Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Εκατοντάδες κρουαζιερόπλοια σε Γύθειο – Κατάκολο και στην Καλαμάτα «βαρκούλες αρμενίζουν»


312 κρουαζιερόπλοια σε Κατάκολο, 50 σε Γύθειο και 5… στην Καλαμάτα!


Την ώρα που τα λιμάνια Γυθείου Λακωνίας και, ιδίως, Κατάκολου Ηλείας προετοιμάζονται σοβαρά για την υποδοχή σημαντικού αριθμού κρουαζιερόπλοιων και τουριστών, στο λιμάνι της Καλαμάτας φορείς και παράγοντες κοιτάζουν «βαρκούλες να αρμενίζουν» και περιμένουν μήπως ο θεός του Ανέμου φέρει κανένα και σε εμάς!
Πώς αλλιώς να εκληφθεί το γεγονός ότι το μοναδικό λιμάνι στην Πελοπόννησο που δεν έχει αναπτύξει αυτόν τον τουριστικό τομέα είναι εκείνο της Καλαμάτας. Στο Γύθειο βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη έργα επέκτασης του λιμανιού, που φέτος περιμένει την άφιξη 50.000 τουριστών με κρουαζιερόπλοια.
Όσον αφορά, δε, στο Κατάκολο, τα νούμερα… ζαλίζουν! Το 2013 θα προσεγγίσουν το λιμάνι του 312 κρουαζιερόπλοια. Αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο μέσος όρος επιβατών κάθε κρουαζιεροπλοίου είναι 1.000 άτομα, τότε στο λιμάνι θα φτάσουν περίπου… δύο Μεσσηνίες!
Για παραζάλη, ωστόσο, είναι τα νούμερα για το λιμάνι της Καλαμάτας. Για τη φετινή τουριστική περίοδο, μέχρι στιγμής, έχει δηλωθεί η άφιξη 5 (ολόκληρων) κρουαζιεροπλοίων! Δηλαδή, όλη την περίοδο περιμένουμε τόσα κρουαζιερόπλοια όσα το Κατάκολο υποδέχτηκε το Γενάρη!

Καλαμάτα
Πέρυσι στο λιμάνι της Καλαμάτας έφτασαν από τον Απρίλιο έως και το Νοέμβριο, όλα κι όλα 12 κρουαζιερόπλοια με συνολικά 12.795 επιβάτες.
Για το 2013, μέχρι αυτή τη στιγμή επίσημα στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας δεν έχει δηλωθεί η άφιξη κανενός κρουαζιεροπλοίου. Ωστόσο, από το γραφείο του ναυτικού πράκτορα Ανδρέα Ζερβάκη, με το οποίο επικοινωνήσαμε, πληροφορηθήκαμε ότι έως τώρα έχει δηλωθεί η άφιξη τη θερινή περίοδο 5 κρουαζιερόπλοιων, με την πλειοψηφία αυτών να πραγματοποιούν ελληνικές κρουαζιέρες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, φέτος στην Καλαμάτα θα παρατηρηθεί μείωση στην άφιξη των κρουαζιερόπλοιων!

Κατάκολο
Πριν από λίγο καιρό το Λιμενικό Ταμείο της περιοχής εξέδωσε το πρόγραμμα με τα κρουαζιερόπλοια που θα φθάσουν το 2013 στο λιμάνι του Κατακόλου. Ο αριθμός τους; 312 στο σύνολο.
Βάσει του προγράμματος, τον Ιανουάριο έφτασαν τα πρώτα πέντε. Όσα, δηλαδή, περιμένουμε εμείς όλη τη θερινή περίοδο. Το Φεβρουάριο τέσσερα, ενώ το Μάρτιο αναμένεται άφιξη εννέα κρουαζιερόπλοιων. Μεγάλη αύξηση παρατηρείται κατά το μήνα Απρίλιο, οπότε στο λιμάνι θα καταπλεύσουν 27 και τον Μάιο συνολικά 35 κρουαζιερόπλοια. Τον Ιούνιο 33 κρουαζιερόπλοια, 40 τον Ιούλιο και 33 τον Αύγουστο.
Με 100 κρουαζιέρες θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για το Κατάκολο, καθώς 45 πλοία θα φτάσουν στο λιμάνι το Σεπτέμβριο και 55 τον Οκτώβριο. Τέλος, 23 κρουαζιέρες έχουν προγραμματιστεί για το Νοέμβριο του 2013 και τρεις για το Δεκέμβριο.

Γύθειο
Από την άλλη πλευρά, το Γύθειο ετοιμάζεται να υποδεχτεί για φέτος 50.000 τουρίστες με κρουαζιερόπλοια.
Πριν από λίγες ημέρες στην Αντιπεριφέρεια Λακωνίας πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με θέμα «Προγραμματισμός προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι Γυθείου».
Σκοπός της συνάντησης ήταν το σχέδιο υποδοχής των 50.000 και πλέον επιβατών που προβλέπεται να επισκεφθούν κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο τη Λακωνία με κρουαζιερόπλοια, με δεδομένο ότι υπάρχει εγκατεστημένο εργοτάξιο στο λιμένα Γυθείου για την εκτέλεση εργασιών επέκτασής του.
Μάλιστα, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα Τζανετέα δήλωσε ότι η αυξημένη ζήτηση του λιμανιού για τουρισμό κρουαζιέρας δικαιώνει την επιλογή να γίνουν επενδύσεις σε αυτό. Επιπροσθέτως, τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, εκτός του λιμένα Γυθείου, έχει προχωρήσει σε σημαντικά έργα υποδομής και πολιτισμού στην περιοχή του Γυθείου και της Μάνης, όπως οι βελτιώσεις του οδικού άξονα Γυθείου – Αρεόπολης – Γερολιμένα, η ολοκλήρωση της μελέτης του τουριστικού καταφυγίου Γυθείου, καθώς και η συντήρηση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Γυθείου.
Παράλληλα, προχθές από την Περιφέρεια ανακοινώθηκε η προώθηση μέσω ΣΔΙΤ της κατασκευή μεγάλης μαρίνας στη Μονεμβασιά.


Της Βίκυς Βετουλάκη
Πηγή : tharrosnews