Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

"Καλλικράτης - 2": ΔΙάλυση έχουν οι Δήμοι και Περιφέρειες


Του Παναγιώτη Κάτσαρη*

«Σκέφτομαι σοβαρά να προτείνω στον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς της συγκυβέρνησης κάτι ανατρεπτικό, τολμηρό και πλήρως αντισυμβατικό, για να εξοβελίσουμε πλήρως τον κομματισμό από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Να... ...θεσπίσουμε χωριστό ψηφοδέλτιο για Περιφερειάρχες και Δημάρχους, αλλά ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων. Μόνο ένα τέτοιο σύστημα θα αναδείξει προσωπικότητες σε όλα τα επίπεδα της Τ.Α., εδραιώνοντας την αξιοσύνη ως κριτήριο επιλογής, εμπεδώνοντας κουλτούρα συνεργασίας χωρίς ιδεοληψίες και γκρεμίζοντας τα στεγανά του μικροκομματισμού των παρατάξεων και τη διαπλοκή των τοπικών κυκλωμάτων. 


Έτσι μόνο θα αναγεννηθεί η αδέσμευτη αυτοδιοίκηση, θα αναδειχτούν οι άξιοι στις τοπικές κοινωνίες, θα απομονωθούν τα άκρα και οι ακρότητες και θα αρχίσει το ξήλωμα ενός εξαντλημένου και ξεπερασμένου παλαιοκομματικού συστήματος». Πρόκειται για αποκαλυπτικές δηλώσεις στους δημοσιογράφους του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ε. Στυλιανίδη (2/2/2013). Δηλώσεις που ήδη αναπαράγονται με αρθρογραφία στον επαρχιακό τύπο. Παράλληλα, Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι, στο παρασκήνιο και «από τα κάτω», προφανώς σε συνεννόηση με το Υπουργείο και κατανομή ρόλων, ζυμώνουν και προωθούν την τροποποίηση του «Καλλικράτη» (Νόμος 3852/2010). Αυτός ορίζει ρητά (άρθρα 9 και 114) ότι οι Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές θα γίνουν μαζί με τις Ευρωεκλογές, τον Ιούνη του 2014. Ζητούν από την συγκυβέρνηση τη νομοθετική - διοικητική παράταση της θητείας τους (λήγει στις 31/8/2014) για ένα ή ενάμιση χρόνο, μέχρι το τέλος του 2015! Βασικό "επιχείρημα" γι΄ αυτή την αντιδημοκρατική μεθόδευση - διακωμώδηση της λαϊκής ψήφου, που θυμίζει σκοτεινές εποχές, είναι η καλύτερη προετοιμασία τους για "το ψητό" του νέου ΕΣΠΑ (2014 - 2020). Ενώ είναι γνωστό, ότι οι αποφάσεις για την υλοποίηση της νέας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ (2014 - 2020) θα ληφθούν εντός του 2013 και όχι του 2014! 

Επομένως, κάπου αλλού, βαθύτερα, στοχεύει η πραξικοπηματική παράταση της θητείας τους. Ταυτόχρονα, στα Περιφερειακά Συμβούλια (π.χ. Δυτικής Ελλάδας) οι συγκυβερνώντες προωθούν επειγόντως την τροποποίηση "επί το αντιδραστικότερον" του Κανονισμού Λειτουργίας. Το "επιχείρημά" τους είναι, ότι τα δικαιώματα των πολιτικών παρατάξεων είναι υπερβολικά, λειτουργούν δήθεν σε βάρος των ατόμων - Περιφερειακών Συμβούλων, προκαλούν «δυσλειτουργίες» στο Περιφερειακό Συμβούλιο και "αλλοιώνουν" τάχα τους πολιτικούς συσχετισμούς υπέρ των μικρών και σε βάρος των μεγάλων παρατάξεων (Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ.)!

O σημερινός αντιδημοκρατικός Κανονισμός Λειτουργίας επιβλήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ανάμεσα σε άλλα, επιβάλλει την αναγκαστική συναινετική "εκλογή" των Προεδρείων και των Οικονομικών Επιτροπών από τις μεγάλες παρατάξεις (Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ.). Τώρα πάνε να τον χειροτερέψουν, να τον μετατρέψουν κυριολεκτικά σε σωφρονιστικό κανονισμό! Είναι φανερό, ότι πρόκειται για ενορχηστρωμένη, καλά προετοιμασμένη και άκρως συντονισμένη αντιδημοκρατική εκστρατεία της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑ.ΣΟ.Κ. - ΔΗΜ.ΑΡ. σε βάρος και των τελευταίων υπολειμμάτων και προσχημάτων "τοπικής αυτοδιοίκησης". Που συμβαδίζει με τη γενικότερη επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες (χτύπημα απεργιών, διαδηλώσεων και συνδικαλιστικών ελευθεριών, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και "παρασύνταγμα", επερχόμενη αντιδραστικότερη αναθεώρηση του Συντάγματος, χειροτέρευση του γενικού εκλογικού νόμου κ.ά.).

*Υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Μέλος της Τ.Ε. της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Ν. Μεσσηνίας

Πηγή : radio936