Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Ενδιαφέρον για έκθεση του CERN στην Καλαμάτα

Ενδιαφέρον για την ίδρυση μόνιμης εκπαιδευτικής έκθεσης του CERN στην Καλαμάτα υπάρχει το τελευταίο διάστημα. Από ό,τι μαθαίνουμε μάλιστα από τις επαφές που ήδη έχει κάνει ο δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του παραρτήματος Μεσσηνίας της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών Βασίλης Δικαιουλάκος, ως βασικός συντονιστής αυτής της προσπάθειας, εκπρόσωποι του CERN έχουν δει με καλό μάτι αυτή την προοπτική.

Σύντομα στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα αναμένεται να βρεθεί υψηλόβαθμο στέλεχος του CERN για να διαπιστώσει και από κοντά τα περιθώρια συνεργασίας. Για το σκοπό αυτό μάλιστα αναμένεται να έχει συνάντηση και με το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα. Ως τότε πάντως η πόλη θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά ενέργειες για να προετοιμάσει το έδαφος. Οπως έχει αναφέρει σε σχετικό του άρθρο ο κ. Δικαιουλάκος παρουσιάζοντας τότε την πρόταση, Δήμος Καλαμάτας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα πρέπει συντονισμένα να προχωρήσουν στην εκπόνηση ενός σχεδίου για να έρθει σε πρώτη φάση η κινητή έκθεση του CERN στην Καλαμάτα, ως προπομπός της μόνιμης.

«Η έκθεση αυτή θα είναι πολλαπλώς χρήσιμη μιας και θα παρουσιάζει σε μαθητές, καθηγητές όλων των βαθμίδων, φοιτητές, αλλά και στο ευρύ κοινό, τα τρέχοντα αποτελέσματα των ερευνητικών έργων -και μάλιστα online- που γίνονται στο κέντρο από την αφρόκρεμα των επιστημών του κόσμου.

Επίσης επιστήμονες από το CERN θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν για μικρά διαστήματα στην πόλη μας. Ακόμα το καλοκαίρι θα διοργανώνονται θερινά σχολεία τα οποία θα φιλοξενούν επιστήμονες υψηλού κύρους από όλο τον κόσμο και στα οποία θα μπορούσε να υπάρχει ενεργός ρόλος για το Πανεπιστήμιο αλλά και το Δήμο Καλαμάτας, με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία. Τέλος η μόνιμη έκθεση θα μπορούσε να συνδεθεί με τους άλλους δυο επιστημονικούς πυλώνες στο Νομό Μεσσηνίας, που είναι το πείραμα "Νέστωρ" για την ανίχνευση νετρίνων (αστροφυσική) και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών με τους πλωτούς μετρητικούς σταθμούς», κατέληγε στο σχετικό του άρθρο στην “Ε” ο κ. Δικαιουλάκος.

Δ.Πλ.


Πηγή : eleutheria online