Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Το 2014 στην Αθήνα η 6η Διάσκεψη Κορυφής Περιφερειών και Δήμων της Ευρώπης


Το Μάρτιο του 2014, κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η 6η Διάσκεψη Κορυφής των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρώπης.


Η σχετική ανακοίνωση έγινε σήμερα κατά τη διάρκεια της 142ης Συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ενώ, όπως τονίσθηκε, θα συμπέσει με τον εορτασμό για τα 20 χρόνια από την ίδρυση της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ).

Η Ελληνική αντιπροσωπεία της Επιτροπής των Περιφερειών με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, θα καλωσορίσει, μαζί με την ηγεσία της ΕτΠ το Μάρτιο του 2014 στην Αθήνα, πάνω από 800 κορυφαίους επισκέπτες, μεταξύ των οποίων νυν και πρώην Προέδρους Ευρωπαϊκών θεσμικών Οργάνων, ευρωπαίους Επιτρόπους, Περιφερειάρχες και Δημάρχους από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) είναι η Συνέλευση των περιφερειακών και τοπικών εκπροσώπων της ΕΕ. Αποτελεί πολιτική συνέλευση, απαρτιζόμενη από 344 τακτικά και ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη που προέρχονται από το σύνολο των 27 κρατών μελών και είναι αιρετοί εκπρόσωποι ενός οργανισμού περιφερειακής διοίκησης ή τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το έργο της Επιτροπής των Περιφερειών βασίζεται σε τρεις θεμελιώδεις αρχές:

1) την αρχή της επικουρικότητας: αρχή που απαιτεί οι αποφάσεις να λαμβάνονται στο επίπεδο διακυβέρνησης που εξυπηρετεί καλύτερα το δημόσιο συμφέρον

2) την αρχή της εγγύτητας: όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης πρέπει να εργάζονται με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια και όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κοινό, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν ποιός είναι αρμόδιος για κάθε θέμα και πώς μπορούν να κάνουν τις απόψεις τους γνωστές και

3) την αρχή της εταιρικής σχέσης: οι ευρωπαϊκές, εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές πρέπει να εργάζονται από κοινού σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.


Φωτογραφία: aftodioikisi.gr
Πηγή : pelopsnews