Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Η απόφαση κατάχωσης ενός σημαντικού μέρους της αρχαίας πόλης (Κυπαρισσίας), μας γεμίζει αγανάχτηση και πικρία

Πρόσφατα μια ομάδα πολιτών αποφάσισε την συγκρότηση της Ομάδας Προστασίας και Ανάδειξης Αρχαιολογικών Χώρων Τριφυλίας. Αφορμή για αυτό έδωσε η απόφαση κατάχωσης των Αρχαίων που ανασκάφτηκαν το 2010 στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, εντός του κηρυγμένου Αρχαιολογικού χώρου της πόλης. Τότε είχαν αποκαλυφθεί κτήρια των Ελληνιστικών, Ρωμαϊκών και Βυζαντινών χρόνων της Αρχαίας Κυπαρισσίας, που απέδωσαν μάλιστα πλούσια κινητά ευρήματα.

” Η απόφαση κατάχωσης ενός σημαντικού μέρους της αρχαίας πόλης μας γεμίζει αγανάχτηση και πικρία. Το να συνεχίσουμε να μένουμε αμέτοχοι και αδρανείς απέναντι σε αυτήν την κατάσταση δεν μας καθιστά άξιους της μακραίωνης και ένδοξης ιστορίας της πόλης μας. Μιας πόλης, που ενώ είναι από τις αρχαιότερες του Δυτικού πολιτισμού, δεν έχει να επιδείξει έναν αξιόλογο αρχαιολογικό χώρο ή ένα αρχαιολογικό μουσείο.” Σκοπός της ομάδας είναι η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και η κατάθεση προτάσεων για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και των αρχαιολογικών χώρων της Κυπαρισσίας και Τριφυλίας.

” Κυριότερη πρότασή μας είναι η συνέχιση των ανασκαφών για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στο λιμάνι αλλά και η επέκταση των ανασκαφών ώς την θέση “Μούσγα”, που θα αποκάλυπταν έτσι μεγάλο μέρος της Αρχαίας Κυπαρισσίας και δημιουργόντας παράλληλα ένα ενιαίο αρχαιολογικό πάρκο, στην κατά τ΄άλλα απαξιωμένη περιοχή.

Ένα τέτοιο έργο πνοής θα αναβάθμιζε την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα καθιστούσε την Κυπαρισσία πόλο έλξης επισκεπτών και θα αναζοωγονούσε την τοπική οικονομία”.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο της ομάδας: http://archaiatrifylia.blogspot.gr/

αλλά και στη σελίδα της στο Facebook όπου μπορείτε να ενημερώνεστε για την ομάδα αλλά και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Τριφυλίας: https://www.facebook.com/groups/arhaiakyparissia/


Πηγή : kopanaki news