Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Τα φωτοβολταϊκά αναστατώνουν κατοίκους και φορείς στο Καλό Νερό


Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι και φορείς στο Καλό Νερό βλέποντας να ξεκινούν οι εργασίες για την δημιουργία ενός ακόμη μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου σε δασική έκταση της περιοχής τους.

Οι κάτοικοι τονίζουν ότι δεν είναι αντίθετοι στις επενδύσεις που γίνονται στον τόπο τους, αλλά αυτές να μην γίνονται σε βάρος του φυσικού τους περιβάλλοντος που το βλέπουν σιγά – σιγά να αφανίζεται. Μπορεί, επισημαίνουν, να γίνονται όλα με νομιμότητα και να μπορούν να παραχωρηθούν δασικές εκτάσεις για φωτοβολταϊκά, αλλά θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και ο φυσικός και ο ανθρώπινος παράγοντας. Εξάλλου θεωρούν ότι σε μια εποχή που η αξία της γης έχει πέσει πολύ χαμηλά, τέτοιες επενδύσεις θα πρέπει να γίνονται σε ιδιωτικές εκτάσεις και όχι σε βάρος του δασικού πλούτου της περιοχής τους. Χθες μάλιστα κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν τις διαμαρτυρίες τους προς το δασάρχη Κυπαρισσίας, ενώ τις προηγούμενες μέρες είχε προηγηθεί παρέμβασή τους και στην εισαγγελέα Κυπαρισσίας.
Μας τόνισαν ότι δεν είναι δυνατό από την μια να μας ζητάνε κάθε καλοκαίρι να τρέχουμε να σβήνουμε κάθε εστία φωτιάς για να προστατέψουμε αυτό το δασικό πλούτο της περιοχής, και από την άλλη με σε μια μέρα μπουλντόζες με την άδεια του κράτους να καταστρέφουν δασικές εκτάσεις.

Αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει προκύψει, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλού Νερού Σπύρος Παπαηλίου σημείωσε:"Το χωριό μας είναι ανάστατο με το γεγονός ότι πάει να δημιουργηθεί δεύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο σε δασική έκταση. Ηδη έχει δημιουργηθεί ένα στο οποίο δεν υπήρξε αντίδραση πιστεύοντας ότι ήταν ένα μεμονωμένο φαινόμενο. Βλέπουμε όμως ότι αυτό συνεχίζεται με δεύτερο πάρκο στην δεύτερη μεγάλη δασική έκταση που έχει το χωριό μας η οποία καταστρέφεται και αυτή, μεταξύ Καλού Νερού και Ανω Καλού Νερού, με αποτέλεσμα το χωριό πλέον να μην έχει ούτε ένα δασικό κομμάτι. Ο κόσμος φυσικά και είναι αντίθετος. Δεν μπορούμε το καλοκαίρι να του ζητάμε να σβήσει μια φωτιά, μπαίνοντας σε κίνδυνο και με έξοδα, και από την άλλη να βλέπουμε το χειμώνα να πέφτουν μπουλντόζες μέσα και να το διαλύουν.

Δεν είμαστε εναντίον της επένδυσης. Να γίνει επένδυση, να αγοραστεί όμως ένα οικόπεδο -φθηνά είναι τώρα- αλλά όχι σε δασική έκταση. Οχι σε βάρος του δάσους. Επίσης είναι ερώτημα για το πού θα πρέπει να στραφεί ο τόπος μας. Θέλουμε τουρισμό, βιομηχανίες, τι; Βλέπω να λειτουργούμε εντελώς αυθαίρετα σε αυτό τον τομέα".
Από την πλευρά του ο Ιωάννης Ψαρρός, μέλος του Δ.Σ. του Οικολογικού Συλλόγου Απανταχού Καλονεριτών μας τόνισε:"Είμαι κάτοικος της περιοχής. Εχω τις ίδιες ανησυχίες με τον πρόεδρο. Είναι εντελώς παράλογο και οξύμωρο να θέλουμε να κάνουμε μια δενδροφύτευση με τους άρχοντες παρόντες, και από την άλλη οι άρχοντες να σιωπούν σε μια καταστροφή του δάσους που γίνεται. Εγινε η μια και πάει να γίνει τώρα η δεύτερη, πιέζοντας ακόμη περισσότερο το χωριό, αφού γίνεται προς το χωριό. Ας αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες τους και να μας πουν τι θέλουν από εμάς. Να τρέξουμε να σβήσουμε φωτιές το καλοκαίρι ή να καθόμαστε να πίνουμε τον φραπέ μας και να λέμε κάψτε και άλλα.

Εχουμε κάνει κάποιες ενέργειες. Ξεκίνησα αρχικά εγώ και στην συνέχεια είδαν όλοι την καταστροφή που γίνεται. Είμαστε υπέρ της δημιουργίας ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, αλλά αυτό μπορεί να γίνει σε μια περιοχή χέρσα ή με θαμνώδη βλάστηση. Πήγαμε ήδη στον εισαγγελέα. Να δούμε αν είναι σωστό να καταστρέφεται ένα δάσος. Κάλεσε τον δασάρχη ο οποίος τόνισε ότι εφαρμόζεται το γράμμα του νόμου. Πήγαμε και στο δασάρχη, που μας είπε ότι δεν μπορεί να τους απαγορεύσει την κατασκευή αφού πρέπει να εφαρμόσει το νόμο".

Ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος για την Δημοτική Ενότητα Αυλώνος Γιάννης Φιλντίσης υπογράμμισε:"Δυστυχώς ξεκινά ένα ακόμη φωτοβολταϊκό πάρκο στην περιοχή. Είμαστε υπέρ των έργων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά να γίνονται σε μέρη που δεν φέρνουν οικολογικές καταστροφές. Η Ελλάδα ευτυχώς έχει χώρους που μπορούν να γίνουν αυτά χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον αλλά όχι σε περιοχές τουριστικές που απαξιώνεται το περιβάλλον. 


Σήμερα στο δάσος της Ελαίας έγινε δενδροφύτευση. Δεν μπορεί από την μια να κάνουμε δενδροφυτεύεις και από την άλλη να εκχερσώνουμε το δάσος. Αυτά νομίζω ότι είναι λάθη που πρέπει να τα δει η Πολιτεία, γιατί από ό,τι πληροφορηθήκαμε, οι νόμοι επιτρέπουν να γίνουν αυτά τα πάρκα. Εμείς δεν έχουμε τίποτα με τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν. Αλλά το κράτος το ίδιο πρέπει να θεσπίσει άλλο νομικό πλαίσιο ώστε οι επενδύσεις αυτές να μην γίνονται σε περιοχές τουριστικά αναπτυσσόμενες, ούτε να προσβάλλουν το περιβάλλον και να το επιβαρύνουν. Το χωριό είναι ανάστατο και δικαίως, αλλά δυστυχώς τα χέρια μας είναι δεμένα. Πρέπει όμως να το δει η Πολιτεία γιατί διαφορετικά ο κόσμος οδηγείται σε ακραίες καταστάσεις".

Κ.Μπ.

Πηγή : eleutheria