Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Η καλύτερη τοποθεσία για surfing στο Λαγκούβαρδο...

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μπορεί η Ελλάδα να μην φημίζεται για το μέγεθος και την ποιότητα των κυμάτων της, συστατικά απαραίτητα για την πλειοψηφία των surfers όμως αν κάποιος θέλει να πάρει μια πρώτη γεύση από το Καλιφορνέζικο θαλάσσιο σπορ μπορεί να το κάνει, ακόμα και στην Αττική. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι τα τελευταία χρόνια όσοι θέλουν να… προθερμανθούν για πιάσουν τα reefs (τα κύματα) σε δημοφιλείς ελληνικές τοποθεσίες για surfing, όπως η Μεσακτή στην Ικαρία, ο Πλατανιάς στα Χανιά και ο Λαγκούβαρδος στα Φιλιατρά, τιμούν δεόντως συγκεκριμένα surf spots εντός Αττικής.

Όπου (δεν) φυσάει ο άνεμος πάω «Η Βόρεια πλευρά της Αττικής δύσκολα θα έχει καλό κύμα γιατί η Εύβοια ‘κόβει’, οπότε πάμε κυρίως στην Νότια πλευρά με κορυφαία επιλογή την πλαζ της Βουλιαγμένης, απέναντι από την Ωκεανίδα και την παραλία της Βάρκιζας», λέει ο Ισίδωρος, surfer και καθηγητής σχολής surf. Εξίσου γνωστές παραλίες για surf είναι αυτή του Αγίου Δημητρίου, της Βραυρώνας – Χαμολιών, της Ραφήνας λίγο έξω από το λιμάνι και λίγο πιο κάτω στο Κόκκινο Λιμανάκι, στην παραλία των Λεγραινών και στο Σούνιο απέναντι από τον ναό του Ποσειδώνα.

Η καθεμία τους όμως έχει τις ιδιαιτερότητές της, τόσο όσον αφορά το επίπεδο του surfer όσο και το από πού φυσάει ο άνεμος. Για τους αρχάριους, οι καλύτερες παραλίες είναι αυτές με αβαθή νερά, μέτριο αέρα και μικρό κυματισμό, χαρακτηριστικά τα οποία θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε ευκολότερα την ισορροπία σας πάνω στην σανίδα. «Με δυνατό βοριά ιδανικές επιλογές για μαθητικό surf είναι η Ραφήνα και το Κόκκινο Λιμανάκι.

Καλή επιλογή με βοριά είναι και η Βραυρώνα, αλλά είναι δύσκολο spot γιατί έχει ύφαλο και είναι αρκετά επικίνδυνη για κάποιον ο οποίος έχει μόλις ξεκινήσει. Με νότιους ανέμους, η Βουλιαγμένη και η Βάρκιζα βγάζουν πολύ καλό κύμα και για αρχάριους, ενώ ο Άγιος Δημήτριος πριν την Ανάβυσσο, απευθύνεται κυρίως σε προχωρημένους surfers», λέει ο Ισίδωρος και τονίζει ότι για να ευχαριστηθεί κάποιος surf θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις.

«Η παραλία θα πρέπει είτε να μην έχει καθόλου αέρα, είτε αυτός να είναι αντίθετος προς το κύμα, είτε στο πλάι. Ο αέρας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο μακριά από το σημείο που περιμένουμε να ‘σκάσει’ το κύμα, για να είναι ‘καθαρό’, να μην ‘ανακατεύεται. Έτσι προσφέρει τη δυνατότητα μεγάλης διαδρομής στον surfer», αναφέρει σχετικά.


Πηγή : rado 936