Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Το τεράστιο φαγοπότι συγκλονίζει τη Δυτική Ελλάδα για τις εταιρείες φαντάσματα

Κάποιοι έβαλαν "θεούς και δαίμονες" για να κουκουλώσουν την υπόθεση. Συγχαρητήρια λοιπόν στους ράμπο του ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας και στους Οικονομικούς Εισαγγελείς που έφεραν εις πέρας αυτή την υπόθεση, γιατί είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τον βρώμικο πόλεμο που δέχθηκαν όλο αυτό το διάστημα.
Πως έφαγαν Ευρωπαϊκά κονδύλια για επιμόρφωση εργαζομένων Εργατοϋπαλληλικά κέντρα, εμπορικοί σύλλογοι, επιμελητήρια, ιδιωτικά κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, εκπαιδευτές αλλά και απλοί εργαζόμενοι που "χρησιμοποιήθηκαν" με το αζημίωτο ως εκπαιδευόμενοι σε ανύπαρκτα σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης σε όλη την Ελλάδα, φέρεται να εμπλέκονται σε διασπάθιση μεγάλου μέρους κοινοτικών κονδυλίων ύψους 12 εκ. ευρώ σύμφωνα με πόρισμα-καταπέλτη που συνέταξε το ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας και το οποίο απέστειλε την περασμένη βδομάδα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας και στα κεντρικά του ΣΔΟΕ στην Αθήνα σε πολυσέλιδο πόρισμα εκατοντάδων σελίδων αποκαλύπτεται το τεράστιο φαγοπότι που στήθηκε ανά την επικράτεια έτσι ώστε ένα σημαντικό μέρος από τα 12 εκατομμύρια ευρώ που εγκρίθηκαν έως το 2008 και εκταμιεύτηκαν το 2009 από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (στο 80% έφτανε η ευρωπαϊκή συμμετοχή και 20%η χώρα μας) για την υλοποίηση του προγράμματος "επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων" να τα καρπωθούν κάποιοι επιτήδειοι. Εικονικά τιμολόγια και πλαστογραφίες Στήνοντας έναν ολόκληρο μηχανισμό έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων, πέτυχαν να δικαιολογήσουν "αόρατα" σεμινάρια σε εργαζόμενους τα οποία ουδέποτε όμως πραγματοποίησαν παρά τους φακέλους υλοποίησης του έργου που κατέθεταν κατά διαστήματα , στον ανάδοχο του έργου την "Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων" (ΕΕΔΕ) που εδρεύει στα Κάτω Πατήσια, για την εκταμίευση των κονδυλίων.
 Όπως αναφέρεται στο αποκαλυπτικό πόρισμα του ΣΔΟΕ τουλάχιστον τρία εργατοϋπαλληλικά Κέντρα (Λαμίας, Ναυπάκτου και Χανίων) το επιμελητήριο Μεσσηνίας και ο εμπορικός σύλλογος Φαρσάλων είχαν εκχωρήσει με εικονικές συμβάσεις (χωρίς να ενημερώσουν τον ανάδοχο του έργου) την υλοποίηση των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης που ανέλαβαν - ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ το καθένα - σε δύο ιδιωτικά κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης σε Λαμία και Λάρισα στα οποία καθόλου συμπτωματικά φέρονται ως ιδιοκτήτες ανώτατα στελέχη του αναδόχου του έργου (ΕΕΔΕ). Το σκάνδαλο όπως ξετυλίχθηκε από την έρευνα του ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας είχε στηθεί μέσω "μηχανής" έκδοσης και λήψης εικονικών τιμολογίων ενώ τα υποτιθέμενα σεμινάρια που θα αφορούσαν την κατάρτιση επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών από ιδιωτικές επιχειρήσεις στην πλειοψηφία τους εμφανίζονταν μόνο στα χαρτιά. Όπως καταθέσαν οι περισσότεροι "καταρτιζόμενοι" εργαζόμενοι που είχαν ενταχθεί σε προγράμματα ουδέποτε είχαν παρακολουθήσει σεμινάρια παρότι εμφανίζονταν να υπογράφουν παρουσίες σε αίθουσες εργατικών κέντρων και άλλων φορέων. Το κόλπο ήταν ευφυώς στημένο έτσι ώστε τυπικά να καλύπτονται οι απαιτήσεις που προέβλεπαν οι συμβάσεις που είχαν συναφθεί με τον ανάδοχο. Οι εμπλεκόμενοι φορείς, σύλλογοι, επιμελητήρια και εργατικά κέντρα μέσω συγκεκριμένων ανθρώπων τους που βρίσκονταν σε κρίσιμα πόστα (δεν γνώριζαν όλοι όπως κατήγγειλαν) ανελάμβαναν την υλοποίηση του έργου της κατάρτισης εργαζομένων στην περιοχή τους. Κατέθεταν όλα τα σχετικά δικαιολογητικά στον ανάδοχο του έργου ώστε να ενταχθούν και να επιλεγούν. neemogr

Πηγή : radio936