Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Επίσκεψη Αντιπεριφερειάρχη στους παραγωγούς φιστικιού στο Μπουρνιά

Την περιοχή Μπουρνιά Καλαμάτας, όπου ξεκίνησε η συγκομιδή φιστικιού επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συν/σμού Καλαμάτας Μιχάλη Αντωνόπουλο και συνάντησαν παραγωγούς της περιοχής.

Τέθηκαν από τους παραγωγούς τα μεγάλα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας με αιχμή το υψηλό κόστος παραγωγής και τη δομή διακίνησης και εμπορίας του προϊόντος. Εξέφρασαν την άποψη ότι η καλλιέργεια του φιστικιού τη φετινή χρονιά εξελίχθηκε αρκετά καλά με σημαντικές αποδόσεις και θεωρούν ότι για να εξασφαλίζουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα πρέπει η τιμή να ξεπεράσει το 1,20 € το κιλό. Ο κ. Αλευράς ανέφερε ότι κατανοεί την αγωνία των παραγωγών και ζει μαζί τους τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και θεωρεί ότι το μεγαλύτερο “αγκάθι” της ελληνικής γεωργίας είναι η στρεβλή λειτουργία της αγοράς.

Για τον σκοπό αυτό η Περιφέρεια Πελοποννήσου προωθεί τη δημιουργία Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων, ώστε να μειωθεί η ψαλίδα μεταξύ τιμής παραγωγού – καταναλωτή. Παράλληλα ανέφερε ότι προωθείται η συμβολαιακή γεωργία και τόνισε στον Πρόεδρο ότι το φιστίκι είναι ένα προϊόν που προσφέρεται για διακίνηση και εμπορία με δεσμευμένα συμβόλαια. Τόνισε επίσης ότι επειδή η καλλιέργεια φιστικιού έχει μακρά παράδοση στην περιοχή, πρέπει να γίνει μελέτη και να κατοχυρωθεί ως προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (Π.Γ.Ε.), ώστε να αποκτήσει ταυτότητα το προϊόν και συνεπώς ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Από την πλευρά του ο κ. Αντωνόπουλος συμφώνησε ότι ο Συνεταιρισμός θα προχωρήσει για τη σύνταξη σχετικής μελέτης, γιατί θεωρείται σημαντικό πλεονέκτημα η κατοχύρωση για το φιστίκι ως προϊόν Π.Γ.Ε. Παράλληλα ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη για το ενδιαφέρον του και τόνισε ότι θα έχουν διαρκώς συνεργασία για την επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα.

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη


Πηγή : Δελτίο τύπου