του Κώστα Μπούρα από την Ελευθερία
Με τις φυτεύσεις των θερμοκηπίων στην περιοχή της Τριφυλίας να έχουνε ξεκινήσει και το κόστος καλλιέργειας τα τελευταία χρόνια να έχει εκτιναχθεί, ένα επιπλέον κόστος για φέτος είναι η αύξηση της τιμής του πυρηνόξυλου.
Οι παραγωγοί από την πλευρά τους προσπαθώντας να διατηρήσουν το κόστος της καλλιέργειας τους σε χαμηλά επίπεδα στρέφονται σε εναλλακτικές μεθόδους προστασίας των καλλιεργειών τους από παγετούς, αλλά και εξασφάλισης καλύτερων θερμοκρασιών μέσα στα θερμοκήπια τους. Η μέθοδος που εφαρμόζεται πλέον ευρέως στην περιοχή, είναι η χρήση θερμοκουρτίνας.
Η εσωτερική κάλυψη δηλαδή του θερμοκηπίου τους σε ένα ύψος περίπου 2 μέτρων με ένα ειδικό θερμικό πλαστικό. Έτσι πετυχαίνουν δημιουργία καλύτερων συνθηκών θερμοκρασίας στο εσωτερικό του θερμοκηπίου με καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης για τα φυτά.
Όπως μας λένε οι παραγωγοί, οδηγήθηκαν σε αυτή την λύση λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής του πυρηνόξυλου, η χρήση του οποίου έχει μειωθεί σημαντικά και χρησιμοποιείται για αντιπαγετική προστασία μόνο τις πολύ κρύες νύχτες.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργος Αλεξανδρόπουλοςμας τόνισε:
«Αυτό που έχει γίνει φέτος με την τιμή του πυρηνόξυλου έχει φέρει σε δύσκολη θέση όλους τους παραγωγούς και από ό,τι γνωρίζουμε, από εκεί που έπαιρναν πολλούς τόνους κάθε χρονιά, τώρα αγοράζουν αυστηρά μόνο για αντιπαγετική προστασία. Ετσι προβαίνουμε σε άλλες ενέργειες. Καλύπτουμε τα φυτά με χαμηλή κάλυψη και με θερμοκουρτίνες προσπαθώντας να προστατέψουμε τις καλλιέργειές μας γιατί το κόστος του πυρηνόξυλου είναι μεγάλο.
Όταν εμείς στηρίζαμε τα άλλα χρόνια τα πυρηνελαιουργεία με την κατανάλωση που είχαμε, δεν το σεβάστηκαν. Εχει όμως ο καιρός γυρίσματα. Η θερμοκουρτίνα που χρησιμοποιείται είναι πιο οικονομική, ενώ δεν είναι μόνο για μια χρονιά. Μαζεύεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 4-5 χρόνια. Δεν είναι μιας χρήσης, είναι μια καλή λύση. Με το συνδυασμό θερμοκουρτίνας και χαμηλής κάλυψης έχουμε μια διαφορά θερμοκρασίας 5 βαθμών με τον έξω χώρο. Βέβαια πέρα από την αντιπαγετική προστασία βοηθά το φυτό να αναπτυχθεί καλύτερα, αφού φτιάχνεις ένα καλύτερο μικροκλίμα μέσα στο ίδιο το θερμοκήπιο».
Ο Κώστας Βέννος μας τόνισε χαρακτηριστικά:
«Καθώς το κόστος είναι δυσβάσταχτο λόγω της αύξησης της τιμής του πυρηνόξυλου, ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις. Μια από αυτές, πιο οικονομική και πιο ιδανική, είναι η δεύτερη κάλυψη με θερμοκουρτίνα. Είναι ένα ειδικό πλαστικό που προστατεύει από την παγωνιά και τα κρύα. Με την κάλυψη αυτή μικραίνει ο χώρος τους θερμοκηπίου και μπορείς να πετύχεις καλύτερη θερμοκρασία, αφού το πλαστικό αυτό με τα συστατικά που έχει δεν αφήνει το κρύο να περάσει. Μιλάμε όμως για καθαρά αντιπαγετική προστασία και όχι για θέρμανση των θερμοκηπίων.
