Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Σημαντική η προσπάθεια της Σχολής Γονέων στα Φιλιατρά

Πολύ ωραία και σημαντική, πολυεπίπεδη μάλιστα, είναι η προσπάθεια που γίνεται στα Φιλιατρά με τη λειτουργία Σχολής Γονέων και υπεύθυνη την ψυχολόγο - παιδοψυχολόγο - ειδική παιδαγωγό, Αθανασία Κουτσούκου!
Σκοπός της Σχολής Γονέων είναι η στήριξη των γονέων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους, όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Το, δε, έργο που παράγεται προσφέρει στους γονείς, καθώς και στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον γνώσεις και ευκαιρίες για προβληματισμό.
Στα Φιλιατρά η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη και στις συναντήσεις και τις εργασίες του προγράμματος της Σχολής Γονέων συμμετέχουν αρκετές μητέρες, ιδίως νέες γυναίκες! 

Σημειώνουμε πως στο Δήμο Τριφυλίας Σχολή Γονέων λειτουργεί και στους Γαργαλιάνους. Μιλώντας στο «Θ» η υπεύθυνη της Σχολής Γονέων στα Φιλιατρά, κα Κουτσούκου, σημείωσε: «Βρισκόμαστε, λοιπόν, εδώ στα Φιλιατρά και κάνουμε μια πάρα πολύ ωραία προσπάθεια. Αυτή η προσπάθεια ονομάζεται “Σχολές Γονέων”. Πράγματι, είναι μεγάλο πράγμα να μπορέσουμε όλοι να καταλάβουμε ότι ως γονείς έχουμε, ίσως, τον πιο δύσκολο ρόλο και είναι πάρα πολύ επώδυνο, τελικά, να βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με πάρα πολλές ερωτήσεις από τα παιδιά μας, από τους γύρω μας και από τους ίδιους μας τους εαυτούς, στο τι πρέπει να κάνουμε, ποιο είναι το σωστό, ποιο είναι το υγιές, τι κακό μπορεί να προκαλέσουμε μέσα από διάφορα πράγματα. Μέσα από αυτή την πολύ ωραία προσπάθεια εδώ στα Φιλιατρά, απαντάμε, δουλεύουμε. Δουλεύουμε αρχικά ως ομάδα έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν γίνεται μεγαλύτερη θεματολογία γύρω από αυτό το τόσο βαρύ και δύσκολο ρόλο, το ρόλο του γονέα. Γονέας δε γεννιέσαι, γονέας γίνεσαι! Αυτό είναι το αρχικό το οποίο μαθαίνουμε μέσα σ’ αυτή την ομάδα. Από εκεί και πέρα, αναθεωρούμε συζητώντας και γνωρίζοντας γνώμες ειδικών και, φυσικά, στηριζόμενοι πάντα στο κομμάτι της ψυχολογίας, το οποίο μας κατευθύνει ολοένα και περισσότερο. Πράγματι, ο σύγχρονος άνθρωπος συνειδητοποιεί ότι, επειδή οι ρόλοι έχουν γίνει τόσο μεγάλοι και πολυδιάστατοι, πρέπει να μάθει και να τους ξεχωρίζει, γιατί πολύ εύκολα ο κάθε ρόλος μπαίνει ο ένας μέσα στον άλλον.
Ο ένας που έρχεται εδώ επηρεάζει και άλλους πέντε όταν θα βγει έξω. Όλο αυτό εξαπλώνεται πάρα πολύ γρήγορα και δημιουργούμε ολοένα και περισσότερο συνειδητοποιημένους ανθρώπους!».
Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος της Δ.Ε. Φιλιατρών και πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής, Χαράλαμπος Παγάνης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λειτουργία Σχολής Γονέων τόσο στα Φιλιατρά όσο και στους Γαργαλιάνους, όπου και υπήρξε ενδιαφέρον. Μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Η σημερινή συγκυρία είναι τέτοια που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ μας, στις σχέσεις γονιών με τα παιδιά τους, στις σχέσεις εκπαιδευτικών με τους μαθητές τους. Πάντα οι Σχολές Γονέων ήταν σε επικαιρότητα, αλλά τώρα νομίζω ότι η ίδρυση και λειτουργία δύο τέτοιων Σχολών, με εκπαιδεύτριες οι οποίες είναι πολύ καταρτισμένες, είναι ευτύχημα.
Εγώ είμαι σίγουρος για το αποτέλεσμα, γιατί έχω και μια εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια, όταν ως καποδιστριακός Δήμος Φιλιατρών είχαμε οργανώσει, όταν ήμουν αντιδήμαρχος, τέτοια Σχολή. Οι γονείς θα μείνουν πλήρως ικανοποιημένοι, γιατί θα ακούσουν, θα μάθουν και θα συζητήσουν πώς να αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα των σχέσεων.
Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω και το ΙΔΕΚΕ και την κα Γιαννοπούλου, η οποία είναι υπεύθυνη του προγράμματος, και ικανοποίησε τα αιτήματά μας για τη λειτουργία των Σχολών Γονέων».
Του Ηλία Γιαννόπουλου

Πηγή : tharrosnews