Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Ο ανταγωνισμός χωρίς όρια θέτει ερωτηματικά για την ποιότητα των μελετών


Με εκπτώσεις-ρεκόρ, που κυμαίνονται από 55 έως και 75% επί των αρχικών προϋπολογισμών, ανατίθενται τους τελευταίους μήνες οι μελέτες κατασκευής έργων που υλοποιούνται ή βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η τακτική αυτή, που παρατηρείται όχι μόνο σε έργα του νομού, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, απασχόλησε και το υπουργείο Υποδομών. Πάντως, η συγκεκριμένη πραγματικότητα καταδεικνύει, εκτός των άλλων, τη δύσκολη φάση στην οποία βρίσκεται ο κατασκευαστικός και μελετητικός κλάδος, και ο ανταγωνισμός, τελευταία, φαίνεται όταν «χτυπούν» μελέτες και έργα.

Τεχνικοί παράγοντες αναφέρουν στο «Θ» ότι οι υπερβολικές εκπτώσεις, αφενός, προδίδουν τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει ο κατασκευαστικός και μελετητικός κλάδος, με αποτέλεσμα να επικρατεί μεταξύ των εταιρειών ανταγωνισμός χωρίς όρια και, αφετέρου, προκαλούν εύλογα ερωτήματα κατά πόσο επηρεάζουν την ποιότητα και πληρότητα των μελετών και εν συνεχεία των έργων. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα έργων που έχουν παραδοθεί και έχουν παραληφθεί από τις υπηρεσίες και μετά από μικρό χρονικό διάστημα παρουσιάζουν προβλήματα, τα οποία τα καθιστούν μη λειτουργικά. Κι αυτό έχει συμβεί και στο Δήμο Καλαμάτας, με σημαντικότερο παράδειγμα το έργο αποχέτευσης από τη «Φωτεινή» ως τις «Κιτριές». Μάλιστα, εξαιτίας των προβλημάτων στις μελέτες, οι κύριοι του έργου αναγκάζονται να πληρώνουν αναθεωρήσεις, καταβάλλοντας στο τέλος πολύ περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι είχαν αρχικά προϋπολογιστεί. 


Μέρος του προβλήματος είχε περιγράψει πρόσφατα σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, όσον αφορά στον τρόπο που εντάσσονται έργα στο ΕΣΠΑ. Όπως είχε αναφέρει, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αρμόδιοι φορείς δέχονται μελέτες για παρεμβάσεις χιλιάδων ή εκατομμυρίων ευρώ που έχουν συνταχθεί «στο γόνατο», μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν κομματικές ή προσωπικές φιλίες. Η κατάσταση αυτή δικαιολογεί, για τον ίδιο, και τη μικρή απορροφητικότητα που παρατηρείται στα κονδύλια του ΕΣΠΑ, αφού εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι το έργο που εντάχθηκε δεν είναι ώριμο για να υλοποιηθεί. Έτσι, τα κονδύλια «λιμνάζουν» και χάνονται πολύτιμοι πόροι για την ανάπτυξη περιοχών και Δήμων, οι οποίοι δουλεύουν με την ακριβώς αντίθετη λογική.

Πηγή : pilosnews