Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Μουσείο Τυπογραφίας... μια όαση ιστορίας

Ενα όνειρο ζωής, που πήρε σάρκα και οστά με πολύ κόπο και προσπάθειες... Πρόκειται για το μοναδικό Μουσείο Τυπογραφίας στην Ελλάδα, που βρίσκεται στα Χανιά της Κρήτης και αποτελεί δημιούργημα του εκδότη των "Χανιώτικων νέων" Γιάννη Γαρεδάκη και της συζύγου του Ελένης.

Ολη μας η ζωή είναι χαρτί... Η εφημερίδα που διαβάζουμε, το προσκλητήριο που λαμβάνουμε από το ταχυδρομείο, το μενού στο εστιατόριο, η επαγγελματική μας κάρτα, οι πρώτες μας ζωγραφιές και τα αναγνωστικά. Πώς όμως ο άνθρωπος έφτασε να τυπώνει μαζικά βιβλία και εφημερίδες, χάρτες και περιοδικά; Η ξενάγηση στο Μουσείο Τυπογραφίας έλυσε όλες τις απορίες των νέων δημοσιογράφων, που παρακολούθησαν το 3ο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας στο Ιδρυμα "Αγία Σοφία" του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου. Το Μουσείο στηρίχτηκε εξ΄ ολοκλήρου στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τα εκθέματα είναι όλα αυθεντικά. Τα περισσότερα είναι αυτά στα οποία τυπώνονταν τα "Χανιώτικα νέα" τα προηγούμενα χρόνια. Τα υπόλοιπα, ήρθαν στο Μουσείο ύστερα από προσπάθειες του κ. Γαρεδάκη, από το εξωτερικό. Το μόνο μηχάνημα το οποίο δεν είναι αυθεντικό, αλλά ανήκει στα 3 πιο πιστά αντίγραφα του κόσμου, είναι η μηχανή του Ιωάννη Γουτεμβέργιου.

Η μηχανή φτιάχτηκε στη Γερμανία το 1435 και βασίστηκε στη στοιχειοθεσία με κινητά μεταλλικά στοιχεία. Η πρώτη προσπάθεια για τυπογραφία είχε γίνει από τους Κινέζους το 1401, με πήλινα στοιχεία. Το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε, ήταν η Βίβλος. Η μέθοδος του Γουτεμβέργιου είχε χρήση ως το 1884. Σειρά πήραν οι χειροκίνητες μηχανές τύπου Boston και από εκεί οι ποδοκίνητες τύπου Victorian. Στο χώρο του Μουσείου είδαμε και πολλά κοπτικά μηχανήματα, καθώς και μια μεγάλη μηχανή τύπου Χαϊδελβέργης. Το 1884 συστήνεται στο χώρο η τέχνη της λινοτυπίας (από τη λέξη lines = γραμμές). Τη μηχανή της στοιχειοθεσίας τη δουλεύει ο λινοτύπης, ο οποίος κάθεται μπροστά σε ένα μεγάλο πληκτρολόγιο. Για τη διαδικασία χρησιμοποιείται το μέταλλο αντιμόνιο.

Η συγκεκριμένη μηχανή που παρουσιάστηκε στο Μουσείο, είχε χρησιμοποιηθεί και για τα "Χανιώτικα νέα". Στην επόμενη αίθουσα, οι επισκέπτες είδαν τη μηχανή της μονοτυπίας. Η νέα αυτή πτέρυγα του Μουσείου, λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο. Η μονοτυπία βοήθησε πολύ τον άνθρωπο στην έκδοση βιβλίων, αφού μπορούσε να κρατηθεί αρχείο και να επαναχρησιμοποιηθεί. Στα υπόλοιπα σημεία της αίθουσας υπήρχε πρότυπο εργαστηρίου βιβλιοδεσίας και μια γραφομηχανή Μπρέιγ (δωρεά από το Φάρο Τυφλών Ελλάδος). Προς το τέλος της ξενάγησης, τα βλέμματα συγκέντρωσε το επίπεδο τυπογραφικό πιεστήριο. Στον όροφο της έκθεσης, ο γραφίστας - τυπογράφος Αντώνης Παπαντωνόπουλος παρουσιάζει μια καλλιτεχνική έκθεση με σύνθετα υλικά, εμπνευσμένη από την πορεία της τυπογραφίας από τη γέννησή της μέχρι σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Στο χώρο του Μουσείου Τυπογραφίας μπορεί κανείς να δει βίντεο με το πώς δούλευαν κάποιες από τις παλιότερες μηχανές.

Την αφήγηση έχει κάνει συνταξιούχος εργαζόμενος των "Χανιώτικων νέων". Μετά από την περιήγηση, οι επισκέπτες κάθονται στο μικρό αμφιθέατρο όπου μαθαίνουν περισσότερα για την έκδοση μιας εφημερίδας. Στον ίδιο χώρο γίνονται και τα εκπαιδευτικά προγράμματα με τα σχολεία. Ακριβώς δίπλα στο Μουσείο, τυπώνονται τα "Χανιώτικα νέα". Την ξενάγηση στο χώρο έκανε η υπεύθυνη επικοινωνίας Ασπα Γκαζή. Περισσότερα μπορεί κανείς να δει στο http://www.typography-museum.gr/.


Πηγή : eleutheria online