Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Αποτελεί εμπαιγμό και απάτη η κατάργηση του τμήματος

Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας Καλαμάτας:

Σήμερα στις 20 Μαρτίου 2013, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.00, συνήλθε σε άτυπη συνεδρίαση η γενική συνέλευση του Τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας ΔΜΥΠ, στο προαύλιο έξω από τα υπό κατάληψη κτήρια του ΤΕΙ Καλαμάτας, με θέμα το τελικό σχέδιο «Αθηνά» όπως δόθηκε στη δημοσιότητα, από το υπουργείο Παιδείας το βράδυ της Τρίτης 19/03/03.

Η γενική συνέλευση του τμήματος, μπροστά στις δυσάρεστες για το τμήμα εξελίξεις, ύστερα από διαλογική συζήτηση, αποφάσισε ομόφωνα:

Το τελικό σχέδιο «Αθηνά», της ελληνικής κυβέρνησης για την ανώτατη εκπαίδευση, απορρίπτοντας την πρόταση του ιδρύματος για μετακίνηση του τμήματός μας στη ΣΕΥΠ και παραμονή του Τμήματος Λογοθεραπείας στο ΑΤΕΙ ΠΕΛ., προτείνει τη συγχώνευση του Τμήματος Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας (ΔΜΥΠ) με το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) του ΑΤΕΙ Καλαμάτας, δηλαδή με τμήμα ανόμοιου γνωστικού αντικειμένου. Οχι μόνο αυτό, το μετατρέπει σε κατεύθυνση από το 5ο εξάμηνο σπουδών, ενώ παράλληλα προσθέτει μια νέα κατεύθυνση, αυτή της Διοίκησης Επιχειρήσεων, εντελώς άσχετης με το Τμήμα ΔΜΥΠ.

Κανένας όμως από τους λόγους του πρόσφατου νόμου 4009/2011 συντρέχει, για τη συγχώνευση αυτή. Ετσι, το νεοφανές για τα ελληνικά δεδομένα μόρφωμα, συνεπάγεται την υποβάθμιση και στη συνέχεια τη συρρίκνωση και την πλήρη εξαφάνισή του τμήματος, με τεράστιες συνέπειες σε ολόκληρο το ΤΕΙ Καλαμάτας και στην τοπική κοινωνία, γενικά.

Το Τμήμα ΔΜΥΠ, το πρώτο που λειτούργησε στο ΑΤΕΙ Καλαμάτας, έχει διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό και διδακτικό έργο και έχει συμβάλει καθοριστικά στην πρόοδο της διοίκησης των μονάδων υγείας στη χώρα μας. Τόσο το ίδιο όσο και οι απόφοιτοί του, έχουν επίσης συνδράμει αποφασιστικά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών αυτών και μάλιστα σε χαλεπούς για τη χώρα καιρούς. Ολα αυτά τα έχουμε τεκμηριώσει εγγράφως, με αδιάσειστα αντικειμενικά στοιχεία, τα οποία ουδόλως ελήφθησαν υπόψη.

Μας προξενεί επίσης έντονη απογοήτευση και θυμό το γεγονός ότι το υπουργείο μη τηρώντας ούτε τα προσχήματα, προχώρησε στην αναβάθμιση του αδελφού τμήματος της Αθήνας (ΔΜΥΠ ΤΕΙ Αθήνας) κάνοντάς το τη μοναδική κατεύθυνση, από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, ενός νέου Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, στο ομόσπονδο ΤΕΙ Αττικής δημιουργούνται δύο Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, εκ των οποίων το ένα έχει μόνο μια κατεύθυνση και από το πρώτο εξάμηνο σπουδών, αυτή της Διοίκησης Μονάδων Υγείας-Πρόνοιας!

Αποτελεί εμπαιγμό και απάτη, θεωρώντας μας το υπουργείο εντελώς αφελείς, για να πιστέψουμε τις διαβεβαιώσεις του για ίση μεταχείριση και στήριξη της περιφέρειας και διαφανείς διαδικασίες στην κατάρτιση του σχεδίου «Αθηνά». Καλούμε το υπουργείο να μας εξηγήσει και να μας τεκμηριώσει την πρότασή του αυτή, σε σχέση με μας και το όμοιο και ομότιτλο τμήμα της Αθήνας.

