Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Ετοιμάζονται τα γεωτρύπανα στο Ιόνιο Πέλαγος


Εξελίξεις πιθανότατα μέσα στο μήνα θα έχουμε στους πρώτους διαγωνισμούς open door για την έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου σε τρεις περιοχές σε Ιωάννινα, Κατάκολο και Πατραϊκό.
Πρόκειται για τους διαγωνισμούς που ανοίγουν εκ νέου την αγορά υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ που επικαλείται το defencenet.gr είναι θέμα ημερών να υπάρξουν εξελίξεις στους διαγωνισμούς του open door που βρίσκεται στο τελικό στάδιο.
Σύμφωνα με τη διαδικασία η αρμόδια 17μελής επιτροπή αναμένεται
να επιλέξει τις προσφορές εκείνες που πληρούν τις προϋποθέσεις και τους όρους του διαγωνισμού, ενώ η τελική εισήγηση και οι αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τη γνωμοδότηση θα τεθούν υπόψη του πρωθυπουργού, ενώ θα υπάρξει αρμόδια ενημέρωση του κοινοβουλίου. Βασικός γνώμονας άλλωστε από την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η προσπάθεια για εκμετάλλευση του πιθανού πλούτου υδρογονανθράκων της χώρας ήταν η διαφάνεια.
Στους διαγωνισμούς για τις τρεις περιοχές μετέχουν οι εξής:
- η κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων, με την ιταλική Edison και τη σκωτσέζικη Melrose (έχει ενδιαφερθεί για τον Πατραϊκό και τα Ιωάννινα)
- οι κοινοπραξίες της Energean Oil & Gas (διαχειρίζεται επιτυχώς τη μοναδική ενεργή παραγωγή της χώρας στον Πρίνο) με τις Schlumberger, Petra Petroleum (Ήπειρο) και Trajan Oil (Πατραϊκός, Κατάκολο)
- η εταιρεία Chariot Oil (Ιωάννινα) με έδρα τη Βρετανία και ερευνητική δραστηριότητα στην Αφρική
- η Arctic Hunter (Ιωάννινα) από τον Καναδά σε κοινοπραξία με την επίσης καναδική ΚΟ Enterprises
- και η Grekoil Energy Ventures (Κατάκολο) θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού της κυπριακής εταιρείας Comtrack.
Με βάση τα οποία θα αξιολογηθούν οι προσφορές περιλαμβάνουν την τεχνική και οικονομική επάρκεια και εμπειρία, τα επενδυτικά σχέδια, την απασχόληση, την εμπειρία στη έρευνα και διαχείριση έρευνας και παραγωγής κλπ.

Πηγή : best-tv