Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Σύντομα ξεκινά η εξαγωγή του καρπουζιού - Άριστη ποιότητα και καρπόδεση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Σε τελικό στάδιο όπως επιβεβαιώνουν οι παραγωγοί της Τριφυλίας βρίσκεται το καρπούζι το οποίο σε λίγες ημέρες θα βγει στην αγορά. Αναμένεται μάλιστα να αποδώσει τα μέγιστα σε γεύση και θρεπτικά συστατικά αφού αυτή η χρονιά κύλησε ομαλά με τον καιρό να βοηθά αρκετά. Βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Κυπαρισσίας κατέφθασαν ερευνητές με σκοπό την μελέτη του καρπουζιού και του εδάφους με τα πειράματα να κινούνται σε άριστα επίπεδα.

Σε ότι αφορά το πρώιμο καρπούζι o παραγωγός Μπάμπης Παπαδόπουλος από τη Τερψιθέα τόνισε ότι το καρπούζι κερδίζει όλο και περισσότερο τις αγορές καθώς "η Τριφυλία αποτελεί πρότυπο για την παγκόσμια αγορά ενώ η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας φιλοξενήθηκε σε χωράφι που παραχωρήθηκε για να πραγματοποιηθούν τα επιστημονικά πειράματα σχετικά με την λίπανση στο καρπούζι καθώς για εμάς σημαντικό στοιχείο είναι η περιβαλλοντική μέριμνα και οι άριστες αποδόσεις". Πρόσθεσε ότι με το τρόπο αυτό θα μειώσουμε την ποσότητα των λιπάνσεων με αυξημένη παραγωγή καθώς η γεωργία ακριβείας είναι άριστο εργαλείο. Η ωρίμανση του καρπουζιού ξεκινά ικανοποιητική από τις 20 Μαίου όπου θα ξεκινήσει η συγκομιδή σε υπαίθριες καλλιέργειες ενώ φέτος η εξαγωγή θα είναι μεγάλη με βάση τις ποικιλίες που δοκιμάζονται επαρκώς ανάλογα με τις αγορές.

Παράλληλα εκτίμησε ότι ο καιρός ήταν ευνοικός με τέλεια ποιότητα του καρπουζιού αφού η γονιμοποίηση έγινε με θερμό καιρό και πιστεύουμε ότι οι αποδόσεις με την ποιότητα θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο με την καρπόδεση να κυμαίνεται στα επιθυμητά επίπεδα.


Πηγή : radio 936