Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΕΝ ΕΤΗ 1953. ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ. ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΡΙΜΗ. ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ Δ. ΚΩΤΣΑΚΗ.


ΙΣΤΟΡΙΚΑ των Σχολείων μας … Για να θυμόμαστε και να κρίνουμε.

3ον Εξατάξιον Δημοτ. Σχολείον Φιλιατρών
Του Δημήτρη Α. Δριμή
Εκπαιδευτικού, τ. δημάρχου Αετού

Το 1953, ο τότε Επιθεωρητής των Δημοτικών Σχολείων της Τριφυλίας ζήτησε από τους Διευθυντές των σχολείων να υποβάλλουν ιστορικές εκθέσεις των σχολείων τους, με σκοπό την έκδοση λευκώματος. Η έκδοση αυτή, από όσο γνωρίζουμε, δεν πραγματοποιήθηκε.
Οι εκθέσεις, αρκετές συνοδεύονται και με φωτογραφίες, αποστέλλονται με συνοπτικά διαβιβαστικά. Άλλες από αυτές είναι αναλυτικές και άλλες σύντομες.
Οι πληροφορίες, πέρα από τις μνήμες που ανασύρονται, για τη γλώσσα, την κοινωνία, την τοπικότητα και τη λειτουργία του τοπικού παράγοντα, την οικονομία, τις αντιλήψεις, την ιδεολογία, την εκπαίδευση, (ιδιωτικά-κοινοτικά-Κρατικά σχολεία, σχολεία αρρένων – θηλέων), τον αγώνα για την εξασφάλιση σχολικής στέγης (διδακτηρίων), τη θέληση της δημιουργίας, την κοινωνική κινητικότητα μέσω της εκπαίδευσης, την ιεραρχία, τις αντιθέσεις πόλης – χωριού αλλά και τις εσωτερικές διαφοροποιήσεις, τα συσσίτια, που δεν είναι πλέον μακρινή ανάμνηση, τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης και της εκκλησίας, την εθελοντική εργασία και προσφορά, τη λειτουργία του εράνου, την τομή του πολέμου, την κατοχή, (θύματα αντιποίνων υπήρξαν και σχολικά κτίρια), τον εμφύλιο, την εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, … είναι πολλές και ρίχνουν φως σε μια πρόσφατη, σχετικά, περίοδο του τόπου μας.
Στις εκθέσεις των σχολείων που παραθέτουμε έχει τηρηθεί η ορθογραφία και η σύνταξη των πρωτοτύπων. Η γραφή, για τεχνικούς λόγους, είναι μονοτονική και όχι πολυτονική, όπως στις πρωτότυπες εκθέσεις.

 

ΣΧΟΛΕΙΑ

Το εικονιζόμενον είναι η Νοτία πτέρυξ και παρ` αυτώ με την καγκελωτήν είσοδον είναι ο σχολικός κήπος. Αριστερά και εις το βάθος διακρίνεται η Βορεία πτέρυξ η οποία χωρίζεται από την Νοτίαν με αυλήν περιμανδρομένην με σιδηρά καγκελωτά, ως ολίγον φαίνεται αριστερά.

+ν+κ+β+ν+θ +ο+β+δ+β+Σ+ν+κ+σ+ζ 2

Νέον Διδακτήριον 3ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών. 

Βασίλειον της Ελλάδος
3ον Εξατάξιον Δημοτ. Σχολείον Φιλιατρών
Ιστορικόν του άνω σχολείου

