Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Κάηκαν περισσότερα από 3.000 ιστορικά ελαιόδεντρα στην Κυπαρισσία

ΦΛΟΓΕΣ ΚΥΚΛΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Περισσότερα από 3.000 δέντρα, υπεραιωνόβια, από τον ιστορικό ελαιώνα της Κυπαρισσίας κάηκαν τη νύχτα, σε ένα πύρινο εφιάλτη, που κύκλωσε την έδρα του Δήμου Τριφυλίας

Κινδύνευσαν και ξενοδοχειακές μονάδες, οικίες και αγροτικές αποθήκες, ευτυχώς όμως η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Δήμου, της Περιφέρειας, κατοίκων ήταν άμεση και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, παρά τους θυελλώδεις άνεμους. Τις πρώτες πρωινές ώρες, που κόπασε ο αέρας, οι φωτιές τέθηκαν υπό έλεγχο. Με το ξημέρωμα δεν υπήρχαν εστίες, όμως ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων είναι μεγάλος, γι’ αυτό και παραμένουν στην περιοχή πυροσβεστικές δυνάμεις.

Μία εστία σημειώθηκε στην Γιαννίτσαινα, η δεύτερη λίγο πιο δίπλα, στην πανηγυρίστρα, ακριβώς στην είσοδο της Κυπαρισσίας, εκεί που γίνεται το ζωοπάζαρο. Η τρίτη εστία ήταν στην άλλη πλευρά της Κυπαρισσίας, στου Καρτελά και σύμφωνα με μαρτυρίες, προκλήθηκε από καλώδια της ΔΕΗ που κόπηκαν από τον αέρα. Για την κατάσβεση έσπευσαν περισσότερα από 20 οχήματα της Πυροσβεστικής με περίπου 60 πυροσβέστες, από διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου.

Αυτή την ώρα γίνεται η καταμέτρηση της ζημιάς. Οι πληγέντες παραγωγοί μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις και αιτήσεις αποζημίωσης στο Δήμο Τριφυλίας. Υπάρχει δυνατότητα αποζημίωσης τόσο για την παραγωγή που καταστράφηκε όσο και για το φυτικό κεφάλαιο, από πρόγραμμα ΠΣΕΑ.

Στ.Μ.


Πηγή : kalamata journal