Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Φόβος και ανησυχία για τον κίνδυνο «λουκέτου» στο ΙΚΑ Κυπαρισσίας…


Διάχυτη είναι η ανησυχία των πολιτών της Τριφυλίας για τον κίνδυνο η τρικομματική συγκυβέρνηση Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ να βάλει «λουκέτα» και στις τελευταίες εναπομείνασες δημόσιες υπηρεσίες στην περιοχή, στο τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Κυπαρισσίας, καθώς και στο τμήμα Κυπαρισσίας του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ). Οι πολίτες φοβούνται, καθώς βλέπουν πως συνεχίζονται τα «λουκέτα» σε δημόσιες υπηρεσίες ανά την επικράτεια, ακρίτως και αδιακρίτως.
Ήδη από τις αρχές του 2012, όταν και παρουσιάστηκε το «Σχέδιο Αναδιάρθρωσης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ» από το διοικητή του ιδρύματος Ροβέρτο Σπυρόπουλο, εντάθηκαν στην Τριφυλία οι συζητήσεις για ενδεχόμενο «λουκέτο» στο υποκατάστημα Κυπαρισσίας, οι οποίες είχαν ξεκινήσει, μάλιστα, το 2011, όταν και μπήκε «λουκέτο» στα παραρτήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στα Φιλιατρά και τους Γαργαλιάνους! Σύμφωνα με το «Σχέδιο Αναδιάρθρωσης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ», που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με συγχωνεύσεις – καταργήσεις δομών και υπηρεσιών του ιδρύματος, οι διοικητικές μονάδες θα μειώνονταν κατά – τουλάχιστον - 33%, με απόρροια φυσικά όχι μόνο την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, αλλά και την απώλεια θέσεων εργασίας, όπως έχει επισημάνει εγκαίρως και η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ. Σημειώνεται, δε, πως ήδη την 3ετία 2009-2011 το προσωπικό του ΙΚΑ είχε μειωθεί κατά 16%. Ειδικότερα, στα τέλη του 2009
υπηρετούσαν 9.689 διοικητικοί υπάλληλοι και στα τέλη του 2011, 8.106 υπάλληλοι. Επιπρόσθετα, δημοσιεύματα σχετικά με το «Σχέδιο Αναδιάρθρωσης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ» αναφέρουν πως στο νέο οργανωτικό μοντέλο των υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προβλέπονται οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις τοπικών υποκαταστημάτων, μετακινήσεις αλλά και απολύσεις υπαλλήλων, καθώς και η λειτουργία ενός και μόνο υποκαταστήματος στα όρια της κάθε Περιφερειακής Ενότητας, στην έδρα αυτής!
Τη συνέχεια των συγχωνεύσεων - καταργήσεων, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, ανέφερε και πριν από λίγες μέρες σε δηλώσεις του ο διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Οι πολίτες της Τριφυλίας είναι ανάστατοι μπροστά στο ενδεχόμενο – που είναι ορατό να συμβεί στο αμέσως προσεχές διάστημα – να μπει «λουκέτο» στο τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Κυπαρισσίας, που καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας και εξυπηρετεί χιλιάδες ασφαλισμένους, συνταξιούχους, επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Σε συζητήσεις τους σημειώνουν πως το τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Κυπαρισσίας, που λειτουργεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, εξυπηρετεί χιλιάδες κόσμου, καλύπτει μια από τις πολυπληθέστερες περιοχές της Μεσσηνίας. Έτσι, τονίζουν ότι τα προβλήματα που θα προκληθούν από ενδεχόμενη συγχώνευση – κατάργησή του θα είναι τεράστια και δυσανάλογα περισσότερα από το όποιο όφελος του ιδρύματος. Επισημαίνουν, δε, πως δεν είναι δυνατόν να μείνει ακάλυπτη και χωρίς εξυπηρέτηση μια μεγάλη περιοχή με χιλιάδες κατοίκους και να αναγκάζονται να μεταβούν, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι, στην Καλαμάτα για τις υποθέσεις τους, με το κόστος μεταφοράς – μετακίνησης να είναι τεράστιο, αποτρεπτικό και απαγορευτικό.
Ακόμη, στις συζητήσεις τους οι πολίτες της Τριφυλίας λένε πως μια τέτοια διοικητική απόφαση θα είναι βάναυσα άδικη και τελείως άστοχη, αφού σε τίποτα δε θα ωφεληθεί το ίδρυμα και θα έχει τραγικές συνέπειες σε ασφαλισμένους, συνταξιούχους και επαγγελματίες – επιχειρηματίες της περιοχής, σε μια εποχή που η κοινωνία μαστίζεται από φοβερά και δυσεπίλυτα οικονομικά προβλήματα.

Του Ηλία Γιαννόπουλου από το "ΘΑΡΡΟΣ"
Πηγή : kyparissia-news