Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκινάει σήμερα το Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής

ΚΟΡΩΝΗ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Με ημερίδα που θα ξεκινήσει στις επτά το απόγευμα στο κτήριο Κλάπα, με θέμα «Καλές πρακτικές» και με τη συμμετοχή, για δεύτερη συνεχή χρονιά, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιου Τσαυτάρη, ξεκινάει σήμερα το Φεστιβάλ Μεσογειακής Διατροφής στην Κορώνη, από το Δήμο Πύλου-Νέστορος και το Μανιατάκειον Ίδρυμα...

Το πρόγραμμα της ημερίδας θα ολοκληρωθεί απόψε με συναυλία κλασικής μουσικής ενώ αύριο, Σάββατο, επίσης στις επτά το απόγευμα, θα γίνει ημερίδα με θέμα «Ενίσχυση της ποιότητας του ελαιολάδου μέσω του ΠΟΠ: Ο ρόλος της γευσιγνωσίας, ανάδειξη και διαφύλαξη των τοπικών προϊόντων». Επίσης αύριο θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός γευσιγνωσίας, ενώ στις 08:30 το βράδυ, στην πλατεία του μόλου θα ανακηρυχθεί ο Νεαρός Πρέσβης της Μεσογειακής Διατροφής για το 2013. Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με μεγάλη γιορτή, με χορούς και τραγούδια.

Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος τιμώντας και υποστηρίζοντας έμπρακτα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μετά την απόφαση της Unesco, για την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας και την ανακήρυξη της Κορώνης σε Εμβληματική Κοινότητα, διοργανώνει για μια ακόμα χρονιά ένα διήμερο στοχευμένων δράσεων αφιερωμένο στην ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων ή του πολιτισμού της διατροφής του Δήμου και τη σύνδεσή τους ή του με την κοινή κληρονομιά των λαών της Μεσογείου.

Ειδικά φέτος οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και εντάσσονται στα πλαίσια των «Θεσμοφορίων 2013», την αναβίωση ενός γνωστού αρχαίου γυναικείου αγροτικού θεσμού. Τα Θεσμοφόρια ήταν γιορτή η οποία τελούνταν σε πολλές περιοχές της αρχαίας Ελλάδας, προς τιμήν της Θεάς Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης. Οι γιορτές διαρκούσαν σχεδόν πέντε ημέρες και έπαιρναν μέρος σε αυτές αποκλειστικά γυναίκες. Οι τελετές των Θεσμοφορίων ήταν στενά συνδεδεμένες με τη γη, τους καρπούς της, την ανάπτυξη της γεωργίας και γενικότερα ήταν ένας ύμνος στη γονιμότητα.


Πηγή : kalamata journal