Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης Τριφυλίας

Παράπονα και παρατηρήσεις για το τεχνικό πρόγραμμα και τη λειτουργία του Δήμου...


Με αρκετά παράπονα και πολλές παρατηρήσεις διεξήχθη προχθές βράδυ στην Κυπαρισσία η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Τριφυλίας για το τεχνικό πρόγραμμα του 2013, ενώ έγινε ενημέρωση και συζήτηση για την οικονομική κατάσταση του Δήμου. Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η συνεδρίαση έγινε με οριακή απαρτία, αφού μόλις (!) 1 - 2 περισσότερα από τα μισά μέλη της ήταν παρόντα, με τα υπόλοιπα να απουσιάζουν!
Ξεκινώντας η συνεδρίαση, ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας αναγνώρισε ότι συνεδριάζουν μία φορά στο τόσο, αλλά πρόσθεσε πως ο Δήμος έχει σπουδαίες επιδόσεις στον κοινωνικό διάλογο. 

Ο κ. Κόλλιας τόνισε πως η αυτοδιοίκηση, πλέον, μόνο κατ’ ευφημισμό είναι αυτοδιοίκηση, καθώς είναι υπό τη δαμόκλειο σπάθη των διαφόρων Επιτροπών και Ελεγκτών και στη μέγγενη του ασφυκτικού οικονομικού κλοιού, ενώ αναφέρθηκε στις περικοπές πόρων. Επανέλαβε, δε, ότι το τεχνικό πρόγραμμα είναι «τεχνικό πρόγραμμα λιτότητας», όπως «λιτός θα είναι και ο προϋπολογισμός, αλλά ρεαλιστικός και εφαρμόσιμος».
Στη συνέχεια, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Σαμπαζιώτης, αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση του Δήμου, λέγοντας: «Ξεκινάμε με βάρη πολλά από οφειλές και χρέη παρελθόντων ετών. Το 2012 τα βεβαιωθέντα έσοδα του Δήμου είναι 14 εκατ. ευρώ και μπορέσαμε και βάλαμε στο ταμείο 11 εκατ. ευρώ! Τα έξοδα (συνολικά, για τα πάντα) είναι 8,5 εκατ. ευρώ!». Και πρόσθεσε ότι αν ο Δήμος δεν είχε το βάρος των οφειλών και χρεών παρελθόντων ετών, θα ήταν καθαρός και θα μπορούσε να κάνει διαφορετικό προγραμματισμό και τεχνικό πρόγραμμα.
Ακόμη, ο κ. Σαμπαζιώτης είπε: «Έχουν πληρωθεί 2 με 2,5 εκατ. ευρώ προηγούμενων οφειλών και 1,5 εκατ. ευρώ για το τεχνικό πρόγραμμα του 2012».
Παίρνοντας το λόγο ο αντιδήμαρχος έργων, Παναγιώτης Τσίγγανος, επισήμανε πως στόχος είναι η αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, γι’ αυτό και «στην Τεχνική Υπηρεσία το κύριο βάρος το ρίχνουμε στο μελετητικό εξοπλισμό, για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις από προγράμματα».
Ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις, απαντήσεις και τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής επί του προσχεδίου του Τ.Π. και τη λειτουργία του Δήμου γενικότερα.
Ο Νίκος Αναστασόπουλος ρώτησε για τους μεγαλοοφειλέτες του Δήμου και τι θα κάνει για να πληρώσουν αυτοί, όπως η ΤΕΜΕΣ και τα λατομεία Χαλαζωνίτη, ενώ ο Γιώργος Διαμάντης ζήτησε διευκρινίσεις για έργα και ποσά που περιλαμβάνονται στο Τ.Π.
Ο Νάσος Σμέρδης ρώτησε για τις κρατικές επιχορηγήσεις στο Δήμο, τους επίορκους υπαλλήλους και τη διαθεσιμότητα.
«Ναι μεν οι καιροί καταρρέουν, αλλά καταρρέει και το κτήριο της Ε.Τ.Ε. στην Κυπαρισσία», επεσήμανε η Σόνια Τουρκολιά!
