Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Προς συνένωση και ένταξη σε Α.Ε. τα λιμάνια Καλαμάτας και Πύλου

Της Βίκυς Βετουλάκη

Τη συνένωση λιμανιών και τη δημιουργία Ανώνυμων Εταιρειών που θα τα διαχειρίζονται, με το ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου να αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών, προωθεί η κυβέρνηση και, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στα σχέδια αυτά εντάσσεται και το λιμάνι Καλαμάτας. Πριν από λίγες ημέρες δημιουργήθηκε η πρώτη Ανώνυμη Εταιρεία και προέκυψε μετά τη συνένωση 10 Λιμενικών Ταμείων του Νομού Ευβοίας, ενώ στα «σκαριά» είναι και η δεύτερη, με τις συζητήσεις για τη συνένωση Κατακόλου και Κυλλήνης να έχουν ξεκινήσει.

Οι πρώτες Α.Ε.

Ο τέως υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, ενέκρινε πριν από λίγες ημέρες το καταστατικό του νεοσύστατου «Οργανισμού Λιμένων Νομού Ευβοίας ΑΕ», εφαρμόζοντας για πρώτη φορά το σχετικό άρθρο του Ν. 4150/2013, που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Κοινοβούλιο.

Μάλιστα, ο κ. Μουσουρούλης είχε τονίσει ότι «με την παρέμβαση αυτή υλοποιούνται προβλέψεις της εθνικής λιμενικής στρατηγικής, η οποία και στοχεύει στην ολοκλήρωση και στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου λιμενικού συστήματος ενταγμένου σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα μεταφορών, για την αειφόρο ανάπτυξη, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την εδαφική συνοχή της χώρας».

Με την απόφασή του το Λιμενικό Ταμείο Χαλκίδας μετατράπηκε από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Ανώνυμη Εταιρεία. Στη νέα εταιρεία συγχωνεύθηκαν 10 Λιμενικά Ταμεία της Εύβοιας, με αποτέλεσμα, όπως τονίστηκε από το υπουργείο, να εξοικονομούνται πόροι από τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας και να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας.

Συνένωση λιμανιών σε 4 νομούς

Το δεύτερο βήμα έγινε, επίσης, πριν από λίγες ημέρες, όταν ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (ΡΑΛ), Κωνσταντίνος Μουντζούρης, πήγε στην Ηλεία και είχε συνάντηση με τους προέδρους των Λιμενικών Ταμείων Κυλλήνης και Κατακόλου. Μάλιστα, ο κ. Μουτζούρης ανακοίνωσε πως πρόθεση και άμεση επιδίωξη της ΡΑΛ είναι η συνένωση των δύο Ταμείων υπό το πρίσμα Ανώνυμης Εταιρείας.

Η νέα λιμενική πολιτική της κυβέρνησης προβλέπει τη δημιουργία 4 Λιμενικών Δικτύων που θα έχουν τη μορφή ανωνύμων εταιρειών. Στις αρχικές σκέψεις του υπουργείου είναι και η συνένωση όλων των λιμανιών των Νομών Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας και Ηλείας και η δημιουργία μίας Ανώνυμης Εταιρείας.


Πηγή : tharros news