Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Μεσσηνία: Εκλογές στην αυτοδιοίκηση με καρεκλομαχία και ψηφοφόρους σε μάχες στους Δήμους

του ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΟΖΙΚΑ

ΝΤΕΡΜΠΙ για δυνατούς λύτες θα αποτελέσουν τον Μάιο του 2014 οι αυτοδιοικητικές εκλογές που σύμφωνα με τα νεώτερα δεδομένα για πρώτη φορά προσαρμόζονται στο Γερμανικό...μοντέλο με ξεχωριστές λίστες για Δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους.

Η απαγκίστρωση από στενά κομματικά όρια και οι υπόγειες πολιτικές διαδρομές χρισμάτων αλλά και παζαριών για την καρέκλα θα αποτελέσουν εν δυνάμει παρελθόν καθώς οι ψηφοφόροι πλέον δεν λειτουργούν στη λογική της... μάζας ακολουθώντας τυφλά τους πολιτικούς ταγούς των κομμάτων που πολλές φορές είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Στη λογική αυτή ας δούμε πως αποτυπώνεται στο προεκλογικό σκηνικό στη Μεσσηνία με πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν.

Στη ΚΑΛΑΜΑΤΑ που ως πρωτεύουσα διατηρεί τα ηνία δεν άνοιξε πλήρως τα χαρτιά του ο νυν Δήμαρχος κ. Νίκας που θα αποφασίσει με βάση τα νέα δεδομένα να συνεκτιμήσει τη δυναμική της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Ως φρέσκο πρόσωπο θεωρείται ήδη η παρουσία του κ. Μαργέλη που έχει διαμορφώσει ιδεολογική πλατφόρμα για την διοίκηση του Δήμου αλλά και των προσώπων που θα την απαρτίζουν. Υποψήφιος σίγουρα θεωρείται ο Θεόδωρος Μπρεδήμας ενώ διερευνητική παραμένει η στάση του κ. Μπεχράκη με βάση τις νέες ισορροπίες αλλά και τις τάσεις των πολιτών που θεωρούνται... ενεργοί.

Δεν αποκλείεται πάντως να έχουμε νέα πρόσωπα που θα συνδιαμορφώσουν το νέο πολιτικό σκηνικό ως σύμβουλοι. Στη ΤΡΙΦΥΛΙΑ ως δεύτερος πληθυσμιακά Δήμος δεν υπάρχει ξεκάθαρη τάση πέρα από τις διερευνητικές ματιές στο φάσμα των ψηφοφόρων. Θεωρείται ωστόσο σαφές ότι δεν αποκλείεται να διεκδικήσει εκ νέου εφόσον βγουν...τα κουκιά ο νύν Δήμαρχος κ. Κόλλιας.

Η φημολογία για συνδυασμό από την πλευρά του πρώην Δημάρχου Φιλιατρών κ. Ξύγκα δεν επιβεβαιώνεται αλλά ούτε διαψεύδεται εφόσον όμως ισχύσει το σενάριο του κ. Δράκου τότε είναι σίγουρο ότι θα καθορίσουν κοινή πορεία. Εξάλλου η αρθρογραφία Ξύγκα παλιότερα και η δυναμική εμφάνιση Δράκου σηματοδοτεί νέα εποχή καθώς ο κ. Δράκος μάλλον δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την Περιφέρεια αλλά δεν αποκλείεται να αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή όπως λέει στενό του περιβάλλον.

Άγνωστο παραμένει προς το παρόν αν ο επόμενος Δήμαρχος προέλθει από... Γαργαλιάνους μεριά καθώς θετικά σχόλια συγκεντρώνει μια πιθανή κάθοδος Κατσίβελα προς το Δεκέμβριο για το Δήμο ή μια ενεργή παρουσία εκ των Αντιδημάρχων από την Τριφυλιακή πόλη όπως του κ. Ανδρινόπουλου ή Κατσούλα.

Όμως πρέπει να υπολογιστεί η έξοδος προς τη πολιτική εκ νέου του πρώην Δημάρχου Αετού κ. Δριμή αλλά και ενός ακόμα προσώπου που ετοιμάζει την ενεργή παρουσία σε λίγο καιρός προερχόμενος από το χώρο της αγοράς. Στην ΠΥΛΟ θεωρείται δεδομένη η εκ νέου κάθοδος του κ. Καφαντάρη που φαίνεται ότι θα έχει την βοήθεια του συντοπίτη του κ. Σαμαρά καθώς έχει πρόσβαση στο κομματικό μηχανισμό και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της... Συγγρού για πολύ καιρό. Στη ΜΕΣΣΗΝΗ το πετυχημένο μοντέλο διοίκησης θέλει να συνεχίσει ο κ. Αναστασόπουλος που αναζητεί αντίπαλο για τις επόμενες εκλογές καθώς οι τάσεις από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης δεν έχουν οριοθετηθεί σε συγκεκριμένο βαθμό εδώ και μέρες.

Τέλος στην ΟΙΧΑΛΙΑ παρά το εσωτερικό πρόβλημα του νυν Δημάρχου κ. Μπάμη φαίνεται ότι επανέρχεται στο προσκήνιο η υποψηφιότητα της κα Αλειφέρη αλλά δεν αποκλείεται και εκείνη του Σωτήρη Παναγιωτόπουλου που έλκει από την περιοχή την καταγωγή και θέλει να διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό σκηνικό.

Αντίπαλος από άλλους χώρους δεν αποκλείεται να είναι γνωστό αυτοδιοικητικό στέλεχος ενώ έχει ακουστεί μέχρι και το όνομα του κ. Αλευρά ο οποίος όμως στη νέα κάθοδο Τατούλη που θεωρείται δεδομένη θα θέλει να χρησιμοποιήσει εκ νέου αλλά φημολογείται ότι ο Περιφερειάρχης θα προβεί σε ριζικές αλλαγές του χρόνου.

Το κρίσιμο μέλλον του διαλυμένου Καλλικράτη θα είναι οδυνηρό για το μέλλον οπότε τα αποτελέσματα θα δημιουργήσουν άλλες δυναμικές με μωσαϊκό αποχρώσεων στα νέα Δημοτικά συμβούλια.

Τα δεδομένα πάντως είναι ανοικτά ως το φθινόπωρο...


Πηγή : filiatra net