Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Αρνητικό το ΤΕΕ Πελοποννήσου για λιγνιτωρυχείο στο Χωματερό

 Αρνητική η γνωμοδότηση του ΤΕΕ Πελοποννήσου για τη δημιουργία λιγνιτωρυχείου στο Χωματερό του Δήμου Πύλου Νέστορος. Η ανακοίνωση του ΤΕΕ «H αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Πελοποννήσου, στην 14η τακτική συνεδρίαση, αφού έλαβε υπόψη της:
 1. Την παρουσίαση από τον επιμελητή της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος Μεσσηνίας του πορίσματος της επιτροπής για το θέμα της εξόρυξης λιγνίτη στην περιοχή Χωματερού Μεσσηνίας.
 2. Το γεγονός ότι το πόρισμα που παρουσιάστηκε είναι προϊόν διεξοδικής και διεπιστημονικής θεώρησης του θέματος από την μόνιμη επιτροπή περιβάλλοντος σε δύο κοινές συνεδριάσεις της με τη νομαρχιακή επιτροπή ΤΕΕ Μεσσηνίας και με την συμμετοχή σε αυτές μηχανικών διαφόρων επιστημονικών ειδικοτήτων (χημικών, μηχανολόγων, αρχιτεκτόνων-πολεοδόμων, μεταλλειολόγων, τοπογράφων, πολιτικών μηχανικών κ.ά.)
 3. Τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εκμετάλλευση από την οποία διαπίστωσε ότι: • Η δράση αφορά την εκμετάλλευση ενός μικρού ποσοστού του κοιτάσματος και δεν γίνεται αναφορά στο σύνολό του. Επίσης δεν έχει μελετηθεί ο υπαρκτός κίνδυνος καταστροφής του υπολοίπου κοιτάσματος από ενδεχόμενη εισροή υπόγειων υδάτων σε αυτό και δεν προτείνονται μέτρα ή έργα αντιμετώπισης του κινδύνου αυτού. • Δεν αξιοποιείται η εμπειρία από παλαιότερες εκμεταλλεύσεις του κοιτάσματος βάσει στοιχείων του ΙΓΜΕ και δεν γίνεται αξιολόγηση του κινδύνου εισροής στο κοίτασμα ποσοτήτων θαλάσσιου νερού. • Δεν αναφέρεται τίποτα για τα υπόλοιπα ορυκτά που υπάρχουν (καολίνης, άργιλος κ.λπ.) και για την αξιοποίησή τους. • Δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς το σπουδαίο ζήτημα της ευστάθειας των πρανών των ορυγμάτων αφού οι κλίσεις που θεωρεί η μελέτη είναι τέτοιες που μόνο μετά από γεωτεχνική έρευνα και διαπίστωση αυξημένων μηχανικών χαρακτηριστικών του εδάφους θα μπορούσαν να εφαρμοστούν. • Δεν υπάρχει υδραυλική μελέτη απορροής των επιφανειακών υδάτων ούτε μελέτη οριοθέτησης της φυσικής λειτουργίας του ρέματος που εμπίπτει στον χώρο επέμβασης. • Δεν αναφέρεται στη μελέτη ποιος θα είναι ο καταναλωτής του λιγνίτη. Το στοιχείο αυτό είναι απαραίτητο για την εκτίμηση του συνόλου των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εξόρυξης και των συνοδών δράσεων. • Δεν έχει μελετηθεί το θέμα της μεταφοράς του λιγνίτη από τις θέσεις απόληψης στον προορισμό του και δεν έχουν προσδιοριστεί τα προβλήματα που θα επιφέρει ο πρόσθετος κυκλοφοριακός φόρτος λόγω αυτών των μεταφορών στις περιοχές που διασχίζει το οδικό δίκτυο που θα χρησιμοποιηθεί. Επίσης δεν έχουν αξιολογηθεί οι επιπτώσεις της αύξησης του κυκλοφοριακού φόρτου με βαριά οχήματα και χαμηλές ταχύτητες στον συνολικό φόρτο και η ενδεχόμενη υποβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των χρηστών του οδικού δικτύου

Πηγή : radio936