Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Τατούλης: Τραγικό λάθος αποτελούν τα μέτρα λιτότητας

«Αυτό που χαρακτήριζε πάντοτε την Ευρώπη ήταν ο πλούτος της πολιτισμικής και πολιτικής διαφορετικότητάς της και σε αυτή τη διαφορετικότητα οφείλεται η διαχρονική πολιτική και κοινωνική πρωτοπορία της. Σήμερα, ωστόσο, η πρωτοπορία αυτή απουσιάζει λόγω του ελλείμματος πολιτικής που διαπιστώνεται και το οποίο θέτει ως κύριο διακύβευμα το διαχωρισμό στην Ευρώπη της κινητικότητας και στην Ευρώπη της ακινησίας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην ημερίδα με θέμα «Ευρωπαϊκή Ένωση και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση: Ανάπτυξη και Κοινωνική Συνοχή», που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου με το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας για τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, την Πέμπτη 9 Μαΐου, στο Ίδρυμα Ζαφείρη στο Άστρος.

«Το όραμα για μια ενωμένη Ευρώπη», συνέχισε, «προέκυψε ως υπερβατική αναγκαιότητα, μετά τους δύο παγκοσμίους πολέμους. Το μέλλον της Ευρώπης όμως, αυτή τη στιγμή, διαγράφεται αναμφίβολα δύσκολο, κυρίως λόγω της διαφορετικής κατεύθυνσης που ακολουθείται για τον Ευρωπαϊκό Βορρά και τον Ευρωπαϊκό Νότο και οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες. Σε συνάρτηση με τους στόχους της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής της Συνθήκης της Λισαβόνας, παρατηρείται μια νέα μορφή βίας, αυτής του αποκλεισμού κοινωνικών ομάδων μέσα σε ενοποιημένες χωροταξικά περιοχές, όπως η Ευρώπη. «Είμαστε στην Ευρωπαϊκή οικογένεια γιατί αυτό είναι απόφασή μας ως λαός να συμμετάσχουμε σε ένα δημιουργικό περιβάλλον και όχι γιατί υφιστάμεθα εξωτερική πίεση», τόνισε ο Πέτρος Τατούλης και χαρακτήρισε ως πολιτικό πρόβλημα της χώρας το ότι αντιληφθήκαμε την κρίση ως αποκλειστικά Ελληνικό πρόβλημα και όχι και Ευρωπαϊκό.

ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ

Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε τεχνικό λάθος των μνημονιακών πολιτικών την εφαρμογή μόνο δημοσιονομικών μέτρων, καθώς παρατηρείται το παράδοξο, να εμφανίζεται δημοσιονομική ισορροπία και ταυτόχρονα να οξύνεται το πρόβλημα της πραγματικής οικονομίας και να καταρρέει η μεσαία τάξη. Αναφέρθηκε επίσης και στην επέτειο της εθνοσυνέλευσης του Άστρους και σημείωσε τη σημασία που είχε για να τεθούν τα θεμέλια της οργανωμένης πολιτείας με την αναθεώρηση του Συντάγματος της Επιδαύρου και την υιοθέτηση του «Νόμου της Επιδαύρου». «Ήταν η πρώτη φορά κατά την οποία ενσωματώθηκαν οι αρχές της Ευρωπαϊκής σκέψης, της Γαλλικής Επανάστασης και της Διακήρυξης της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, με αποτέλεσμα να συγκροτηθεί ένα από τα πιο φιλελεύθερα συντάγματα της Ευρώπης».


Πηγή : radio 936