Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων στον Πύργο Τριφυλίας σε συνεργασία με το ΕΚΠΑΖ


Κέντρο Περίθαλψης και Επανένταξης Αγριων Ζώων δημιουργήθηκε και λειτουργεί στον Πύργο Τριφυλίας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ). Στεγάζεται σε μια φάρμα της περιοχής, όπου η αγάπη του Γιώργου Γεωργακόπουλου για την φύση και τα ζώα τού έδωσε τα κίνητρο να προχωρήσει σε αυτή την προσπάθεια.
Ετσι, αν και το τριφυλιακό Κέντρο έχει ξεκινήσει μόλις το Σεπτέμβριο, ήδη αρκετά ζώα της περιοχής έχουν βρει φροντίδα και περίθαλψη και έχουν επιστρέψει πίσω στο φυσικό τους περιβάλλον πιο δυνατά.
Το Κτήμα "Αετοράχη" όπου λειτουργεί το συγκεκριμένο κέντρο είναι μια ολόκληρη φάρμα, όπου από το 2010 ο ιδιοκτήτης έχει ξεκινήσει την εφαρμογή βιολογικής καλλιέργειας και εκτροφής διάφορων ζώων.
Μιλώντας για αυτή του την προσπάθεια και το πώς αποφάσισε να δημιουργήσει το Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων ο κ. Γεωργακόπουλος μας είπε:
«Ξεκινώντας την καθημερινή ασχολία στη φάρμα αλλά και στους ελαιώνες μας, μοιραία ήρθαμε σε στενή επαφή με πουλιά και ζώα της περιοχής μας. Κάποια από αυτά χρειάστηκαν βοήθεια. Δύο μικροί νεοσσοί κίσσες, μια τραυματισμένη χελώνα από φρέζα, μια μικρή κουκουβάγια που χάθηκε από τους δικούς της και άλλα. Ανέκαθεν θαύμαζα και αγαπούσα την άγρια ζωή και τους εκπροσώπους της. Μετά από αυτά τα περιστατικά αποφάσισα να έρθω σε επαφή με το ΕΚΠΑΖ ώστε να μπορέσω να προσφέρω μια πιο ουσιώδη και σωστή βοήθεια. Η πολύτιμη εμπειρία τους και η συνεργασία με τους κτηνιάτρους της περιοχής μας με βοήθησαν να αντιμετωπίσω πιο σοβαρά περιστατικά. 
Με το καιρό και με την αύξηση των περιστατικών καταλήξαμε στη δημιουργία του κέντρου πρώτων βοηθειών, περίθαλψης και επανένταξης αγρίων ζώων, δημιουργώντας επίσημα το ΕΚΠΑΖ Μεσσηνίας».
Οσον αφορά τώρα το Κτήμα "Αετοράχη" μας είπε: 
«Σε μια πανέμορφη πλαγιά, στο Πύργο Τριφυλίας, σε υψόμετρο 400 μ. βρίσκεται το Κτήμα "Αετοράχη". Χίλια μέτρα από το χωριό με ιδανικό κλίμα, άφθονο νερό από τη γεώτρησή μας και απίστευτη θέα και ηρεμία.
Μετά από 8 χρόνια αγρανάπαυσης και καθαρό από κάθε ουσία, ξεκινήσαμε τον Αύγουστο του 2010 ένα φιλόδοξο σχέδιο βιολογικής καλλιέργειας. Με σύγχρονες μεθόδους, θερμομέτρηση εδάφους, ηλεκτρονικά στατιστικά καιρού, μετρήσεις ποσότητας και συχνότητας βροχής και υγρασίας, αναλύσεις εδάφους, σεβόμενοι όμως τις οδηγίες της βιολογικής  γεωργίας, αναμένουμε την βιολογική πιστοποίηση, βρισκόμενοι πλέον στο μεταβατικό στάδιο, παράγοντας αγνά ελληνικά κηπευτικά, μυρωδικά και χορταρικά.
