματοποιηθεί εντός του α' εξαμήνου του 2014. Ακολούθησε αναλυτική ενημέρωση του υπουργού από τα στελέχη της Διεύθυνσης Πετρελαϊκής Πολιτικής, αναφορικά με την εξέλιξη της αξιολόγησης των επιλεγμένων προσφορών για τις τρεις προς αδειοδότηση περιοχές σε Ιωάννινα, Πατραϊκό και Κατάκολο, με τη διαδικασία της ανοικτής πρόσκλησης (“open door”).


Πηγή : radio 936