Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

10 χρόνια φυλακή στον 33χρονο ταξιτζή που έβαζε φωτιές πέρυσι το καλοκαίρι στην Τριφυλία

Της Βίκυς Βετουλάκη

Κάθειρξη 10 ετών επέβαλε χθες το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων στον 33χρονο ταξιτζή ο οποίος συνελήφθη πέρυσι στις αρχές Σεπτεμβρίου για τον εμπρησμό δασικών περιοχών στην περιοχή της Τριφυλίας. Συγκεκριμένα, δικάσθηκε για την πρόκληση 28 πυρκαγιών από τις 3 έως τις 7 Σεπτεμβρίου του 2012. Από την ημέρα φυλάκισής του ο 33χρονος κρατείται στην Ψυχιατρική Φυλακή του Κορυδαλλού, με βαριά κατάθλιψη, ενώ και χθες παρακολούθησε όλη τη διαδικασία ανέκφραστος και αμίλητος, μη δίνοντας απάντηση στο γιατί το έκανε.

Εμπρησμοί

Πέρυσι, στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως περιέγραψαν και οι μάρτυρες πυροσβέστες, μέσα σε λίγες ημέρες εκδηλώθηκαν πολλές πυρκαγιές, με πολλές εστίες η κάθε μία. Μάλιστα, ειδικό κλιμάκιο από την Αθήνα έφθασε στην περιοχή, καθώς ήταν βέβαιο πως επρόκειτο για εμπρησμούς.

Σε μία από τις περιπολίες που έκαναν, κι ενώ μόλις είχε ξεσπάσει καινούργια πυρκαγιά, βρήκαν τον κατηγορούμενο να περπατάει κατά τις μεσημεριανές ώρες στις γραμμές του τρένου στη θέση «Λόγγος» στο Δώριο. Τον θεώρησαν ύποπτο, τον σταμάτησαν και πάνω του βρήκαν ένα αναπτήρα. Παράλληλα, τους είπε ότι δεν είναι καπνιστής. Οδηγήθηκε στην Αστυνομία, όπου και ομολόγησε τις πράξεις του, ενώ έγινε και αναπαράσταση για όλες τις περιπτώσεις. Συγγενής του, που κατέθεσε ως μάρτυρας, είπε ότι η μητέρα του πέθανε όταν ήταν 19 χρόνων, ενώ δύο χρόνια μετά έφυγε ο πατέρας του και ο κατηγορούμενος μεγάλωσε τα δύο μικρότερα αδέλφια του, στα οποία στάθηκε σαν μάνα και πατέρας. Όπως είπε, έχει μετανιώσει και ποτέ δεν έχει πειράξει κανέναν.

Κάθειρξη

Κατά την απολογία του, ο κατηγορούμενος είπε ότι είναι 33 ετών, έντιμος και δεν είχε ποτέ προβλήματα με άλλους ανθρώπους. «Δεν έχω καταλάβει γιατί το έκανα. Δεν ξέρω, δεν μπορώ να το εξηγήσω. Στην αρχή δεν είχα καταλάβει τι έχω κάνει. Τώρα το κατάλαβα», είπε. Αναφέρθηκε στα αδέλφια του τα οποία μεγάλωσε από μικρά, ενώ παρατήρησε πως αμέσως ομολόγησε τις πράξεις του.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε στα πραγματικά περιστατικά, λέγοντας ότι δύο φορές τον κατέγραψε κάμερα καταστήματος να περνάει από σημείο όπου λίγο μετά εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων για μειωμένο καταλογισμό, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι οι εκτάσεις που κάηκαν είναι μεγάλες. Συγκεκριμένα, από τις πυρκαγιές κάηκαν περίπου 95 στρέμματα δασικής και 75 αγροτικής έκτασης. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για τους εμπρησμούς, χωρίς όμως να του καταλογίσει κακοβουλία, ενώ του αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του πρότερου εντίμου βίου και της ειλικρινούς μετάνοιας.

Ωστόσο, αν και η εισαγγελέας πρότεινε να επιβληθεί φυλάκιση 3 ετών και η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, η πρόεδρος επέβαλε τελικά κάθειρξη 10 ετών, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.


Πηγή : tharros news