Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Πριν από τα Χριστούγεννα το υπόλοιπο 50% της επιδότησης στους αγρότες

Την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα θα δοθεί το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης για το 2012 στους αγρότες, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, μετά και την ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων. Το 50 τοις εκατό της επιδοτησης το εχουν ήδη πάρει και πριν τα Χριστούγεννα θα εξοφληθούν οι αγρότες το σύνολο του “πριμ” που για την Μεσσηνία αφορά αποκλειστικά σχεδόν το ελαιολαδο. 

Η καταβολή στους αγρότες και του .............

υπολοίπου ποσού αναμένεται να λειτουργήσει ευνοικά και για την τιμή του ελαιολάδου καθώς θα κρατηθούν οι παραγωγοί και δεν θα πουλήσουν σε μια περίοδο που παραδοσιακά πιέζονται οι τιμές διότι είναι και η κορύφωση της παραγωγής. Οι προσδοκίες πάντως για άνοδο της τιμής του ελαιολάδου δεν έχουν επαληθευτεί και η τιμή σήμερα δεν ξεπερνά πουθενά τα 2,40 ευρώ το κιλό, με τους εμπόρους να διαπραγματεύονται από 2,20 έως 2,30 το σύνολο σχεδόν των πράξεων.

Η επιδότηση λοιπόν θα βοηθήσει έστω και στο ελάχιστο την ρευστότητα των αγροτών σε μια περίοδο που τα έξοδα τους είναι τεράστια. Το συνολικό ποσό της ενιαίας ενίσχυσης ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ και επρόκειτο να δοθεί σύμφωνα με τις διαδικασίες εξ ολοκλήρου τον Δεκέμβριο.Ωστόσο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεδομένου του προβλήματος ρευστότητας των παραγωγών, είχε ζητήσει και έγινε αποδεκτό από την ΕΕ, να καταβληθεί τον Οκτώβριο το 50% της ενίσχυσης ως προκαταβολή. Έτσι στις 20 Οκτωβρίου πιστώθηκε σε περίπου 680.000 δικαιούχους το ποσό των 1,1 δισ., ευρώ, ενώ επιλύονται σταδιακά τα ειδικά προβλήματα (π.χ. αγροτεμάχια σε αναδασωτέες περιοχές) που επηρέασαν την πληρωμή σε 6.300 δικαιούχους.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα για παράδειγμα, πληρώθηκε το ποσό των 1.400.000 ευρώ σε 1.083 δικαιούχους στους νομούς Καβάλας και Έβρου.

messinea


Πηγή : filiatranews