Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ελληνική Μαθητική πρωτιά στην Ευρώπη

Την πρώτη της επιτυχία στην ιστορία του θεσμού σημείωσε ελληνική ομάδα μαθητών-«επιχειρηματιών», η οποία συμμετείχε στην Πανευρωπαϊκή Eμπορική Έκθεση του Junior Achievement Europe.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα από τις 13 ως τις 15 Μαρτίου, στη Ρίγα της Λετονίας, με τη συμμετοχή 450 Μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων από 30 χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής. Οι επιχειρηματικές ιδέες που παρουσιάστηκαν στην Έκθεση συνδύαζαν με καινοτόμο τρόπο την τεχνολογία και την οικολογία.

Ύστερα από την Πανελλαδική πρωτιά στην Εμπορική Έκθεση, που διοργάνωσε το Σωματείο «Επιχειρηματικότητα Νέων»/Junior Achievement Greece, η Ελληνική Μαθητική Εταιρεία Ε.Τ.Ε.Κ.,  (Εταιρεία Έξυπνης Κατανάλωσης), των εκπαιδευτηρίων Κωστέα – Γείτονα κατέκτησε την Πανευρωπαϊκή διάκριση Social Responsible Business Award με την εφαρμογή για smartphones «Μy Pharmacy» που ειδοποιεί τον κάτοχο για την επικείμενη λήξη των φαρμάκων του και του προτείνει ένα δίκτυο διάθεσης τους μέσω μη κερδοσκοπικών οργανισμών, νοσοκομείων κλπ. Οι μαθητές διακρίθηκαν για την κοινωνική ευαισθησία με την οποία προσεγγίζουν το ευαίσθητο και σύγχρονο θέμα της διάθεσης των φαρμάκων, ιδιαίτερα σε αυτή την τόσο δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία για τον τόπο μας και όχι μόνο.

Το βραβείο της καλύτερης εταιρείας κατέκτησε η μαθητική εταιρεία Big Bang Enterprise από την Πορτογαλία με την εφαρμογή Virtual Bag, που επιτρέπει στους χρήστες να βρουν το περιεχόμενο της σχολικής τσάντας σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με το πάτημα ενός κουμπιού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece κ. Χρήστος Τσάγκος δήλωσε: «Τα παιδιά μας έκαναν περήφανους και μας γέμισαν αισιοδοξία για το μέλλον της νέας γενιάς στην Ελλάδα και κατέδειξαν για μια ακόμα φορά τα οφέλη της εκπαίδευσης γύρω από την επιχειρηματικότητα όσο το δυνατόν νωρίτερα. Καταλυτικό ρόλο για την έξοδο από την κρίση αποτελεί η ένταξη αυτού του είδους εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προάγουν τη δημιουργικότητα και την ομαδική προσπάθεια των μαθητών στο εκπαιδευτικό μας σύστημα».

H Πανευρωπαϊκή Εμπορική Έκθεση (JA-YE Europe Trade Fair) διοργανώνεται σε ετήσια βάση και αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος Company Programme (Eικονική Επιχείρηση), που υλοποιείται σε παραπάνω από 100 χώρες. Το πρόγραμμα έχει αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως βέλτιστη πρακτική στην Επιχειρηματική Εκπαίδευση και εκπαιδεύει τους μαθητές στο πώς να υλοποιήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα μέσα από μια βιωματική μαθησιακή διαδικασία με την υποστήριξη εθελοντών, μέσα από την πραγματική αγορά εργασίας.

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την Πανευρωπαϊκή διάκριση και για το γεγονός ότι φέτος είχαμε μεγάλη ανταπόκριση από τα σχολεία για συμμετοχή στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί σύμφωνα με πανευρωπαϊκές έρευνες οι νέοι που έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση σε σχέση με τους συνομηλίκους τους και μάλιστα με μεγαλύτερη πιθανότητα βιωσιμότητας. Επιπλέον οι μαθητές που έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν εργασία, έχουν υψηλότερους μισθούς και σε γενικές γραμμές είναι πιο ικανοποιημένοι από την επαγγελματική τους πορεία», δήλωσε από την πλευρά της η Γενική Διευθύντρια του ΣΕΝ/JA Greece κα. Μαρία Λαϊνά.

inews.gr


Πηγή : kalamata news