Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

«ΖΩΝΕΣ» ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ & ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΟΙ ΔΗΜΟΙ

Μία - πέρα από κάθε πρόβλεψη- αρνητική εικόνα των πολιτών για τη λειτουργία των δήμων αποτυπώνει το πρώτο μέρος* της πανελλαδικής έρευνας σε δείγμα 1011 ατόμων, που διεξήγαγε από τις 26 έως τις 30 Νοεμβρίου η εταιρεία Opinion Poll** για την aftodioikisi.gr και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα, πάνω από 8 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι υπάρχει διαφθορά στους δήμους, ενώ 7 στους 10 θεωρούν ότι υπάρχει αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών, επιβεβαιώνοντας στην ουσία τα όσα κατά καιρούς έχει αναφέρει στις εκθέσεις του ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζης. Ως εκ τούτου σχεδόν το ίδιο ποσοστό (71%) από τους ερωτηθέντες λένε «ναι» στο Παρατηρητήριο στο οποίο αντιδρά με σφοδρότητα η ΚΕΔΕ, ενώ πάνω από τους μισούς θεωρούν ότι τα οικονομικά ανοίγματα των δήμων πρέπει να τα καλύπτουν οι ίδιοι και όχι το κράτος. Αναλυτικά: Το 83% πιστεύει ότι υπάρχει διαφθορά στους δήμους Στο ερώτημα: «Κατά καιρούς έχουν γίνει καταγγελίες για διαφθορά στους δήμους. Εσείς τι πιστεύετε»: Το 83% απαντά ότι «πράγματι υπάρχει διαφθορά στους δήμους», έναντι μόλις 7% που υποστηρίζει ότι «αυτές οι καταγγελίες είναι ανυπόστατες», ενώ 1 στους 10 (ποσοστό 10%) δηλώνει «Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ».
Αδιαφανής η οικονομική διαχείριση λένε 7 στους 10
Λίγο μικρότερο αλλά πάρα πολύ υψηλό είναι το ποσοστό όσων απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αν «υπάρχει διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών των δήμων»: Το 69% απαντά «όχι» και μόλις το 15% θεωρεί ότι η διαχείριση των οικονομικών είναι διαφανής, ενώ το 16% είναι στην κατηγορία ΔΓ/ΔΑ «
Ναι» στο Παρατηρητήριο από το 71%
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το ίδιο ποσοστό πολιτών (71%) με αυτούς που θεωρούν ότι η οικονομική διαχείριση των δήμων είναι αδιαφανής, χαρακτηρίζουν το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ για το οποίο υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις από την ΚΕΔΕ, «θετική και αναγκαία πρωτοβουλία» και μόλις το 15% μιλά για «απαράδεκτη παρέμβαση στα οικονομικά των δήμων».

Πηγή : radio936