Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Εμπόδια στην τουριστική ανάπτυξη της Καλαμάτας

Η μικρή τουριστική περίοδος και οι λίγες κλίνες στην Καλαμάτα αποτελούν εμπόδιο για την περαιτέρω αύξηση του τουριστικού εισοδήματος, πλην όμως οι άρχοντες της Μεσσηνίας ασχολούνται με τα δύο αυτά θέματα μόνο όταν μιλούν σε... εσπερίδες για την ανάπτυξη του νομού.

Τα δύο αυτά σημαντικά εμπόδια μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστά μόνο στους παροικούντες την τουριστική Ιερουσαλήμ, καθώς η Μεσσηνία δεν ήταν ποτέ καταξιωμένος τουριστικός προορισμός. Ομως η λειτουργία της Costa Navarino και ο νέος αυτοκινητόδρομος Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα έφεραν φέτος το καλοκαίρι περισσότερους επισκέπτες στο νομό. Η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών αφενός ήταν ορατή διά γυμνού οφθαλμού σε όλους τους Μεσσήνιους και αφετέρου ανέδειξε τα δύο εμπόδια της τουριστικής ανάπτυξης στα οποία αναφερόμαστε. Πιο συγκεκριμένα, πολλοί επισκέπτες έψαχναν -ιδίως τα Σαββατοκύριακα- για ένα δωμάτιο στα ξενοδοχεία της Καλαμάτας, αλλά δεν έβρισκαν επειδή όλα ήταν ήδη κλεισμένα. Ετσι πολλοί άλλαξαν προορισμό και κατευθύνθηκαν σε άλλες πόλεις, όπως π.χ. το Ναύπλιο που διαθέτει εδώ και πολλά χρόνια τις αναγκαίες ξενοδοχειακές υποδομές.

Η έλλειψη κλινών στη Καλαμάτα είναι τόσο μεγάλη, ώστε δεν θα μας κάνει εντύπωση αν σε λίγο διαπιστώσουμε ότι οι καλεσμένοι των γάμων της Μεσσηνίας αναγκάζονται να μείνουν σε ξενοδοχεία της... Τρίπολης. Το σίγουρο είναι ότι η αναζήτηση ξενοδοχείου στην Καλαμάτα εξελίσσεται σε... κυνήγι του θησαυρού - και αν δεν βρεθεί σύντομα λύση υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ανυπολόγιστη και ανεπανόρθωτη βλάβη στο τουριστικό προϊόν του νομού. Το δεύτερο εμπόδιο, που έγινε επίσης ορατό διά γυμνού οφθαλμού και φέτος το καλοκαίρι, είναι η μικρή τουριστική σεζόν. Οπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έτσι και στη Μεσσηνία οι επισκέπτες έρχονται από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 20 Αυγούστου και μετά... εξαφανίζονται. Είναι όμως αυτονόητο -ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι- ότι με τόσο μικρή σεζόν είναι αδύνατον να συντηρηθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις, και ειδικότερα αυτές που έχουν δανεικά κεφάλαια κίνησης: Αν δεν επιμηκυνθεί η τουριστική σεζόν, όλες αυτές οι επιχειρήσεις είτε θα βάλουν λουκέτο είτε θα ενοικιαστούν αντί πινακίου φακής στους τουρ-οπερέιτορ.

Δυστυχώς όμως, οι τοπικοί άρχοντες και οι πολιτικοί εξακολουθούν να λειτουργούν όπως τότε που η Μεσσηνία δεν ήταν τουριστικός προορισμός. Ετσι, για παράδειγμα, στριμώχνουν όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις - ακόμα και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας - μέσα στη μικρή τουριστική σεζόν, με συνέπεια τις υπόλοιπες εποχές ο επισκέπτης να βλέπει απλώς άδεια χωριά και... νεκρή φύση. Παράλληλα, κανένας φορέας δεν μελετά τη δυνατότητα μετατροπής των ανοίκιαστων διαμερισμάτων της Καλαμάτας σε τουριστικούς ξενώνες, που θα καλύψουν το έλλειμμα των ξενοδοχειακών κλινών. Με λίγα λόγια, παραμένει ζητούμενο ποιος θα ασχοληθεί σοβαρά με το τουριστικό προϊόν και -κυρίως- ποιος θα άρει τα εμπόδια που στερούν σημαντικά έσοδα από τη Μεσσηνία κι απειλούν ανοιχτά το μέλλον της.

Θ.Λ.


Πηγή : eleutheria online