Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Πρέπει επιτέλους να πληρώσουν όσοι ευθύνονται για την καταστροφή του λιμανιού

Με οργή και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε και διαπιστώσαμε την πλήρη καταστροφή του Λιμανιού της Κυπαρισσίας. Ένα έργο που στοίχησε στον ελληνικό λαό πάνω από 10 εκατ. Ευρώ δεν υπάρχει πια. Με αποτέλεσμα οι κάτοικοι και οι αλιείς της περιοχής να στερούνται ένα ασφαλές δημόσιο έργο και εργαλείο ανάπτυξης για να βγάζουν το ψωμί τους (για κάθε άλλο μέρος η θάλασσα και το λιμάνι είναι ευλογία για την Κυπαρισσία κατάντησε κατάρα). Τα προβλήματα από την απαράδεκτη και παράλογα κακότεχνη κατασκευή του έργου τα έχουμε διαπιστώσει και αναδείξει, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τους ιδιαίτερα μαχητικούς αλιείς, ακόμη και σε πρόσφατη επίσκεψη. Η καταστροφή του Λιμανιού ήταν αναμενόμενη, αφού ο καθ’ ύλην αρμόδιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης παρά τις ανακοινώσεις και δεσμεύσεις για κατ’ επείγουσα επέμβαση αποτροπής της πλήρους καταστροφής, δεν έκανε τίποτα. Προφανώς δεν «πρόλαβε» απορροφημένος από τα «μεγάλα Deals» που ετοιμάζει (ΕΟΖ, σκουπίδια, τουριστική προβολή). Δεν κατάφερε ούτε με τα πενιχρά 74.000€, που ανακοίνωσε, να εκτελέσει τις κατ’ επείγουσες εργασίες προστασίας.

 Το Λιμάνι της Κυπαρισσίας κατέρρευσε λοιπόν. Οι ευθύνες της εταιρείας, των επιβλεπόντων του έργου και της πολιτικής ηγεσίας της Περιφέρειας είναι τεράστιες. Τονίζουμε ότι και στο λιμάνι της Κυπαρισσίας όπως και στο Σκούρα-Πυρί η εταιρεία είναι η ίδια, η Ντι Ες ΑΕ, καθώς και οι επιβλέποντες. Θυμίζουμε ότι οι συγκεκριμένοι ελέγχονται σύμφωνα με την έκθεση (2011) του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιτζή. Φαίνεται ότι η διαφθορά μπορούν, ιστορικά, να αναπαράγονται στο «βαθύ κράτος» της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν μπορούν όμως να ξεγελάσουν τη φύση και τη θάλασσα. Επειδή επιτέλους πρέπει να πληρώσουν όσοι ευθύνονται με τις πράξεις τους και τις παραλήψεις τους για την καταστροφή του λιμανιού της Κυπαρισσίας και τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος τουλάχιστον 10 εκ. ευρώ. Για τούτο τις επόμενες μέρες θα προβούμε πέραν της δημόσιας καταγγελίας που κάνουμε σήμερα:

1. Σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για γίνει άμεσα ο έλεγχος και η αναζήτηση ευθυνών για την μη αποτροπή της καταστροφής του Λιμανιού. Ο κ. Τατούλης οφείλει να εξηγήσει στον λαό της Τριφυλίας και τους φορείς της περιοχής, γιατί δεν έπραξε ότι όφειλε για να προστατεύσει τη δημόσια περιουσία και ένα σημαντικότατο έργο. Να τον πληροφορήσουμε ότι εκτός από τμήμα του «νέου έργου» που καταστράφηκε, επιπλέον καταστρέφετε εκτεθειμένος πια στην ορμή των κυμάτων και ο παλαιός βραχίονας που άντεξε έναν αιώνα, ακόμη και στους βομβαρδισμούς των Ιταλών. Είναι επίσης υποχρεωμένος να εξηγήσει γιατί για τρίτο χρόνο δεν τολμά να ελέγξει το έργο, αρμοδιότητάς του και να μας δώσει εξηγήσεις για το όργιο διαφθοράς και κατασπατάλησης 10 εκατ. Ευρώ δημόσιων πόρων.

2. θα προβούμε σε προσφυγή στη δικαιοσύνη με κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου, ώστε να αποδοθούν ευθύνες και να σπάσει το απόστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής (διοίκησης, πολιτικών προσώπων και επιχειρηματικών - εργοληπτικών ομάδων). Είναι ηθική και πολιτική μας υποχρέωση να επέλθει η κάθαρση και να δικαιωθούν οι συνεχείς αγώνες των κατοίκων και των συλλόγων των αλιέων της περιοχής.


Πηγή : kyparissiotis