Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Νέο Πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ: Το βάρος στους Αγρότες

αιτήσεις τους μέχρι τις 24 Απριλίου

Ταβέρνες, εργαστήρια ζυμαρικών, ψωμιού, μπισκότων και μαρμελάδας, μικρές ποτοποιίες για ρακή ή τσίπουρο, παραδοσιακοί ξενώνες: Πρόκειται για μερικά μόνο από τα παραδείγματα επενδύσεων επαγγελματιών και νέων αγροτών που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το νέο πρόγραμμα του Άξονα 3 που προκήρυξε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΚΛΙΚ ΕΔΩ).

Όλα αυτά τα επενδυτικά σχέδια επιδοτούνται και από το γνωστό μας Leader 9 (Άξονας 4), αλλά από το νέο πρόγραμμα που εντάσσεται στον Άξονα 3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, μπορούν να επωφεληθούν μόνο επαγγελματίες αγρότες και νέοι γεωργοί.

Πρόκειται για τη συνέχεια του παλιού ΟΠΑΑΧ, που τώρα μεταμορφώνεται σε ένα διαφορετικό εργαλείο μόνο για αγρότες-κατοίκους της υπαίθρου που είτε θέλουν να διαφοροποιήσουν τη δραστηριότητά τους (επιδοτεί μέχρι και παραγωγή κεραμικών, χειροποίητων μαχαιριών, αλλά και κομμωτήρια), είτε να την επεκτείνουν με τη δημιουργία ενός μικρού εργαστηρίου μεταποίησης.

Επίσης, μπορούν να επωφεληθούν από τις συγκεκριμένες δράσεις και επιχειρήσεις κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων όλων των ειδών.

Στις τρεις προκηρύξεις των Μέτρων 311, 312 και 313 του Άξονα 3, που δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο, δίνεται προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων μέχρι τις 24 Απριλίου. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δουν πρώτα εάν η περιοχή τους εντάσσεται στις επιλέξιμες περιοχές για επιδότηση και στη συνέχεια να δουν τον κωδικό αριθμό δραστηριότητας που θέλουν να επενδύσουν.


Δικαιούχοι του Μέτρου 311 είναι:

● Φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι επαγγελματίες αγρότες, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών


● Νέοι Γεωργοί στα πλαίσια του καθεστώτος ενίσχυσης του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2007-2013.

Για τα Μέτρα 312 και 313 δικαιούχοι είναι όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι της υπαίθρου.


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: http://www.agrotikianaptixi.gr/index.php?op=Call&todo=List&is_private=1&reset=1
Πηγή : pelopsnews