Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Κέντρο υγείας Γαργαλιάνων - ημέρα προληπτικής ιατρικής

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ –ΑΝΟΙΑ ALZHEIMER 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Η άνοια είναι μια από τις πιο συνήθεις νευρολογικές διαταραχές παγκοσμίως και επηρεάζει άτομα όλων των κοινωνικό-οικονομικών τάξεων.

Παρά τις επιστημονικές εξελίξεις, τα άτομα με άνοια παραμένουν υποδιαγνωσμένα, με αποτέλεσμα να μη γίνεται πρώιμη έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής, η οποία θα μπορούσε να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου. Οι επιπτώσεις της άνοιας είναι ποικίλες και αφορούν τόσο τον ίδιο τον ασθενή όσο και το περιβάλλον που αναλαμβάνει τη φροντίδα του. Γνωρίζοντας τα παραπάνω αλλά και στα πλαίσια της προσπάθειας για ουσιαστική πρωτοβάθμια περίθαλψη και φροντίδα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε πως στο Κ.Υ. Γαργαλιάνων έχουν προγραμματιστεί μετρήσεις μνήμης με σκοπό την ενημέρωση, την έγκαιρη διάγνωση και φυσικά έγκαιρη έναρξη φαρμακευτικής αγωγής.

Τα τεστ μνήμης θα βασιστούν σε ένα ευρέως διαδεδομένο αλλά προπάντων αξιόπιστο ερωτηματολόγιο αξιολόγησης γνωστικών λειτουργιών, που ονομάζεται MMSE test ή αλλιώς MINI MENTAL STATE EXAMINATION. Πιο συγκεκριμένα μέσα από το MMSE test εξετάζονται ο προσανατολισμός στο χώρο και το χρόνο, η ικανότητα προσοχής – συγκέντρωσης, πράξεις, άμεση και πρόσφατη μνήμη, γλώσσα, ικανότητα εκτέλεσης προφορικής και γραπτής εντολής, η γραφή και η αντιγραφή. Για την καλύτερη και ομαλή διεξαγωγή των μετρήσεων μνήμης παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του Κ.Υ. Γαργαλιάνων προκειμένου να κλείσουν το ραντεβού τους από 10 -12 πρωί.

Η συμμετοχή των συμπολιτών μας και το αγκάλιασμα τέτοιων ενεργειών είναι ικανό να δημιουργήσει ένα κύμα προληπτικής ιατρικής και να μας δώσει κουράγιο και δύναμη, έτσι ώστε να συνεχίσουμε και να επεκτείνουμε τέτοιου είδους ενέργειες και σε άλλες κατηγορίες νοσημάτων, όπως υπέρταση, διαβήτης, ΧΑΠ, προκειμένου να παρέχουμε κάθε δυνατή στήριξη προς αυτούς. Σε περίπτωση μεγάλου όγκου συμμετοχών εξετάζεται το ενδεχόμενο να διενεργηθούν μετρήσεις μνήμης και σε επόμενες ημέρες που θα ανακοινωθεί.

Η Εξέταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ινστιτούτου Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων.

Ο Διευθυντής
Τζωρτζίνης Αλέξανδρος


Πηγή : filiatra net