Κατά συλλεγείσας πληροφορίας το σχολείον ιδρύθη το έτος 1845 ως Δημοσυντήρητον Θηλέων. Δεν υπάρχουν πληροφορίαι περί του τύπου του σχολείου (1/ξιον, 2/ξιον κ.λ.π.). Πάντως από του έτους 1888 φέρεται, κατά πληροφορίας πάντοτε, ως μεγάλο σχολείον Θηλέων. Από δε του 1901 είναι πλέον 6/ξιον Θηλέων. Από δε του έτους 1928-29 εγένετο 3ον 6/ξιον μικτόν Δημοτικόν Σχολείον και έκτοτε λειτουργεί ως τοιούτον.
Διδακτήριον: Το Σχολείον εγκατεστάθη, μετά από περιπλάνησιν πολλών δεκαετηρίδων εις ιδιωτικά οικήματα, εις το νυν εν ενεργεία διδακτήριον από του έτους 1901. Προγενεστέρως εστεγάζετο το Γυμνάσιον Φιλιατρών εις το οίκημα αυτό. Από δε του έτους 1915 7 Νοεμβρίου εχορηγήθη από τον Δήμον Φιλιατρών του οποίου ήτο κτήμα, εις το Δημόσιον το οποίον και το κατέχει.
Τούτο διεσκευάσθη εις το σημερινόν του σχέδιον κατά το έτος 1932 δαπάναις υπουργείου Παιδείας και το έτος 1946 επεσκευάσθη επίσης δαπάναις του υπουργείου Παιδείας.
Νέον Διδακτήριον: Τούτο εκτίσθη ανατολικώς του παλαιού και εις απόστασιν 500 περίπου μέτρων δαπάναις του υπουργείου Παιδείας το έτος 1939. Μένει έκτοτε ημιτελές, αχρηστευθέντων μεταπολεμικώς των καταθέσεων παρά ταις Τραπέζαις ανερχομένων εις το ποσόν του 1.000.000 ενός εκατομμυρίου προπολεμικών δραχμών περίπου.
Η ανέγερσις εγένετο μερίμνη του εκλεκτού τέκνου της πόλεως των Φιλιατρών κ. Νικολάου Σπέντζα, υπουργού Παιδείας όντος τότε. Περιλαμβάνει έκτασιν 7 στρεμμάτων και είναι μήκους (το κτίριον) 72 μέτρων. Τα σχετικά σχέδια προβλέπουν άρτιες εγκαταστάσεις Γυμναστηρίων, λουτρών, συσσιτίων κ.λ.π..
Δια την αποπεράτωσιν υπάρχουν παρά τη Σχολική Εφορεία 30.000.000 τριάκοντα εκατομμύρια Δραχ. Ποσόν το οποίον θεωρείται λίαν ανεπαρκές. Δεν φθάνει ούτε δια την αποπεράτωσιν του κυρίως διδακτηρίου στοιχειωδώς πως.
Κίνησις του σχολείου: Πολλάκις επραγματοποιήθησαν εις το σχολείον Παντριφυλιακά και Τοπικά Συνέδρια. Ακόμη ομιλίαι προς τους γονείς των τροφίμων του σχολείου γίνονται, σχεδόν, κάθε έτος. Από του 1950 υφίσταται εις το σχολείον Παιδική Χορωδία (70 μαθηταί) η οποία ψάλλει την θείαν λειτουργίαν κατά τας Κυριακάς και εις την εκκλησίαν που θα γίνη ο εκκλησιαμός του σχολείου.
Ακόμη από του ιδίου έτους, 1950, ιδρύθη Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη η οποία επλουτίσθη έτι μάλλον κατά το έτος 1952 δια της δωρεάς (κατόπιν εκκλήσεων) εκλεκτών τέκνων της πόλεως των Φιλιατρών. Οι προσφέροντες είτε κατάλληλα βιβλία, είτε χρήματα δια τον ιερόν τούτον σκοπόν είναι οι κ.κ. 1. Σταυριανόπουλος Αντώνιος Συν/ρχης Στρατολογίας, 2. Παρίσσος Νικόλαος Αν/ρχης Χωρ/κής, 3. Κωτσάκης Μίμης Υφηγητής Αστρονομίας εν τω Εθν. Πανεπιστημίω και Πολυτεχνείω, 4. Χαράλαμπος Μούστρης τμημ. Υπουργείου Παιδείας, 5. Νίντας Μπάμπης Γυμνασιάρχης, 6. Χάραρης Αχιλλεύς Δικηγόρος, 7. Κων/νος Θεοδωρόπουλος τμημ. Υπουργείου Παιδείας, 8. Ανάργυρος Ηλίας ιατρός.
Σχολικαί εορταί: Κάθε χρόνο και κατά τα Χριστούγεννα, 25ην Μαρτίου και εξετάσεις γίνονται εορταί και θεατρικαί παραστάσεις εκ μέρους των μαθητών και εν τη αιθούση τελετών του σχολείου, αι οποίαι λαμπρύνουν πολύ την όλην εμφάνισιν του σχολείου.
Εκδρομαί: Εκτός των συνήθων ημερησίων εκδρομών, καθιερώθη από του έτους 1949 μία εκδρομή κατ` έτος δια να γνωρίσουν οι μαθηταί όλα τα αρχαία τα ευρισκόμενα εν Πελοποννήσω. Μέχρι τούδε δε επραγματοποιήθησαν: το πρώτον εις Πύλον, μετά εις Μεθώνην, ακολούθως εις λουτρά Καϊάφα, πέρυσι εις Αρχαίαν Ολυμπίαν και εφέτος μελετάται τοιαύτη εκδρομή εις την πόλιν του Μυστρά.
Σχολικός κήπος: Ιδρύθη κατά το έτος 1950 μεταφερθέντων εις λιμνάζοντα, παρά το διδακτήριον χώρον, 120 κάρρων ξένου χώματος. Περιεφράχθη δια δικτυωτού σύρματος και διεμορφώθη εις κηπάρια εκ διαφόρων δενδριλίων και ανθέων και φυτώρια κυπαρίσσου, πεύκου και κουκουναριάς. Εν αυτώ ευρίσκουν αρκετήν ενασχόλησιν οι μαθηταί κατά τας μη εργασίμους ώρας.
Διδακτικόν Προσωπικόν: Δ/νής κ. Δημήτριος Κωτσάκης
Δ/λοι κ. Τούλα Βασιλοπούλου, κ. Κων/να Μυλωνά, κ. Ευφροσύνη Θεοδωρακοπούλου, κ. Σταύρος Πανούσης, δις Χριστούλα Πλακονούρη.
Υπηρετικόν Προσωπικόν: Ιωάννα Αθανασοπούλου
Εν Φιλιατροίς τη 29η Απριλίου 1953
Ο Δ/ντής του Σχολείου
Δ. Κωτσάκης

Πηγή : kopanakinews