Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

«ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Συμβολές στην ιστορία και τον πολιτισμό της»


ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
«ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Συμβολές στην
ιστορία και τον πολιτισμό της»
● ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΠΑΠΑΖΗΣΗ» ΜΕ ΤΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΡΝΟΚΟΥΡΟΥ
● ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΙΣ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ έκδοση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Γεωργίας Ξανθάκη –Καραμάνου, υπό την επιστημονική επιμέλεια των επίκουρων καθηγητών Α.Ν. Δουλαβέρα και Ι.Κ. Σπηλιοπούλου, με τίτλο «ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Συμβολές στην ιστορία και τον πολιτισμό της», κυκλοφόρησε από το γνωστό εκδοτικό οίκο «ΠΑΠΑΖΗΣΗ» με τη χορηγία του συμπατριώτη μας Κώστα Αρνόκουρου, από τα Πλατάνια Τριφυλίας, ο οποίος όπως είναι γνωστό – πολλαπλώς έχει στηρίξει το Πανεπιστήμιο από τα πρώτα βήματά του και έκτοτε είναι συμπαραστάτης και στυλοβάτης του.
Η πολυτελέστατη και αξιόλογη επιστημονικά έκδοση θα παρουσιαστεί στη Μεσσηνία την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου στην Καλαμάτα, ενώ μέσα στο 2013 το βιβλίο θα παρουσιαστεί και σε εκδήλωση στην Αθήνα.
Η ιδέα ανήκει στον πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώτο πρόεδρο της διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, συμπατριώτη μας, καθηγητή Κώστα Δημόπουλο, ο οποίος και πρότεινε στον Κώστα Αρνόκουρο την έκδοση, υπό την χορηγία του, ενός επιστημονικού συγγράμματος για τη Μεσσηνία.
Ο Κώστα Αρνόκουρος που έχει αποδείξει ότι δεν φείδεται χρημάτων για σημαντικές προσπάθειες στο χώρο της Παιδείας και του Πολιτισμού (και όχι μόνο...) αποδέχτηκε την πρόταση και έκτοτε τη σκυτάλη παρέλαβε η πρόεδρος της Τμήματος Φιλολογίας και Πανεπιστημιακής Σχολής Καλαμάτας Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου, η οποία ανέλαβε να συντονίσει ομάδα 16 ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι συγκέντρωσαν, επεξεργάστηκαν την ύλη και συνέταξαν τα τελικά κείμενα και το φωτογραφικό υλικό της έκδοσης, η οποία πήρε την τελική της μορφή από τον γνωστό στο χώρο των επιστημονικών εκδόσεων οίκο «Παπαζήση».
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί σε εκδήλωση την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, ώρα 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα γίνει προσφώνηση από την κοσμήτορα της Σχόλης, καθηγήτρια Ευρυδίκη Ρετσίλα, την πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας, καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου και τον πρόεδρο του Τ.Ι.Α.Δ.Π.Α., καθηγητή Αλέξη Σαββίδη.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, καθηγητής Πανεπιστημίου, κ. Χρυσόστομος και οι επιμελητές του έργου, επίκουροι καθηγητές Α. Δουλαβέρας και Ι. Σπηλιοπούλου.
Η ΕΚΔΟΣΗ
Το βιβλίο «ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Συμβολές στην ιστορία και τον πολιτισμό της» αποτελεί μια πολυτελέστατη έκδοση μεγάλου σχήματος άνω των 700 σελίδων, αφιερωμένο στην αδικοχαμένη κόρη του Κώστα Αρνόκουρου, Νότα, η οποία έπεσε θύμα τροχαίου δυστυχήματος σε ηλικία 18 χρονών.
Όπως αναφέρει στον πρόλογο η συντονίστρια της έκδοσης Γ. Ξανθάκη, «ένα ολοκληρωμένο έργο για τη Μεσσηνία στην πολιτισμική της διαχρονία, που ν' ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της επιστημονικής έρευνας, αποτελούσε αναμφισβήτητα desideratum.
To εκτενές πόνημα που παρουσιάζουμε με την έκδοση αυτή φιλοδοξεί να καλύψει έτσι υπαρκτό κενό και ν' αναδείξει τις κύριες εκφάνσεις της πορείας της πανάρχαιας αυτής περιοχής του τόπου μας στην ιστορία και τη σημαντική συμβολή της στο πολιτισμικό γίγνεσθαι του Ελληνισμού.
Οι δεκαέξι εισηγήσεις παρατίθενται υπό μορφή ενός ζωντανού οδοιπορικού, που έλκει την αφετηρία του από τα προϊστορικά χρόνια συνεχίζεται στην Αρχαιότητα, στο Βυζάντιο, στη Λατινοκρατία, στην Τουρκοκρατία, στην Επανάσταση και καταλήγει στη νεώτερη και σύγχρονη εποχή».
