Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

«Επίκουρος»: Έβαλαν το μεσσηνιακό λάδι στο πάνω ράφι 17 χωρών


Τρεις νέοι γεωπόνοι δεν πτοήθηκαν από τις αντίξοες συνθήκες, κυνήγησαν το όνειρό τους και δημιούργησαν την «Επίκουρος Βιολογικά Προϊόντα» στη Μεσσηνία. Σήμερα εξάγουν σε 17 χώρες, ενώ πρόσφατα το ελαιόλαδό τους βραβεύτηκε στην έκθεση βιολογικών προϊόντων στη Νυρεμβέργη. Η εταιρεία τους πήρε το 2ο βραβείο στο διαγωνισμό βιολογικού ελαιολάδου (ανάμεσα σε 100 προϊόντα που συμμετείχαν) για το Epikouros demeter βιοδυναμικής καλλιέργειας 500ml, ενώ κατέκτησε και τη 12η θέση με το Epikouros - βιολογικό ελαιόλαδο 500ml. Πρόκειται ίσως για το σημαντικότερο διαγωνισμό του κλάδου, γιατί λαμβάνουν μέρος όλα τα βιολογικά ελαιόλαδα που πωλούνται στην ευρωπαϊκή αγορά. Η συγκεκριμένη διάκριση, όμως, δεν ήρθε τυχαία, πίσω της κρύβεται μια προσπάθεια 18 ετών και ένα όραμα τριών νέων -σήμερα 40άρηδες-, οι οποίοι, παρά τις αντίξοες συνθήκες, κατάφεραν με επιμονή και σκληρή δουλειά να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

Η γνωριμία τους
Ήταν το 1995 όταν ο 23χρονος τότε Μιχάλης Μαγκουρίλος και οι 25χρονοι Νίκος Πλάτανος και Λάμπης Χριστόπουλος, έχοντας το πτυχίο του γεωπόνου στο χέρι, γνωρίζονται τυχαία. Οι κοινές απόψεις για τα θετικά της βιολογικής γεωργίας είναι αυτό που τους φέρνει κοντά και τους ωθεί να συνεργαστούν. «Ξεκινήσαμε», λέει ο Νίκος Πλάτανος, «το 1995 και έως το 1997 δουλεύαμε και οι τρεις μας ως γεωπόνοι-σύμβουλοι στη βιολογική γεωργία. Βρίσκαμε παραγωγούς σ' όλη την Ελλάδα και τους καθοδηγούσαμε για τα βήματα που έπρεπε να ακολουθήσουν για τη μετατροπή της καλλιέργειας από συμβατική σε βιολογική. Διανύσαμε αμέτρητα χιλιόμετρα για τη διάδοση της βιολογικής γεωργίας στη χώρα μας. Μία ακόμα πρωτοπόρος κίνησή μας ήταν, όταν, παράλληλα με τη βιολογική γεωργία, προχωρήσαμε, το 1995, και στη βιοδυναμική καλλιέργεια». 


Τα αποτελέσματα ήταν παραπάνω από εντυπωσιακά, αφού έως το 2000 πάνω από 800 παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα είχαν ξεκινήσει υπό τις οδηγίες τους το βιολογικό τρόπο καλλιέργειας. Ήδη από το 1998 τα πρώτα βιολογικά προϊόντα από τα οργανωμένα προγράμματα των παραγωγών, τους οποίους κατεύθυναν, εισέρχονται στις ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά και εξάγονται στις αγορές της Ευρώπης (κυρίως ελαιόλαδο, ελιές, εσπεριδοειδή, σταφύλια και ακτινίδια). Απόφαση-σταθμός στην πορεία τους αποτέλεσε η ίδρυση το 2002 της εταιρείας τους «Επίκουρος Βιολογικά Προϊόντα». Το 2006 προχωρούν ένα ακόμα βήμα αποφασίζοντας να δημιουργήσουν τη δική τους μονάδα τυποποίησης και επεξεργασίας και επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και στις επιτραπέζιες ελιές. Επιλέγουν 120 παραγωγούς ως μόνιμους συνεργάτες τους και σ’ ένα χώρο 11 στρεμμάτων έξω από την Καλαμάτα δημιούργησαν εγκαταστάσεις 1.700 τ.μ. Η επένδυσή τους άγγιξε τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ η μονάδα, η οποία τέθηκε σε λειτουργία το 2010, διαθέτει σήμερα 22 άτομα προσωπικό.

Οι πρώτες εξαγωγές
Όπως τονίζει ο Μιχάλης Μαγκουρίλος: «Στην αρχή εξήγαμε σε δύο χώρες μόνο, τη Γερμανία και την Ελβετία, και μέσα σε δύο χρόνια τις αυξήσαμε σε 17, προσθέτοντας τις Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο, Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Αυστρία, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Αυστραλία, Τσεχία, Λιθουανία, Λετονία, Λευκορωσία και Φινλανδία. Η εταιρεία μας πραγματοποιεί μόνο εξαγωγές και παράγει μόνο 100% βιολογικά προϊόντα. Έχουμε επικεντρωθεί στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, στις ελιές Καλαμών και στις πράσινες ελιές Αμφίσσης, ενώ ο κύκλος εργασιών μας το 2012 έκλεισε στα 3,7 εκατ. ευρώ». «Η συνεργασία μας», προσθέτει ο Λάμπης Χριστόπουλος, «με τους 120 παραγωγούς είναι σταθερή. Στην πλειοψηφία τους είναι νέοι άνθρωποι από 35 μέχρι 45 ετών. Εμείς μειώνουμε το κόστος της καλλιέργειάς τους με την ανακύκλωση. Χρησιμοποιούμε όλα τα φυτικά υπολείμματα του βιολογικού αγροκτήματος (κλαδιά, χορτάρια, φύλλα, βότανα), δημιουργούμε κομπόστ και επιτυγχάνουμε την επιθυμητή ισορροπία του οικοσυστήματος».

«Τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα έχουν πολύ καλό όνομα στο εξωτερικό και χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα», εξηγεί ο Νίκος Πλάτανος. «Στις εκθέσεις που πηγαίνουμε συναντάμε μεγάλο ενδιαφέρον πλέον και από τις αγορές της Ασίας, χώρες όπως η Μαλαισία, ακόμα και η Κίνα, η οποία τώρα ενημερώνεται για τα οφέλη του ελαιόλαδου, ξεκινούν σιγά σιγά να μας ζητούν προϊόντα». «Βέβαια», συνεχίζει ο Μιχάλης Μαγκουρίλος, «αν αποφασίσουν οι Κινέζοι να φάνε λάδι και ελιές, θα φυτευτεί και η τελευταία πέτρα στην Πελοπόννησο με ελαιόδεντρα. Οι εξαγωγές θα αποτελέσουν και το αντίδοτο στην κρίση. Ειδικά οι ελιές Καλαμών και γενικότερα οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές είναι μοναδικές, δεν έχουν ανταγωνιστή. Το μυστικό της επιτυχίας μας οφείλεται στους παραγωγούς-συνεργάτες μας, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια μας στήριξαν σε κάθε βήμα, αλλά και εκείνοι όμως με τη σειρά τους ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες μας σε ό,τι αφορά τη βιολογική καλλιέργεια».
ΠΗΓΗ: «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

Πηγή : tharros news