Με την τιμή του πυρηνόξυλου στα 85 λεπτά τον τόνο συν ΦΠΑ, την στιγμή που πέρυσι είχε 50 λεπτά ο τόνος και σε σχέση με τις τιμές που έχουν τα αγροτικά προϊόντα, είναι ασύμφορη η χρήση του. Εγώ για να θερμάνω τους χώρους του θερμοκηπίου, θέλω ένα κόστος περίπου 30.000 ευρώ σε πυρηνόξυλο. Με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορώ να βγάλω αυτά τα χρήματα. Ενώ με την αντιπαγετική προστασία της θερμοκουρτίνας το κόστος είναι 2.500 ευρώ, με καλά αποτελέσματα.
Εγώ προσωπικά πρώτη φορά το εφαρμόζω και βλέπω ότι πλέον εφαρμόζεται από μεγάλο αριθμό παραγωγών και είναι θέμα χρόνου να γί-νει σε μόνιμη βάση.
Εξάλλου η διαφορά στην καλλιέργεια από τη μη χρήση πυρηνόξυλου δεν θα είναι πολύ μεγάλη. Η παραγωγή άντε να πάει δέκα μέρες πίσω. Σε αυτές τις δέκα μέρες δεν μπορεί να βγάλεις τα χρήματα του κόστους τους πυρηνόξυλου. Συν του ότι υπάρχει αβεβαιότητα για τις τιμές. Φέτος πήρα μόνο δύο αυτοκίνητα πυρηνόξυλο για τις πολύ κρύες μέρες, για τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Κάποτε διατηρούσαμε μέσα στο θερμοκήπιο 16 βαθμούς. Αυτά όμως τελειώσανε».
Ο Βασίλης Κοροβίλας μας επισήμανε:
«Η χρήση της θερμοκουρτίνας είναι μια μέθοδος με την οποία μπορείς να κρατήσεις τη θερμοκρασία 4-5 βαθμούς υψηλότερα από ό,τι είναι έξω από το θερμοκήπιο. Εμείς προσωπικά την χρησιμοποιούμε και καθώς το πυρηνόξυλο έχει ακριβύνει, πλέον χρησιμοποιείται ευρέως από αρκετούς παραγωγούς. Προσφέρεται για αντιπαγετική προστασία και μπορείς να την έχει μέχρι και τις αρχές Μαΐου, αφού βοηθά την ανάπτυξη του φυτού να γίνεται καλύτερα.
Σίγουρα είναι μια εναλλακτική λύση, αλλά είναι και πιο οικονομική. Βέβαια με το πυρηνόξυλο μπορείς να πετύχεις υψηλές θερμοκρασίες και να τις διατηρείς στα επίπεδα που θέλεις, κάτι το οποίο δεν μπορείς να κάνεις με την θερμοκουρτίνα, αλλά το κόστος του πλέον είναι πολύ υψηλό».
Ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος μας είπε:
«Η θερμοκουρτίνα είναι ένας τρόπος να μειώσουμε το κοστολόγιο. Οχι ότι θερμοκουρτίνα δεν έχει κόστος, αλλά μπορείς να την κρατήσεις και για τα επόμενα χρόνια. Είναι ένα θερμόφιλο πλαστικό, η τιμή του οποίου έχει ανέβει και αυτή. Φέτος όμως η χρήση του πυρηνόξυλου έχει μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό. Νομίζω ότι η μείωσή του ξεπερνά το 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Όμως και αυτό θα εξαρτηθεί από τον καιρό.
Αν έχουμε παγετό όπως πριν λίγες μέρες, τότε αναγκαστικά θα δουλέψεις το πυρηνόξυλο, καθώς η θερμοκουρτίνα δεν μπορεί να σε καλύψει απόλυτα. Βοηθά όμως σημαντικά να μειώσεις το κόστος και την κατανάλωση πυρηνόξυλου. Φέτος ειδικά λόγω της τιμής του πυρηνόξυλου χρησιμοποιείται πάρα πολύ. Εγώ προσωπικά φέτος έβαλα σε όλα τα θερμοκήπια».
Πηγή : filiatranet