Εκτρέφουμε πρόβατα, κότες, κοκόρια, γαλοπούλες, φραγκόκοτες, πάπιες, φασιανούς, ορτύκια και κουνέλια με αγνές τροφές και ελεύθερη βοσκή.
Κατά καιρούς "άγριοι" επισκέπτες έρχονται στο κτήμα. Αλλοι παραμένουν, άλλοι αναχωρούν γρήγορα και άλλοι φιλοξενούνται μέχρι να είναι σε θέση να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον. 
Από το Σεπτέμβριο του 2012 ξεκινήσαμε ένα φιλόδοξο σχέδιο σε συνεργασία με το ΕΚΠΑΖ (Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων) με σκοπό την παροχή πρώτων βοηθειών, τη φιλοξενία τραυματισμένων πουλιών και ζώων ή νεοσσών και την επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον. Παράλληλα φιλοξενούμε όσα άγρια ζώα ή πουλιά μπορούμε, τα οποία αδυνατούν να ζήσουν πλέον στο φυσικό τους περιβάλλον. Κουκουβάγιες, γεράκια, περιστέρια, χελώνες και άλλα ανάπηρα ή αδύναμα ζώα βρίσκουν καταφύγιο κοντά μας. Η ευθύνη είναι μεγάλη και το κόστος επίσης, αλλά η ευγνωμοσύνη που πολλά από αυτά θα μας δείχνουν για πάντα είναι τεράστια ανταμοιβή».
Ο κ. Γεωργακόπουλος ζητά την ανταπόκριση των πολιτών όταν βρίσκουν τραυματισμένο κάποιο ζώο, υπογραμμίζοντας: 
«Αν βρείτε κάποιο ζώο ή πουλί με ανάγκη περίθαλψης, μην το εγκαταλείψετε. Επικοινωνήστε μαζί μας να δούμε αν εμείς μπορούμε να το αναλάβουμε ή να το στείλουμε στο ΕΚΠΑΖ.  
Χαιρόμαστε πολύ για την μέχρι τώρα ανταπόκριση του κόσμου που μας ειδοποιούν συχνά για να παραλάβουμε τραυματισμένα ή ανήμπορα πουλιά και ζώα. Οσοι θέλουν να  βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια  μπορούν να μας στείλουν άμεσα οποιοδήποτε ζώο ή πουλί χρειάζεται βοήθεια. Ρωτήστε μας ό,τι θέλετε, πώς να το πιάσετε, τι να προσέξετε, πού να το βάλετε, πώς να το στείλετε. Υπάρχει και η δυνατότητα κάποιος εθελοντής μας να έρθει άμεσα και να το παραλάβει. 
Επίσης ζητάμε εθελοντές σε όλο το Νομό Μεσσηνίας για την παραλαβή από το τόπο τους και την αποστολή σε εμάς των τραυματισμένων πουλιών και ζώων. Οποιος επιθυμεί, να επικοινωνήσει μαζί μας. Θα ενημερωθεί και θα εκπαιδευτεί στη σύλληψη, τις πρώτες βοήθειες και τους τρόπους αποστολής». 
Τέλος επισημάνει και τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν για να ανταποκριθεί σε όλες αυτές τις απαιτήσεις. Οι καθημερινές ανάγκες σε τροφές κάθε είδους, όπως και σε είδη πρώτων βοηθειών και θεραπείας, είναι μεγάλες και κοστίζουν, αναφέρει ο κ. Γεωργακόπουλος. Επίσης μπορούν να βοηθήσουν όσοι έχουν  παλιές κλούβες, κλουβιά και κουτιά μεταφοράς ζώων.
Οσοι θέλουν να επικοινωνήσουν ώστε να ενημερωθούν, να βοηθήσουν αλλά και να απευθυνθούν για κάποιο τραυματισμένο ζώο, μπορούν να  βρουν πληροφορίες στο www.aetorachifarm.com ή να επικοινωνήσουν με τον Γιώργο Γεωργακόπουλο στο τηλ. 6951003949 και στο e-mail: aetorachifarm@gmail.com.
Πηγή : eleftheriaonline