Να μας πει και να μας τεκμηριώσει:<.p>

  • Ποιο από τα κριτήρια, που το ίδιο είχε θέσει, τηρήθηκαν στην περίπτωσή μας;
  • Πώς εφαρμόζονται οι αρχές και η σκοπιμότητα των συγχωνεύσεων, που ο νόμος 4009/011 έχει θεσπίσει;
  • Πώς εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον και ποια είναι στην περίπτωσή μας τα τοπικά συμφέροντα, που καταγγέλλει ο κ. υπουργός; Μήπως είμαστε εμείς, που στηρίζουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο;
  • Πώς στηρίζεται η ελληνική περιφέρεια και εξυπηρετείται ο στόχος του εξορθολογισμού και της αποκέντρωσης;
  • Πώς εξηγεί την καταφανή αντισυνταγματικότητα της άνισης μεταχείρισης των δυο τμημάτων;
  • Γιατί δημιουργεί φοιτητές και πτυχιούχους δύο ταχυτήτων;

Μας θεωρούν επίσης πολύ αφελείς για να πιστέψουμε την αντικειμενικότητα και τις αγαθές προθέσεις του υπουργείου και των περί αυτών μανδαρίνων και παρατρεχάμενων. Εκεί και σε αυτούς τους κύκλους να αναζητήσετε κ. υπουργέ τα δήθεν «τοπικά» συμφέροντα, που τελικά θριάμβευσαν, πετυχαίνοντας πλήρως το σκοπό τους. Αποκορύφωμα δε της παρασκηνιακής «διαβούλευσης» για την εξόντωσή μας, ήταν το κατασκευασμένο δημοσίευμα στην εφημερίδα "Βήμα" της περασμένης Κυριακής, ως «πληροφορία» του συντάκτη της στήλης «Βηματοδότη».

Το σχέδιο «Αθηνά» κάνει μια αδικαιολόγητη διάκριση σε βάρος του Τμήματος ΔΜΥΠ του ΑΤΕΙ Καλαμάτας, των μελών ΕΠ και των φοιτητών του και του ΑΤΕΙ συνολικά. Ζητούμε να ξανασκεφτείτε την πρόταση μας για την ένταξή μας στη ΣΕΥΠ και τη μη κατάργησή της

Εφόσον επιμείνετε στην κατάργηση της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Κ. και την απόρριψη της πρότασής μας για ένταξή μας στη ΣΕΥΠ, πρόταση την οποία είχαμε επαρκώς τεκμηριώσει και στην ορθότητα της οποίας επιμένουμε ακόμα, απαιτούμε: (α) Να ξανασκεφτείτε την πρότασή μας, για παραμονή της ΣΕΥΠ στην Καλαμάτα και την ένταξή μας σε αυτήν. (β) Εάν μας την απορρίψετε οριστικά, τουλάχιστον το Τμήμα ΔΜΥΠ να παραμείνει ανεξάρτητο τμήμα, όπως κάνατε και με το αντίστοιχο τμήμα του ΑΤΕΙ Αθήνας, κατεύθυνση σπουδών από το Α’ εξάμηνο, σε τμήμα με μια μόνη κατεύθυνση και να ενισχυθεί, έτσι ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί, για μια ακόμη φορά, στις κρίσιμες απαιτήσεις των καιρών. Επιπροσθέτως, επιμένουμε στον ορισμό του Τμήματος Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών στο μηχανογραφικό ως "κοινού τμήματος" (1ο & 5ο πεδίο), αφού οι σχετικές επιστήμες που θεραπεύονται στο τμήμα αυτό (δημόσια διοίκηση, πολιτική επιστήμη, κοινωνική πολιτική, κοινωνική διοίκηση) κατανέμονται στο 1ο επιστημονικό πεδίο, όπως άλλωστε προβλέφθηκε για άλλα τμήματα, άλλων ΤΕΙ.

Τέλος, επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμη ενέργεια και παντός νομίμου δικαιώματός μας, καθώς και των αντίστοιχων των φοιτητών μας.

 

Για τη γενική συνέλευση του τμήματος

Η πρόεδρος  Ευγενία Μπιτσάνη και τα μέλη  Κωνσταντίνος Τσούντας  καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Ιωάννης Παπουτσής καθηγητής Πληροφορικής (MIS Νοσοκομείων), Ιωάννης Δημόπουλος καθηγητής Βιοστατιστικής,  Κωνσταντίνος Μαυρέας καθηγητής Κοινωνικών και Πολιτικών Θεσμών, Φώτιος Δρούμπαλης επίκουρος καθηγητής Διοίκησης Υγείας, Θεόδωρος Πισιμίσης επίκουρος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Λεωνίδας Παρασκευόπουλος  επίκουρος καθηγητής Οικον. Συστημάτων Υγείας, Αικατερίνη Καστανιώτη  επίκουρη καθηγήτρια Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, Θεόδωρος Κοτσιλιέρης καθηγητής Εφαρμογών, μηχ/κος Πληροφορικής, Στέλλα Χριστοπούλου καθηγήτρια Εφαρμογών Πληροφορικής Υγείας, Γεώργιος Μαυριδόγλου καθηγητής Εφαρμογών Στατιστικής-Ποσοτικών Μεθόδων στην Υγεία, Δημήτριος Μποσίνης εκπρόσωπος του Ε.Τ.Π. του τμήματος και ο εκπρόσωπος των σπουδαστών Χρήστος Δημτσιούδης


Πηγή : messinia portal