Για το περιεχόμενο του πολυτελούς τόμου η κα Ξανθάκη αναφέρει:
«Πρέπει ιδιαιτέρως να τονισθεί ότι όλες οι μελέτες, έργο των διδασκόντων στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αποτυπώνουν με ευκρίνεια τα επιστημονικά χαρίσματα των συγγραφέων τους: την πλήρη γνώση και εξειδίκευση στο εξεταζόμενο αντικείμενο, την τεκμηρίωση των πηγών, την ακρίβεια στην παράθεση των ερευνητικών δεδομένων, την αξιοπρόσεκτη βιβλιογραφική ενημερότητα και τον ζωντανό, ελκυστικό λόγο, αρετές που προσδίδουν στο συλλογικό αυτό έργο τον χαρακτήρα του ολοκληρωμένου επιστημονικού πονήματος, αλλά και μιας ευανάγνωστης και αβίαστης γραφής.
Η δυναμική παρουσία ενός σημαντικού αριθμού από τους διδάσκοντες της Πανεπιστημιακής Σχολής της Καλαμάτας στη συγγραφή κύριων πτυχών του πολιτισμού και της κοινωνίας της Μεσσηνίας λειτουργεί σημειολογικά, καταδεικνύοντας την σταθερά αποδοτική διαλεκτική σχέση μιας Σχολής που θεραπεύει τον Ανθρωπισμό και τον Πολιτισμό σε όλες του τις εκφάνσεις με την κοινωνία της Μεσσηνίας και όχι μόνον. Είναι βέβαιο ότι ο τόμος αυτός, που αποτελεί κατάθεση «πνεύματος και ψυχής» επιστημόνων της Σχολής, θα «αγγίζει» τους πολιτιστικά ευαισθητοποιημένους πολίτες της περιοχής και θα συμβάλει στην πληρέστερη κατανόηση της μεγάλης πνευματικής και ιστορικής της προσφοράς στη διαχρονική ανάπτυξη της χώρας μας».
Η ΧΟΡΗΓΙΑ
Για τη συμβολή του χορηγού της έκδοσης η πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας σημειώνει στον πρόλογο:
«Ουσιαστική, υπαρξιακή σημασία προσθέτει στο πόνημα αυτό η χορηγία του κ. Κωνσταντίνου Αρνόκουρου με την αφιέρωση στη ΝΟΤΑ. Ο ψυχωμένος αυτός Μεσσήνιος, με τη συγκεκριμένη χορηγία που προστίθεται σε πλήθος άλλες, κατόρθωσε να μετατρέψει τον άφατο πόνο του πατέρα για την άωρη, τραγική απώλεια του προσφιλέστερου προσώπου του σε έργο πνευματικής και πολιτιστικής προσφοράς. Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, την οποία έχει αταλάντευτα στηρίξει, του εκφράζει τις ειλικρινείς ευχαριστίες για την ουσιαστική συμβολή του στην πραγματοποίηση του τόμου αυτού».
Η κα Ξανθάκη καταλήγει: «Θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε επίσης για την όπως πάντα εξαιρετική συνεργασία στους Επικούρους Καθηγητές κα Ιωάννα Σπηλιοπούλου και κ. Αριστείδη Δουλαβέρα για την επιστημονική επιμέλεια του τόμου, στον κ. Αλέξανδρο Παπαζήση των Εκδόσεων Παπαζήση, καθώς και στον κ. Γεώργιο Φραγκούδη και στην κα Κυρατσώ Καραγιάννη για την προσεγμένη τυπογραφική εργασία».
ΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Οι τίτλοι και οι συγγραφείς των 16 επιστημονικών μελετών που περιλαμβάνονται στην έκδοση είναι:
1.​Αι. Μπάνου, Μεσσηνία: Οι προϊστορικοί χρόνοι.
2.​Βασ. Κωνσταντινόπουλος, Η Πύλος στον κατάλογο των πλοίων και τις πινακίδες της γραμμικής Β΄
3.​Ε. Ζυμή, Η Μεσσηνία των ιστορικών χρόνων μέσα από τα μνημεία της.
4.​Α. Farrington, Η ελληνιστική και ρωμαϊκή Μεσσηνία.
5.​Δ. Πανομήτρος, Πόλεις της Μεσσηνίας στην Ελληνική Ανθολογία.
6.​Μ. Ξανθοπούλου, Οικιστικά κατάλοιπα της πρωτοβυζαντινής και μεσοβυζαντινής περιόδου στη Μεσσηνία.
7.​I. Κακούρος, Βυζαντινά μνημεία της Μεσσηνίας.
8.​Γ. Στείρης, Φιλοσοφία και Θεολογία του Νικολάου, επισκόπου Μεθώνης.
9.​Ν. Κοντογιάννης, Οι οχυρώσεις της Μεσσηνίας: από το Βυζάντιο στο νεώτερο Ελληνικό Κράτος.
