Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Κάλεσμα συμμετοχής στο πρόγραμμα της συνοικιακής κομποστοποίησης

RE:THINK PROJECT 


«Ας μην γελιόμαστε, αν δεν αυτοδιαχειριστούμε τα σκουπίδια και δη τα οργανικά μας, κανείς δεν μας σώζει!», τονίζει η ομάδα Re:Think Project, που παρουσιάζει το πρόγραμμα της συνοικιακής κομποστοποίησης, το οποίο εφαρμόζει σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας…

Η ομάδα καλεί τους κατοίκους της Καλαμάτας να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, γιατί το όφελος θα είναι μεγάλο, όχι μόνο περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά…

Τί είναι η κομποστοποίηση;
Είναι η φυσική διαδικασία αποσύνθεσης των οργανικών υλικών (φύλλα, κλαδιά, υπολείμματα κουζίνας: φρούτα, λαχανικά, κατακάθια καφέ κ.λ.π.), με αποτέλεσμα την παραγωγή compost. Το compost ή αλλιώς το φυσικό οργανικό λίπασμα έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους καλλιέργεια .

Γιατί να κομποστοποιήσω;
Μέσω της κομποστοποίησης περιορίζεται σημαντικά ο όγκος των οργανικών απορριμμάτων που καταλήγουν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ) και ως εκ τούτου:
...επιμηκύνεται ο χρόνος ζωής των ΧΥΤΑ και περιορίζεται η ανάγκη επέκτασής τους και …μειώνεται η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου από την αναερόβια αποικοδόμησή τους.
Παράλληλα, παράγω δωρεάν κομπόστ, δηλαδή ένα πλούσιο βιολογικό λίπασμα για τις γλάστρες, το παρτέρι ή τον κήπο μου και κάνω οικονομία περιορίζοντας το ύψος των δημοτικών τελών καθαριότητας.

Πως μπορώ να κάνω κομποστοποίηση;
α. οικιακά στο σπίτι μου, προμηθευόμενος οικιακό κομποστοποιητή ή δημιουργώντας έναν αυτοσχέδιο. Ο Δήμος Καλαμάτας, αναγνωρίζοντας την κοινωνική και περιβαλλοντική αξία της κομποστοποίησης, παρείχε 280 οικιακούς κομποστοποιητές σε νοικοκυριά της πόλης. Ο Δήμος Καλαμάτας την παρούσα στιγμή δεν προμηθεύει νέους οικιακούς κομποστοποιητές. Πληροφορίες όμως για την κατασκευή αυτοσχέδιων οικιακών κομποστοποιητών δίνονται από την ομάδα του Re:Think Project.
β. συνοικιακά στην γειτονιά μου, μέσω του προγράμματος συνοικιακής κομποστοποιήσης του Δήμου Καλαμάτας σε συνεργασία με την ομάδα του Re:Think Project.
Κάθε κάτοικος Καλαμάτας μπορεί να ενταχθεί στη λίστα συνοικιακής κομποστοποίησης με ένα τηλεφώνημα στη Διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων & Οχημάτων (2721360852 και 2721360858).
Αναλυτικότερα το πρόγραμμα συνοικιακής κομποστοποίησης είναι ένα δίκτυο κομποστοποιητών στους χώρους πρασίνου της πόλης μας (πάρκα, πλατείες , μικροί χώροι πρασίνου, ακάλυπτοι πολυκατοικιών) , του οποίου την επιμέλεια έχει ο Δήμος Καλαμάτας, ενώ την κατασκευή των κομποστοποιητών και την εκπαίδευση των πολιτών αναλαμβάνει η ομάδα του Re:Think Project σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας.

Πώς μπορώ να λάβω μέρος στο δίκτυο συνοικιακής κομποστοποίησης;
Κάθε συνοικιακός κομποστοποιητής "υιοθετείται" από μια ομάδα πολιτών ή φορέα και τοποθετείται σε δημόσιο χώρο πρασίνου. Η ομάδα αυτή εκπαιδεύεται από την ομάδα του Re-Think project και αναλαμβάνει την επιμέλεια του κομποστοποιητή αλλά και την επικοινωνία του προγράμματος συνοικιακής κομποστοποίησης στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής τους. Η ίδια ομάδα κατοίκων ή φορέας παίρνει το τελικό παραγόμενο προϊόν του κομποστοποιητή, δηλ πλούσιο οργανικό λίπασμα και το χρησιμοποιεί ανάλογα με τις ανάγκες της.
Ομάδα πολιτών μπορεί να είναι οποιαδήποτε μικρή ομάδα ενδιαφερομένων πολιτών πάνω στην συνοικιακή κομποστοποίηση, που μπορούν συλλογικά να διαχειριστούν έναν κομποστοποιητή στην συνοικία τους.

Γιατί να κάνουμε συνοικιακή κομποστοποίηση, ως ομάδα πολιτών; 

α. Μειώνουμε σε σημαντικό βαθμό τον όγκο των οργανικών απορριμμάτων της γειτονιάς μας, συμβάλλοντας και ανταποδοτικά στην μείωση των δημοτικών τελών της πόλης μας.
β. Έχουμε πρόσβαση σε δωρεάν πλούσιο compost, για τις ανάγκες των σπιτιών μας αλλά και της γειτονιάς μας γ. Μαθαίνουμε να αυτοδιαχειριζόμαστε τα σκουπίδια μας και εκπαιδευόμαστε στη σωστή διαδικασία της κομποστοποίησης, μειώνοντας έτσι το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. δ. Αποκτούμε βιωματικά όσο το δυνατό πιο ολοκληρωμένη άποψη για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Ιστορικό
Η εφαρμογή της συνοικιακής κομποστοποίησης ξεκίνησε πιλοτικά στον Δήμο Καλαμάτας, 2011-2012, μετά από πρόταση και σε συνεργασία με την ομάδα του Re:Think Project.
Συγκεκριμένα μέσα στο καλοκαίρι του 2012 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος συνοικιακής κομποστοποίησης στην πόλη μας.
Η Ά φάση του προγράμματος περιλάμβανε την κατασκευή, την τοποθέτηση και την αρχική επιμέλεια δέκα ξύλινων συνοικιακών κομποστοποιητών, από ανακυκλωμένες παλέτες στον δήμο της Καλαμάτας, σε επιλεγμένα σημεία της πόλης, όπως επίσης και δωρεάν ενημερωτικά εργαστήρια πάνω στην οικιακή και συνοικιακή κομποστοποίηση και εθελοντικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε δημόσιους χώρους, σε σχολεία, σε εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς. Μετά την επιτυχή έκβαση της Ά φάσης του προγράμματος, ο Δήμος αποφάσισε την συνέχιση του προγράμματος σε συνεργασία με την ομάδα Re:Think Project.
H ´Β φάση προβλέπει την τοποθέτηση 50 κάδων σε χώρους πρασίνου της πόλης (πάρκα, συνοικίες) Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στην ενεργοποίηση των πολιτών, την ανάληψη της συλλογικής ευθύνης για την αυτοδιαχείριση των οργανικών απορριμμάτων προς όφελος του δημοτών και του Δήμου ευρύτερα.

Πηγή : kalamatajournal