Η Γεωργία Χριστοδούλου ζήτησε παρεμβάσεις στο δρόμο πρόσβασης στη Νέδα, το κτήριο της ΕΤΕ, το κάστρο της Κυπαρισσίας και τόνισε το πρόβλημα με τα σκουπίδια, προτείνοντας, μάλιστα, αφού ο Δήμος δε μπορεί να το διαχειριστεί και να το αντιμετωπίσει, τουλάχιστον για το παραλιακό κομμάτι να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δοθεί σε ιδιώτες εργολάβους, «για να υπάρχει καθαριότητα και όχι σκουπιδαριό».
Ο Παναγιώτης Τσαφαράς ρώτησε σχετικά με τα έσοδα και έξοδα, τόνισε ότι το προσωπικό του Δήμου επαρκεί και ζήτησε καλύτερη διαχείριση της καθημερινότητας. Ο Νίκος Αντωναρόπουλος τόνισε: «Το Τ.Π. και ο προϋπολογισμός δίνουν το στίγμα του Δήμου! Το Τ.Π. αυτό, το δίνει; Τι σχέση έχει ο Δήμος με τον πολιτισμό μας; Δεν προσδιορίζεται το στίγμα του πολιτισμού στο Δήμο. Ο πολιτισμός είναι επένδυση στην ανάπτυξη!».
Με τη σειρά του ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος πρότεινε τη δημιουργία ανοιχτού θεάτρου στο νταμάρι στο Ροντάκι Κυπαρισσίας και αναφέρθηκε στα παράπονα που ακούει ο εμπορικός κόσμος καθημερινά για πολλά προβλήματα στο Δήμο. Και πρόσθεσε: «Μείζον θέμα είναι αυτό με τον “ΑΡΧΕΛΩΝ”. Πάνε να δημιουργήσουν μια νεκρή ζώνη από Ελαία μέχρι Καλό Νερό».
Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ζήτησε να πάρει το λιμάνι της Κυπαρισσίας ο Δήμος και να προμηθευτεί με μηχάνημα καθαρισμού των παραλιών από τα φύκια, ενώ ο Γιάννης Παρασκευόπουλος σημείωσε: «Έπρεπε να σμίγουμε περισσότερες φορές». Επίσης, αναφέρθηκε σε προβλήματα της καθημερινότητας, εστιάζοντας στην καθαριότητα που δεν υπάρχει στο Δήμο. Στη συνέχεια τόνισε το πρόβλημα και την ανησυχία για το τι θα γίνει στην περιοχή από Ελαία μέχρι Καλό Νερό, από τις παρεμβάσεις του “ΑΡΧΕΛΩΝ” στην Ε.Ε., λέγοντας: «Δε λέμε να φύγει η χελώνα, να συνυπάρξουμε αρμονικά θέλουμε και να αναπτυχθεί η περιοχή μας!».
Ο Νίκος Αναστασόπουλος είπε ότι «ένα Τ.Π. θα πρέπει να έχει κοινωνικό χαρακτήρα και αναπτυξιακό. Στα χαρτιά, ένα τέτοιος στόχος φαίνεται να περιλαμβάνεται», και αναφέρθηκε σε προβλήματα ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης σκουπιδιών, επισημαίνοντας ελλείψεις σε μελέτες. Για τη λειτουργία του Δήμου, ο κ. Αναστασόπουλος τόνισε πως απαιτείται ορθολογική κατανομή του προσωπικού και ότι ο Δήμος δεν έχει έναν κεντρικό σχεδιασμό!
Ο Χρήστος Σίνης ρώτησε αν υπάρχει σχεδιασμός, προγραμματισμός και προϋπολογισμός για κοινωνικό έργο και ο Νάσος Σμέρδης σημείωσε: «Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε πίσω για να πάμε μπροστά» και αναφέρθηκε στο θέμα του τεχνητού ύφαλου, τονίζοντας πως παράγοντες του Δήμου αντιδρούν και σαμποτάρουν το έργο!
Ο Κωνσταντίνος Κάππος αναφέρθηκε στο πρόβλημα με τις αμιαντοσωλήνες του δικτύου ύδρευσης Κυπαρισσίας και ο Τέλης Καναβός στο Αγροτικό Ινστιτούτου Φιλιατρών, τις κρατικές γεωτρήσεις και την άρδευση, ενώ ο Γιάννης Μποζίκας σε προβλήματα της καθημερινότητας και στο συνολικό σχεδιασμό και προγραμματισμό του Δήμου!
Του Ηλία Γιαννόπουλου
Πηγή : tharrosnews