Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Συναγερμός για τη λύσσα!


Μετά τη Δυτική Μακεδονία, η λύσσα πέρασε και στην Κεντρική Μακεδονία, όπου επιβεβαιώθηκαν αυτές τις μέρες δύο κρούσματα σε νεκρές αλεπούδες στο Κιλκίς.
Το πρώτο κρούσμα με λυσσασμένη αλεπού εντοπίστηκε στις 20 Οκτωβρίου στο Βόιο Κοζάνης

Το γεγονός θέτει σε συναγερμό κτηνοτρόφους, κυνηγούς και δήμους, ενώ οι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα, καθώς δεν γίνονται συστηματικοί εμβολιασμοί των ποιμενικών σκύλων και των κατοικίδιων ζώων.
Το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Λύσσα επιβεβαίωσε στις 7 Δεκεμβρίου ότι η νεκρή αλεπού που βρέθηκε τυχαία σε αγροτική περιοχή του Μεταξοχωρίου Κιλκίς είχε προσβληθεί από λύσσα, ενώ προχθές η ίδια επιβεβαίωση ήρθε για δεύτερη αλεπού που βρήκαν μέλη περιβαλλοντικής οργάνωσης νεκρή στην Κάτω Ποταμιά. Στις αρχές της εβδομάδας έγινε ευρεία σύσκεψη παραγόντων στο Κιλκίς, όπου τονίστηκε η ανάγκη για τη λήψη μέτρων με άμεσο εμβολιασμό όλων των ποιμενικών σκύλων, των αδέσποτων και των κατοικίδιων ζώων συντροφιάς.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η λύσσα και στις περιπτώσεις του Κιλκίς, όπως και στα δύο προηγούμενα κρούσματα, εκείνο στις 20 Οκτωβρίου σε αλεπού στον Βόιο Κοζάνης, και το επόμενο περίπου έναν μήνα αργότερα σε ποιμενικό σκύλο στην Ιεροπηγή Καστοριάς, «εισήχθη» από τις γειτονικές χώρες.
Οδηγίες
«Πρέπει να καθησυχάσουμε τον κόσμο, αλλά να μην εφησυχάζουν οι κυνηγοί, οι κτηνοτρόφοι, τα μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων που βρίσκονται στη φύση, αλλά και οι τοπικές αρχές που έχουν την ευθύνη για τα αδέσποτα ζώα. Είναι επιτακτική η ανάγκη για εμβολιασμό κατά της λύσσας, ενώ αν δεν εφαρμοστεί σωστά το πρόγραμμα Επιτήρησης Λύσσας, θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα», δήλωσε στο «Εθνος» η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Αθηνά Τραχήλη, προσθέτοντας ότι μία από τις πρώτες κινήσεις είναι ο εμβολιασμός της άγριας πανίδας με δολώματα, μια που τα άγρια ζώα κινδυνεύουν περισσότερο.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κιλκίς, Γιάννη Αναστασιάδη, σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων από τις περιοχές όπου βρέθηκαν οι νεκρές αλεπούδες εφαρμόζεται η εντατική παρακολούθηση των ζώων και έχουν απαγορευτεί η μετακίνηση και η αγοραπωλησία ζώων. Επίσης έγιναν συστάσεις στους κυνηγούς για τους ποιμενικούς σκύλους και σε όσους έχουν κατοικίδια ζώα συντροφιάς (γάτες, σκύλοι).
Πώς μεταδίδεται η ασθένεια
Τα συμπτώματα στον άνθρωπο
Η λύσσα είναι ζωονόσος που μεταδίδεται στον άνθρωπο, είχε όμως εξαφανιστεί από την Ελλάδα από το 1987, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως δεν θεραπεύεται. Μεταδίδεται με το σάλιο μολυσμένων ζώων, όχι όμως με την κατανάλωση κρέατος από μολυσμένο ζώο και το ζώο που θα μολυνθεί πρέπει να θανατωθεί. Τα συμπτώματα στον άνθρωπο είναι κακουχία, πυρετός, σπασμοί, απώλεια των αισθήσεων, παράλυση άκρων. Η θεραπεία περιλαμβάνει απομόνωση και ισχυρή φαρμακευτική αγωγή, δύσκολα όμως είναι ιάσιμη και στο μεγαλύτερο ποσοστό καταλήγει σε θάνατο.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Πηγή : livester