Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Καλή χρονιά για την πατάτα της Καλαμάτας και της Μεσσήνης

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Π.ΑΛΕΥΡΑ

Από καλά έως πολύ καλά πάει φέτος η πατάτα στην Καλαμάτα και τη Μεσσήνη. Ο καλός καιρός ευνόησε ώστε η παραγωγή να είναι αυξημένη και ποιοτική, ενώ αυτή την περίοδο δεν βγαίνει αλλού πατάτα με αποτέλεσμα να διατηρούνται και οι τιμές σε καλό επίπεδο. Τα πατατοχώραφα επισκέφθηκε ο Παναγιώτης Αλευράς…

Μέχρι τώρα έχει γίνει η συγκομιδή του 45 με 50% της παραγωγής, έχουν μαζευτεί δηλαδή περίπου 12.000 τόνοι ενώ το σύνολο της παραγωγής αναμένεται ότι θα φτάσει τους 25.000 τόνους. Όπως σημειώνεται σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε για την επίσκεψη του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά στα πατατοχώραφα, «γενικά η φετινή είναι μια πολύ καλή χρονιά για τη μεσσηνιακή πατάτα. Το προϊόν είναι άριστης ποιότητας και σ’ αυτό έπαιξαν ρόλο οι ιδανικές για την καλλιέργεια καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, οι κατάλληλοι και στοχευμένοι χειρισμοί εκ μέρους των παραγωγών και η καλή συνεργασία τους με τις αρμόδιες υπηρεσιακές μονάδες της Π.Ε Μεσσηνίας. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα ο κ. Αλευράς στη σημασία της καθημερινής παρουσίας αρμοδίων γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας στα πατατοχώραφα και στα τυποποιητήρια, καθώς στη σημασία εφαρμογής του συστηματικού φυτοϋγειονομικού και ποιοτικού ελέγχου, με την ευθύνη της ανωτέρω Υπηρεσίας.

O κ. Αλευράς παρατήρησε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση του προϊόντος, η οποία εν μέρει αποδίδεται και στις περιορισμένες εισαγωγές πατάτας, κυρίως από τρίτες χώρες, λόγω της ανόδου της τιμής παραγωγού στις χώρες αυτές, κάτι που αποδυνάμωσε το κίνητρο εισαγωγής. Παρ’ όλα αυτά, τόνισε ότι έχει δοθεί αυστηρή εντολή στο «Μικτό Κλιμάκιο Ελέγχου» για εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά, για την προστασία του προϊόντος και κυρίως του εισοδήματος του παραγωγού. Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η διαμορφούμενη, ευοίωνη προοπτική για την εμπορία του προϊόντος κατά τη φετινή περίοδο, θα αποτελέσει και ένα κίνητρο για την επέκταση της καλλιέργειας. Τόνισε δε ότι «πιστεύουμε ότι του χρόνου τα καλλιεργούμενα στρέμματα θα είναι περισσότερα. Στόχος πρέπει να είναι η καλλιέργεια να επανακάμψει, φθάνοντας τα 12.000 στρέμματα που είχαμε πριν 7-8 χρόνια, επ’ ωφελεία τόσο της απασχόλησης, όσο και του γεωργικού εισοδήματος».


Πηγή : kalamata journal