Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Σε πολύ καλό κλίμα συνάντηση Νίκα με Τατούλη - Τέρμα στον αμίαντο, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η αντικατάσταση 57,6 χλμ. αγωγών ύδρευσης

Τη βούληση Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου Καλαμάτας για συνεργασία προς όφελος των πολιτών τόνισαν σήμερα, κατά την επίσκεψη του Περιφερειάρχη στο Δημαρχείο, ο Πέτρος Τατούλης και ο Παναγιώτης Νίκας. Ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου, τον Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Κώστα Τσαπόγα, επέδωσε στο Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και στον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Ανδρέα Καραγιάννη την απόφασή του, με την οποία εντάσσεται στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα - Πελοπόννησος - Ιόνιοι Νήσοι» του ΕΣΠΑ η αντικατάσταση 57.600 μέτρων αγωγών του δικτύου υδρεύσεως της Καλαμάτας, με σύγχρονους αγωγούς από πολυαιθυλένιο τρίτης γενιάς. Οι νέοι αγωγοί θα αντικαστήσουν σωλήνες από αμίαντο, υλικό επιβλαβές για την υγεία, που είχαν τοποθετηθεί τη δεκαετία του '60. Πρόκειται για έργο με δημόσια δαπάνη 3.935.000 ευρώ, ενώ η ίδια συμμετοχή της ΔΕΥΑΚ θα ανέλθει σε 764.000 ευρώ. Η χρονική διάρκεια υλοποίησης είναι 18 μήνες. Το έργο αυτό θα λειτουργήσει συμπληρωματικά ως προς ομοειδές έργο της ΔΕΥΑΚ, το οποίο ολοκληρώθηκε, ύψους 2,5 εκατ ευρώ.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας αναφέρθηκε στην άριστη πορεία εκτέλεσης και προγραμματισμού έργων στο Δήμο Καλαμάτας, με κοινοτική ή εθνική χρηματοδότηση, όπως το έργο προστασίας της ακτής στη Μικρή Μαντίνεια, η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας - Βασιλέως Γεωργίου στην Καλαμάτα («έργο κατά γενική εκτίμηση άρτιο και σωστό» το χαρακτήρισε ο Π. Νίκας), το έργο κατασκευής μεγάλου πεζοδρομίου στην οδό Φαρών, εκείνο της ανακατασκευής της οδού Κρήτης που ξεκινά, τα έργα ανάπλασης στο Ιστορικό Κέντρο που βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης, η μετασκευή του παλιού Νοσοκομείου σε νέο Δημαρχείο, καθώς και το έργο μετατροπής του κτηρίου της πρώην Καρδιολογικής Κλινικής σε Μονάδα Υγείας και Πρόνοιας, με εμβέλεια σε όλο το Νομό και διευρυμένο ωράριο λειτουργίας. Επίσης, έκανε λόγο για το ουσιαστικό και πολυσχιδές έργο που επιτελεί η ΔΕΥΑΚ («έχουμε μία χωρίς προηγούμενο κατασκευή έργων από τη ΔΕΥΑΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά), όπως το έργο ύδρευσης που ολοκληρώθηκε, η αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού και η επέκταση των δικτύων αποχέτευσης προς Θουρία, Μικρομάνη και Λαΐικα, το έργο επεξεργασίας της λυματολάσπης, καθώς και ο νέος αγωγός υδροδότησης Φ 800. Επίσης, ευχαρίστησε θερμά τον Περιφερειάρχη για τη συνεργασία και τις εντάξεις έργων.

Ο Π. Τατούλης, ανέλυσε τις θέσεις και δράσεις της Περιφέρειας και επέμεινε στην αναγκαιότητα συνεργασία αυτής και των Δήμων, για το καλό των πολιτών και της Πελοποννήσου. Εξέφρασε, δε, τη βούληση της Περιφέρειας για εξακολούθηση και ενδυνάμωση της συνεργασίας με το Δήμο Καλαμάτας, ιδιαιτέρως μέσω του ΠΕΠ του ΕΣΠΑ, το οποίο διαχειρίζεται. Ή συνεργασία αυτή συγκεφαλαιώνεται στην προαναφερθείσα απόφαση ένταξης στο ΕΣΠΑ της αντικατάστασης αγωγών υδρεύσεως από αμίαντο στην Καλαμάτα, στην ένταξη της ανακατασκευής του Δημοτικού Σταδίου Καλαμάτας («ως προπονητικού κέντρου», είπε ο Περιφερειάρχης), στην υπαγωγή σε κοινοτική χρηματοδότηση της μετασκευής της πρώην Καρδιολογικής Κλινικής σε Κέντρο Υγείας και Πρόνοιας παμμεσσηνιακής εμβέλειας, στην ένταξη στο ΕΣΠΑ της κατασκευής του κτηρίου του 8ου Δημοτικού Σχολείου και του 3ου Νηπιαγωγείου Καλαμάτας, καθώς και στην προγραμματική σύμβαση για τη λειτουργία του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, ενός Μεγάρου Τεχνών με εμβέλεια σε όλη τη νότια Πελοπόννησο όπως επεσήμανε ο Π. Νίκας. Η Περιφέρεια θα συμβάλει οικονομικά στην εύρυθμη λειτουργία του, αξιοποιώντας το και για το Διεθνές Φεστιβάλ Πελοποννήσου.

Αναμφίβολα, η συνεργασία περιλαμβάνει και τον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων, ζητήματος φλέγοντος για το οποίο ο Δήμος Καλαμάτας στηρίζει την προσπάθεια της Περιφέρειας για οριστική επίλυση μέσω του διαγωνισμού που αυτή έχει προκηρύξει, αγωνιά όμως και επισημαίνει την άμεση αναγκαιότητα υλοποίησης της ενδιάμεσης λύσης διαχείρισης.


Πηγή : best-tv