10.​Φ. Πέρρα, Πτυχές της ιστορίας της λατινοκρατούμενης Μεσσηνίας: Η περίπτωση του Ναβαρίνου/Port de Jonc.
11.​Ν. Τόμπρος, Η Μεσσηνία σε επαναστατική τροχιά (1770-1828).
12.​Αθ. Χρήστου, Τρεις σταθμοί στην επανάσταση του 1821 στη Μεσσηνία: 23 Μαρτίου 1821- Μανιάκι - Ναυαρίνο.
13.​I. Πλεμμένος, Ο μουσικός εξευρωπαϊσμός της Καλαμάτας: 1890-1912.
14.​Αρ. Δουλαβέρας, Όψεις του λαϊκού βίου στη Μεσσηνία κατά τον 19° και 20° αιώνα.
15.​Μ. Βελιώτη-Γεωργοπούλου, Καλλιεργώντας τη σταφίδα στα χρόνια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Έμποροι, Κτηματίες, Καλλιεργητές.
16.​I. Σπηλιοπούλου, Η πολεοδομική και αρχιτεκτονική εξέλιξη της Καλαμάτας από τα προεπαναστατικά χρόνια έως την περίοδο του μεσοπολέμου. Η τύχη της πόλης μετά τους σεισμούς.
ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ
Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι το εκδοτικό αυτό έργο, του οποίου το συνολικό κόστος κάλυψε με τη χορηγία του ο Κώστας Αρνόκουρος (για συγκεκριμένο αριθμό αντιτύπων), αποτελεί κατά το ήμισυ περιουσιακό στοιχείο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που μαζί με τις εκδόσεις «Παπαζήση» (απ' όπου και η κεντρική διάθεση του βιβλίου) έχουν το Copyright και των μελλοντικών επανεκδόσεων του έργου, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα συμβεί. Και αξίζει να συμβεί αφού το έργο:
• Αποτελεί μοναδική επιστημονική έκδοση που αφορά στη Μεσσηνία και αξίζει να διαδοθεί με κάθε τρόπο.
• Αναδεικνύει την πολιτισμική διαχρονία της Μεσσηνίας και αυτό αφορά όλους τους Μεσσήνιους, όπου γης.
• Προβάλλει τον πολύπλευρο πνευματικό δυναμισμό της Μεσσηνίας διαχρονικά (από την Αρχαιότητα, στο Βυζάντιο, στη Λατινοκρατία, στην Τουρκοκρατία, στην Επανάσταση του '21 και καταλήγει στη νεώτερη και σύγχρονη εποχή).
• Πολλούς λόγους θα μπορούσε κανείς να επικαλεσθεί ακόμη για την επιστημονική αξία του έργου και την αναγκαιότητα της διάδοσής του και της πολύπλευρης αξιοποίησής του προς όφελος της σύγχρονης Μεσσηνίας, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη περίοδο, λόγω της οικονομικής κρίσης που απειλεί τους πάντες και τα πάντα και όπου η επιστροφή στις διαχρονικές αξίες του τόπου αποτελεί το ασφαλέστερο εφαλτήριο για να αντιμετωπίσουμε τη μιζέρια του παρόντος, ν' αποτρέψουμε το ζόφο και να ατενίσουμε με όραμα, ελπίδα και δύναμη το μέλλον, με εφόδιο το αξιακό μας οπλοστάσιο που είναι και ανεξάντλητο και δυναμικό.
• Τέλος, επειδή πάντοτε στη σύγχρονη εποχή συνηθίζουμε να επικαλούμαστε «το τερπνό μετά του ωφελίμου», η επιστημονική έκδοση «ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Συμβολές στην ιστορία και τον πολιτισμό της» μας καλύπτει πλήρως και μπορεί να αποτελεί το καλύτερο δώρο των Μεσσηνίων σε φίλους, συνεργάτες και γνωστούς εντός και κυρίως εκτός Μεσσηνίας. Δώρο αγάπης από τον γενέθλιο τόπο, στήριξης και προβολής του όπου γης. Τα «ανταποδοτικά οφέλη», χωρίς να τα επιδιώκουμε υπό τη στενή έννοια, θα έρθουν από μόνα τους γιατί η Μεσσηνία έχει και συγκριτικά πλεονεκτήματα και φυσική ομορφιά και μεγάλες δυνατότητες για να επιζήσει και να αναπτυχθεί, αρκεί να ανασυνταχθούμε όλοι.
ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ
Υ.Γ.: Προσωπικά ευχαριστώ τον αγαπητό φίλο και κοντοχωριανό Κώστα Αρνόκουρο για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της επιστήμης και του πολιτισμού στη Μεσσηνία, την αγάπη του για το γενέθλιο τόπο και τους ανθρώπους του (ορεινή Τριφυλία), την οποία εμπράκτως και με έργα ευγενή και αγαθά αποδεικνύει διαχρονικά.
Πηγή : best-tv.gr