Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ευπρόσωπη Ελληνική ( Μεσσηνιακή ) παρουσία στο Φεστιβάλ Βερολίνου

Στην τελική ευθεία η 63η κινηματογραφική διοργάνωση που αρχίζει την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 

Ο Ιθαν Χοκ και η Ζιλί Ντελπί στην ταινία «Before midnight» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ που έχει γυριστεί στη Μεσσηνία. 
 Ταινίες απ' όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου θα διαγωνιστούν εφέτος στην 63η κινηματογραφική Μπερλινάλε, στην οποία η Ελλάδα δίνει υπερήφανα «το παρών» με πέντε ταινίες στο τμήμα Forum (κάποιες είναι συμπαραγωγές με άλλες χώρες), αλλά και με μία στο επίσημο τμήμα της διοργάνωσης - αν και εκτός διαγωνισμού. 

Πρόκειται για την ελληνοαμερικανική συμπαραγωγή «Before midnight» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με την οποία συμπληρώνεται η ρομαντική τριλογία που ξεκίνησε από τον ίδιο σκηνοθέτη το 1995 με το «Πριν το ξημέρωμα» και συνεχίστηκε το 2004 με το «Πριν το ηλιοβασίλεμα». Μάλιστα, στο Φεστιβάλ Βερολίνου του 2004 ο Λινκλέιτερ είχε πει ότι μία τρίτη ταινία σε εννέα χρόνια δεν αποκλείεται να γυριστεί. Ποιος όμως θα περίμενε να γυριστεί σε ελληνικό έδαφος!

Εννέα χρόνια λοιπόν μετά τη δεύτερη ταινία, ο Ιθαν Χοκ συναντά για μία ακόμη φορά τη Ζιλί Ντελπί, αυτή τη φορά στη Μεσσηνία και η ελληνική εταιρεία Faliro House συμμετέχει στην παραγωγή.

Βεβαίως, όπως έχουμε κατά καιρούς επισημάνει, η μετακίνηση της βραδιάς απονομής των Οσκαρ από τον Μάρτιο στον Φεβρουάριο έχει πλήξει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βερολίνου, το οποίο αδυνατεί πλέον να συγκεντρώσει τρανταχτούς τίτλους από το Χόλιγουντ όπως συνέβαινε παλαιότερα.

Η προβολή στο εκτός συναγωνισμού πρόγραμμα των «Αθλίων» του Τομ Χούπερ δεν έχει ιδιαίτερο νόημα πέρα από τη συγκέντρωση στην Μπερλινάλε των μεγάλων ονομάτων της ταινίας, όπως ο Χιου Τζάκμαν, ο Ράσελ Κρόου και το φαβορί για το Οσκαρ Β' γυναικείου ρόλου, την Αν Χάθαγουεϊ.

Συνεπώς, το Βερολίνο ποντάρει στα μικρά και εναλλακτικά ή σε κάποιες μεγάλες ευρωπαϊκές ταινίες, όπως η γαλλική «Camille Claudel 1915» του Μπρουνό Ντιμόν και η ταινία συμπαραγωγής Ελβετίας /Πορτογαλίας/ Γερμανίας «Night train to Lisbon» σε σκηνοθεσία Μπίλε Ογκαστ, με πρωταγωνιστές τους Τζέρεμι Αϊρονς και Μελανί Λοράν.

Αλλες ταινίες που ενδέχεται να συζητηθούν είναι το «Promised land» του Γκας Βαν Σαντ με τον Ματ Ντέιμον, το «Side effects» του Στίβεν Σόντερμπεργκ και το τρίτο μέρος της τριλογίας του «Παραδείσου», με τον υπότιτλο «Ελπίδα» που σκηνοθέτησε ο αυστριακός σκηνοθέτης Ούλριχ Ζάιντλ.

Η αυλαία του φεστιβάλ ανοίγει την ερχόμενη Πέμπτη με την παγκόσμια πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας του ταϊβανέζου σκηνοθέτη Γουόνγκ Καρ Βάι «The grandmaster».tovima.gr

Πηγή : newsmessinia