Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Πρόγραμμα LIFE και ανάδειξη χλωρίδας Ταϋγέτου

Υπεγράφη από το Δήμαρχο η αίτηση υπαγωγής του Δήμου Καλαμάτας στο Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μιαν από κοινού προσπάθεια με το ΤΕΙ Καλαμάτας και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, για την καταγραφή, σπουδή, ανάδειξη και προβολή της ενδημικής χλωρίδας του Ταϋγέτου. Η ίδια συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας ανέρχεται σε 28.620 ευρώ, με τα οποία θα καλυφθούν οι υπηρεσίες τις οποίες θα παράσχουν – κατά διαστήματα – 3 γεωπόνοι, στην περίοδο υλοποιήσεως του Προγράμματος, που ανέρχεται σε 3 έτη.

Η αιτούμενη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα LIFE όσον αφορά στο Δήμο Καλαμάτας ανέρχεται σε 56.312 ευρώ. Το προωθούμενο προς υλοποίηση έργο από το Δήμο Καλαμάτας, το ΤΕΙ και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή των Αθηνών έχει τίτλο «Καταγραφή και μελέτη των σπανίων ενδημικών ειδών φυτών στην περιοχή Natura του όρους Ταΰγετος και κρίσιμες δράσεις διατήρησης» (“Map and study of the rare endemic plant species in the Natura site of Taigetos mountain and crucial conservation actions”).

Σκοπό της πρότασης, μεταξύ άλλων, πέραν της καταγραφής και ανάδειξης της ενδημικής χλωρίδας του Ταϋγέτου, που είναι εξαιρετική, αποτελεί η δημιουργία ενός Μουσείου Χλωρίδας στον ορεινό όγκο, που θα εδρεύει στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Αρτεμισίας και ενός βοτανικού κήπου. Για τον τελευταίο, το Δασαρχείο Καλαμάτας συναινεί ως προς την παραχώρηση εκτάσεως ενός στρέμματος στο χώρο του παλαιού ξυλοπριστηρίου Αρτεμισίας, κάτι για το οποίο αναμένεται η έγκριση της Γενικής Γραμματείας Δασών. Τα ανωτέρω θα αποτελέσουν εφαλτήριο για τη διαρκή περιβαλλοντική εκπαίδευση των σπουδαστών του ΤΕΙ και των μαθητών όλων των σχολείων του Δήμου Καλαμάτας. Οι δράσεις αυτές θα συντελέσουν καίρια στην αναζωογόνηση των ορεινών χωριών του Ταϋγέτου.


Πηγή :