Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Φουντώνουν οι αντιδράσεις και η ανησυχία για το φεστιβάλ της Χρυσής Αυγής στην Καλαμάτα

ΣΥΣΣΩΜΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΖΗΤΑΕΙ

Από προβληματισμό και ανησυχία μέχρι έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση πραγματοποίησης πανελλαδικού φεστιβάλ της Χρυσής Αυγής στην Καλαμάτα, επί της επετείου του πραξικοπήματος του Μεταξά. Σύσσωμη η αντιπολίτευση, και οι τέσσερις παρατάξεις, με αίτημά τους προς…

…τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρη Πολίτη, ζητούν το θέμα να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη, προκειμένου να αναπτύξουν τις απόψεις τους. Να αποτραπεί η πραγματοποίηση του φεστιβάλ ζητούν ξεκάθαρα η «Λαϊκή Συσπείρωση» (Νίκος Διασάκος) και το «Δίκτυο» (Σταμάτης Μπεχράκης), ενώ η «Αλλαγή» (Θόδωρος Μπρεδήμας) και η «Πρωτοπορία» (Νίκος Φωτέας) δεν έχουν ανακοινώσει τις θέσεις τους, συμμετέχουν όμως στο κοινό αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι η Αντιρατσιστική Κίνηση Καλαμάτας έχει καλέσει Σωματεία, Συλλόγους, συλλογικότητες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αίτημα την αποτροπή του Φεστιβάλ. Το θέμα έχει ξανασυζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, με αφορμή πρόταση του Νίκου Διασάκου, όμως ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, στην απάντησή του αναφέρθηκε στους «αριστερούς σχηματισμούς» που είπε ότι προσβάλουν την εικόνα της πόλης, με τα «λιόπανα» των εκδηλώσεών τους που τα αφήνουν αμάζευτα.

Ανακοινώσεις για το ζήτημα εξέδωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Διασάκος, Τάσος Νιάρχος και Κώστας Μιχαλόπουλος, καθώς και το «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών».

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Στην ανακοίνωσή τους οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημειώνουν: «Στις 3 και 4 Αυγούστου 2013, με βάση τις ανακοινώσεις της ΤΟ Μεσσηνίας της Χρυσής Αυγής, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα στο Πάρκο του Λιμενικού, το Πανελλήνιο Φεστιβάλ της ναζιστικής – φασιστικής – τραμπούκικης οργάνωσης, που, όπως τονίζεται, θα είναι αφιερωμένο στον 4αυγουστιανό δικτάτορα, υποστηρικτή της φασιστικής ιδεολογίας και του Χίτλερ, Ι. Μεταξά. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ, που είναι προκλητικό για κάθε προοδευτικό άνθρωπο, για το λαό της Καλαμάτας και όλης της Ελλάδας, πραγματοποιείται με την άδεια του Λιμενικού Ταμείου και την έγκριση της απόφασής του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

Πρόκειται για ενέργεια που και μόνο η εξαγγελία της αποτελεί πρόκληση για τα χιλιάδες θύματα και νεκρούς της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα, στην περίοδο της κατοχής (1941-44). Αποτελεί πρόκληση για τους εκτελεσμένους στο στρατόπεδο της Καλαμάτας, στο Νέδοντα, στην Μεγαλόπολη, στα Καλάβρυτα κ.α. Αποτελεί πρόκληση για τις οικογένειες των εκτελεσθέντων και κατατρεγμένων από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και των ντόπιων συνεργατών τους στη Μεσσηνία και σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμάτας καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο και κάθε σύμβουλο ξεχωριστά να αναλάβει ευθύνη, να μην συμβάλει να βρίσκουν απήχηση σήμερα οι υμνητές του Χίτλερ, οι υμνητές των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, όταν μάλιστα στη χώρα μας και στο νομό μας χιλιάδες ήταν τα θύματά τους. Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να καταδικάσει την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ της Χρυσής Αυγής, με την απόφασή του να συμβάλει στην ακύρωσή του. Καλούμε ταυτόχρονα τη Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, να πάρουν πίσω τις άδειες που έδωσαν για την υλοποίηση του φεστιβάλ των σύγχρονων απογόνων των ναζιστών και του δικτάτορα Μεταξά. Καλούμε τον Πρόεδρο του ΔΣ Καλαμάτας και την Δημοτική Αρχή να εντάξουν το θέμα στην ημερήσια διάταξη του επόμενου ΔΣ. Καλούμε τις Παρατάξεις των μειοψηφιών του ΔΣ Καλαμάτας να στηρίξουν το αίτημά μας να ενταχθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη του επόμενου ΔΣ».

ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Από την πλευρά του το «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας» σημειώνει: «Με αφορμή το γεγονός της διοργάνωσης πανελλαδικού φεστιβάλ στην Καλαμάτα από τη Χρυσή Αυγή προς τιμήν της φασιστικής δικτατορίας του Μεταξά στο Πάρκο Λιμενικού 3 και 4 Αυγούστου, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών ζητά μαζί με τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου την εισαγωγή του θέματος προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης. Η διεξαγωγή ενός τέτοιου φεστιβάλ προφανώς προσβάλει τη διαχρονική εναντίωση των Ελλήνων στη διαφορετικότητα, στο φασισμό, το ναζισμό και την κατάργηση της δημοκρατίας στο τόπο μας. Κρίνουμε ως ανησυχητική αυτή την κατάσταση για την ομαλή λειτουργία της πόλης μας κατά τη καλοκαιρινή περίοδο μεγάλης τουριστικής κίνησης.

Με τη συγκέντρωση και παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων που θα βρίσκονται στη περιοχή κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και της διεξαγωγής του φεστιβάλ εκτιμούμε ότι θα δημιουργηθούν σειρά προβλημάτων. Αποτέλεσμα των προηγούμενων θα είναι η μετατροπή του λιμανιού της πόλης σε πανελλαδικό σημείο έντασης λόγω των αντιλήψεων για τη βία που έχει αυτό το φεστιβάλ.

Ειδικότερα πιστεύουμε ένα τέτοιο φεστιβάλ:

  • Καταγράφει την περιοχή του Δήμου ως χώρο προβολής φασιστικών αντιλήψεων, εκδηλώσεων και βίας.
  • Γίνεται σε μια περιοχή φορτισμένη με την τοπική ιστορική μνήμη, με μαρτυρικές θυσίες από την τοπική κοινωνία κατά της Μεταξικής δικτατορίας, του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της Γερμανικής Κατοχής και του Ναζισμού.
  • Ακυρώνει τη μακροχρόνια προσπάθειά μας ως τοπικής κοινωνίας να καταγράφεται διαρκώς σε διεθνές επίπεδο ως φιλόξενη περιοχή των τεχνών, του πολιτισμού, της διαφορετικότητας, της πολυπολιτισμικότητας και της φιλοξενίας.
  • Αποτελεί δυσφήμιση για τον τουρισμό της πόλης, προβάλλοντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο φασιστικά δόγματα και αντιλήψεις. Επειδή θεωρούμε ότι η διεξαγωγή αυτού του φεστιβάλ προβάλλει την κατάργηση της δημοκρατίας με την εξύμνηση της δικτατορίας του Μεταξά προσβάλει το σύνολο των πολιτών του Δήμου.

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για κλιμάκωση, ανεξέλεγκτων και απρόκλητων πράξεων βίας στο δήμο μας. Ανάλογες ενέργειες είχαμε από τη συγκεκριμένη οργάνωση, όπως αυτή προσπάθεια με την οποία επιχείρησε να διακόψει την ειρηνική πορεία συμπολιτών μας. Ενέργεια που έγινε συμβολικά ακριβώς μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης εντελώς απρόκλητα. Ειδικά θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι στην περιοχή που σχεδιάζεται η διεξαγωγή του φεστιβάλ είναι φορτισμένη με συλλογικές ιστορικές μνήμες και βιώματα και κατά επακόλουθο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εδραιωμένες δημοκρατικές αντιλήψεις στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών του δήμου μας.

Στη περιοχή του λιμανιού υπάρχουν δύο σημαντικά μνημεία μνήμης τοπικών ιστορικών γεγονότων. Το ένα στο πάρκο του ΟΣΕ που αποδίδει φόρο τιμής προς όσους πολέμησαν στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τους πεσόντες, Έλληνες, Βρετανούς, Νεοζηλανδούς, Αυστραλούς, Γιουγκοσλάβους και Κύπριους, οι οποίοι αντιμετώπισαν τις επελαύνουσες δυνάμεις του Άξονα, με επίκεντρο των συγκρούσεων το λιμάνι της πόλης μας. Και το δεύτερο μνημείο που υπάρχει είναι αυτό των δολοφονημένων λιμενεργατών της Καλαμάτας. Επισημαίνουμε το γεγονός ότι όλες οι κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων της εργατικής πρωτομαγιάς όλων των διοργανωτών καταλήγουν σε ένα από αυτά τα δύο μνημεία.

Γι αυτό ζητάμε να συζητηθεί ως πρώτο θέμα της ερχόμενης συνεδρίασης με πρόσκληση μαζικών φορέων της πόλης για την έκφραση των απόψεων τους και τη λήψη σχετικής απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο επί αυτού του θέματος».


Πηγή : kalamata journal